Γιατί… απασφάλισε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Ήταν μια «έκρηξη οργής» για την τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή μήπως μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεδομένης της αμετανόητης τουρκικής ρητορικής για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, επέκταση της «γαλάζιας πατρίδας» μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και έναρξη σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης που δήθεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Άγκυρας βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου;
Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί εντατικά για τη σημερινή συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου και τις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Ο υπουργός των Εξωτερικών δεν αιφνιδιάστηκε ούτε από την ξαφνική πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση. Η κίνηση που πολλοί διέγνωσαν σαν κίνηση… αβροφροσύνης και χειρονομία καλής θέλησης του Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να στείλει μήνυμα φιλίας στο εξωτερικό και διάθεσης συνεννόησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυπτε την επιθυμία του προέδρου της Τουρκίας να… σπουδάσει τον αντίπαλο και να διαγνώσει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.
Η δημόσια απάντηση του Νίκου Δένδια φάνηκε να αιφνιδιάζει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που παραβίασε τα συμφωνηθέντα και έλαβε συνολικά τέσσερις φορές τον λόγο επιχειρώντας να απαντήσει στα ελληνικά επιχειρήματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «καβγά» και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η αντιπαράθεση ο διάλογος θα τερματιστεί.
«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα» απάντησαν συνεργάτες του Νίκου Δένδια εξηγώντας ότι τα όσα είπε δημόσια ο υπουργός των Εξωτερικών «είναι οι θέσεις μας. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο».
Σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει καταφέρει να αυξήσει τους περιφερειακούς συμμάχους της, να συνάψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Δένδιας –σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- επέλεξε να απευθυνθεί και στο διεθνές ακροατήριο, εντός και εκτός ΕΕ. Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο υπουργός των Εξωτερικών και η ακριβής γλώσσα που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στην τουρκική συμπεριφορά είχαν δέκτες και τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει σχέσεις έντιμης συνεννόησης. Ηταν θέμα αξιοπιστίας για τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης οι θέσεις της Αθήνας να αποτυπώνονται με τον ίδιο τρόπο τόσο χωρίς την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων αλλά και ενώπιόν τους, ακόμη και μέσα στην Άγκυρα.
Παραλλήλως με την συνειδητοποίηση και την εκπομπή του μηνύματος ότι για την Ελλάδα «δεν υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία αν επιμείνουν στα κόλπα των τελευταίων μηνών», όπως εξηγούσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο protothema.gr, στην Αθήνα έχει αποφασιστεί ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» με την Τουρκία, κατά την έκφραση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακόμη και οι όποιες αυταπάτες πως η Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει στρατηγική διαλύθηκαν μόλις την Τετάρτη, μία ημέρα πριν την μετάβαση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να στείλει τουρκικά πλοία για σεισμικές και υδρογραφικές έρευνες στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και στην Κύπρο, αν το καθεστώς του το αποφασίσει.