Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία. Πρόκειται για βιομηχανικά σκευάσματα, πλούσια σε συστατικά που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται στο οικιακό μαγείρεμα, όπως υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ενισχυτικά γεύσης και γαλακτωματοποιητές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφών είναι τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα έτοιμα ζυμαρικά, το παγωτό, η σοκολάτα, τα μπισκότα, τα έτοιμα γεύματα, τα λουκάνικα, τα μπιφτέκια, τα nuggets κοτόπουλου και ψαριού, τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ και οι ενεργειακές μπάρες.
Αυτά τα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαρκούν πολύ και να καταναλώνονται εύκολα, περνώντας το μήνυμα ότι αποτελούν το ιδανικό σνακ για μια πολυάσχολη μέρα. Υπολείπονται, όμως, σημαντικά σε θρεπτική αξία.
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Monash, με επικεφαλής τη βιοχημικό διατροφολογίας και καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής, Διαιτολογίας και Τροφίμων, δρ. Barbara Cardoso, έριξε φως σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική, άγνωστη μέχρι πρότινος συνέπεια: Την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Age and Aging.
Η βιολογική ηλικία αναφέρεται στο πόσο ηλικιωμένο φαίνεται ένα άτομο με βάση διάφορους μοριακούς βιοδείκτες και διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία, που προσδιορίζει τον αριθμό των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η γενετική, ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες και μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη χρονολογική ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να έχει βιολογική ηλικία μικρότερη από τη χρονολογική, ενώ οι κακές επιλογές του τρόπου ζωής, όπως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση
Στη μελέτη συμμετείχαν 16.055 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ ηλικίας 20-79 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της επιτάχυνσης της βιολογικής γήρανσης. Ειδικότερα, για κάθε 10% αύξηση της πρόσληψης αυτών των τροφών, το χάσμα μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας διευρυνόταν κατά περίπου 2,4 μήνες. Τελικά, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφών (68-100% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης) ήταν βιολογικά 0,86 χρόνια μεγαλύτεροι από εκείνους με που κατανάλωναν τα λιγότερα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας (xtagstartz39%).