Μια σπουδαία διοργάνωση πρόκειται να φιλοξενήσει η Ελλάδα και η πόλη της Πάτρας το χρονικό διάστημα 31 Μαΐου-10 Ιουνίου, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές να διεκδικήσουν τη νίκη και στους θεατές να δουν και να γνωρίσουν ένα άθλημα που οι ρίζες του χάνονται στο πέρασμα των αιώνων. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Muaythai (Μουάιτάι).
Η αύρα της ιστορίας, οι αρχαίες παραδόσεις, η Ασία και η Ταϊλάνδη, βασιλιάδες και πυγμάχοι, θρύλοι και μαχητές συνοδεύουν το Μουάιτάι, με τη δέσμευση του νου, της ψυχής και του σώματος.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και στη διοργάνωση της Πάτρας όπου σε λίγες μέρες περισσότερες από 70 χώρες θα λάβουν μέρος με τους καλύτερους αθλητές τους.
Το metrosport.gr συνομίλησε με τον κύριο Ιωάννη Παπαδόπουλο, πρόεδρο της PMF - Panhellenic Muaythai Federation / Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι ΠΟΜ για το άθλημα, την ανάπτυξή του και φυσικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Πάτρα.
Επίσης, τονίζει και την αξία που έχει για τη χώρα μας η διεξαγωγή του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ εκφράζει παράλληλα και την προσωπική του ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη.
- Να ξεκινήσουμε με το τι είναι Μουάιτάι, για αυτούς που δεν είναι γνώστες του αθλήματος.
«Το Μουάιτάι είναι ένα μαχητικό άθλημα που εξελίχθηκε στην Ταϊλάνδη, με σαφής επιρροές από τα μαχητικά αθλήματα της αρχαίας Ελλάδας. Ονομάζεται η τέχνη των οκτώ άκρων καθώς συνδυάζει τεχνικές χτυπημάτων με λακτίσματα, γροθιές, αγκώνες και γόνατα αλλά και τεχνικές όρθιας πάλης.
Το Μουάιτάι εκτός από την αγωνιστική του δράση, είναι ένας κατάλληλος τρόπος άσκησης συνδυάζοντας τεχνική, αυτοάμυνα και παράδοση. Είναι ένα δημοφιλές άθλημα, που έχει κερδίσει φανατικούς οπαδούς παγκοσμίως λόγω της δυναμικής του φύσης και της θεαματικότητας των αγώνων».
- Τι μπορεί να προσφέρει σαν άθλημα και γιατί να ασχοληθεί κάποιος με αυτό;
«Είναι ένα απαιτητικό δυναμικό άθλημα που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη, την ευελιξία και την αντοχή, προσφέροντας στον ασκούμενο και την ιδανική αυτοάμυνα».
«Η ανάπτυξη του αθλήματος αποτελεί φαινόμενο»
- Ποια είναι η δυναμική του Μουάιτάι στην Ελλάδα; Σε επίπεδο αθλητών και σωματείων
«Η δυναμική του Μουάιτάι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο αθλητών όσο και σωματείων ξεπερνώντας τα 140 σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η αυξανόμενη δημοφιλία του αθλήματος και η αναγνώριση στα οφέλη του Μουάιτάι έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας μεγάλης κοινότητας σε όλη την Ελλάδα.
Οι Έλληνες αθλητές είναι ταλαντούχοι και έχουν επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες.
Όσον αφορά τα σωματεία, υπάρχουν πολλά σωματεία Μουάιτάι σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα και προπονήσεις σε αθλητές όλων των επιπέδων, από αρχάριους έως προχωρημένους».
- Μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο;
«Η ανάπτυξη του Μουάιτάι στην Ελλάδα αποτελεί φαινόμενο, καθώς παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το Μουάιτάι έχει κερδίσει φανατικούς οπαδούς σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της δυναμικής φύσης του και της θεαματικότητας που προσφέρει.
Οι δυνατότητες που προσφέρει το Μουάιτάι σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά έως ενήλικες, και η ευκαιρία για εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και αυτοπειθαρχία, αποτελούν κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα».
- Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά, αλλά και για την ομοσπονδία η ανάληψη και διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην Ελλάδα και στην πόλη της Πάτρας; Είναι και μια δικαίωση των προσπαθειών σας;
«Μεγάλη τιμή και επιβεβαίωση των προσπαθειών μας»
«Η ανάληψη και διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μουάιτάι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Πάτρας είχε μεγάλη σημασία τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι.
Για εμένα προσωπικά, η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού αθλητικού γεγονότος αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για την προώθηση και ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα.
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι, η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αναγνώριση της συνεχόμενης προσπάθειας και του έργου που έχει γίνει για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
- Τι να περιμένει να δει ο κόσμος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Μουάιτάι στην Πάτρα;
«Περισσότερες από 70 χώρες θα λάβουν μέρος με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, προσφέροντας μοναδικές στιγμές και συναρπαστικούς αγώνες υψηλού επιπέδου».
«Τίποτα δεν μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο, παρά ο ίδιος σου ο εαυτός»
Στα βάθη του χρόνου και της Ασίας χάνεται η...αφετηρία του Μουάιτάι με επίκεντρο την Ταϊλάνδη και την ιστορία της. Όπως αναφέρει η PMF - Panhellenic Muaythai Federation / Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι ΠΟΜ στην επίσημη σελίδα της (pmf.gr).
Το Μουάιτάι ή στην ελληνική ορολογία, Ταϊλανδέζικη πυγμαχία, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της Ταϊλάνδης, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όπως συμβαίνει με όλες τις αρχαίες παραδόσεις.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας του Μουάιτάι, όμως όλες οι πηγές συναινούν ότι το Μουάιτάι υπήρξε η πρωταρχική και πιο αποτελεσματική μέθοδος αυτοάμυνας των Ταϊλανδών πολεμιστών στα αμέτρητα πολεμικά μέτωπα και τις μάχες, που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας του έθνους, που πλέον ονομάζεται Ταϊλάνδη. Εκείνη την περίοδο γράφτηκε το εγχειρίδιο πολέμου «Chupasart».
Το Chupasart έδινε έμφαση στη χρήση κάθε μέρους του σώματος στις πολεμικές τέχνες. Η φιλοσοφία του εγχειριδίου ήταν ότι η μάχη απαιτούσε κάτι περισσότερο από τη χρήση των όπλων, απαιτούσε τη δέσμευση του νου, του σώματος και της ψυχής.
Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας του Βασιλιά, Prachao Sua (1697-1709 μ.Χ.), το Μουάιτάι έγινε πρώτη φορά γνωστό ως άθλημα. Ο Βασιλιάς έτρεφε μεγάλη αγάπη για αυτή την πολεμική τέχνη και ήταν γνωστός για τη συμμετοχή του σε τουρνουά σε μικρές πόλεις και χωριά, όπου μεταμφιεζόταν ως κοινός, νικώντας συχνά τους τοπικούς πρωταθλητές.
Όταν η χώρα διένυσε μία περίοδο ειρήνης και για να κρατάει το στρατό σε εγρήγορση, ο Βασιλιάς έδωσε εντολή στους στρατιώτες να εκπαιδευτούν στο Μουάιτάι. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν να οργανώνονται στοιχειωδώς, τα πρώτα τουρνουά ανά τη χώρα.
Ο θρύλος και η νίκη με μια ανάσα εναντίον δέκα πυγμάχων
Το 1774, ο θρυλικός Nai Khanom Dtom έκανε γνωστό το Μουάιτάι με αφορμή των αγώνα του ενάντια σε μια ομάδα Βιρμανέζων κι ενώ ήταν αιχμάλωτος πολέμου στην Μπούρμα (νυν Μυανμάρ). Ο Nai Khanom Dtom συνελήφθη όταν οι Βιρμανέζοι κατέλαβαν την αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Αγιουτάγια.
Ο Nai Khanom Dtom θρυλείται ότι νίκησε δέκα από τους κορυφαίους πυγμάχους της Μπούρμα, με μια ανάσα, σε ένα τουρνουά. Ο ίδιος διακρίνεται για τη θέλησή του να νικά με σκοπό την τιμή (και όχι το έπαθλο) και την προθυμία του να υπερνικά οποιεσδήποτε δυσκολίες.
Αυτό συνοψίζεται ως εξής: «Τίποτα δεν μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο, παρά ο ίδιος σου ο εαυτός».
Παράλληλα και ο στρατός εφάρμοσε το σύστημα του Μουάιτάι. Οι Ταϊλανδοί στρατιώτες εκπαιδεύονται και χρησιμοποιούν τις τεχνικές του Μουάιτάι. Για το στρατό ξηράς, η πολεμική τέχνη πάντοτε έβρισκε εφαρμογή στις μάχες εκ του συστάδην.
Όταν ένας Ταϊλανδός στρατιώτης μάχεται σώμα με σώμα, εφαρμόζει τις πρακτικές του Μουάιτάι.
Το ίδιο κάνει και κάθε απλός Ταϊλανδός πολίτης, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Η παρακολούθηση και η εκμάθηση αποτελούν μέρος της παιδικής ηλικίας των Ταϊλανδών. Το Μουάιτάι σύντομα έγινε η καθημερινή αθλητική ενασχόληση όλων και έτσι δημιουργήθηκαν κέντρα εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 το Μουάιτάι κωδικοποιήθηκε επισήμως∙ θεσπίστηκαν κανόνες και κανονισμοί και έγινε γνωστό στον αθλητικό κόσμο. Στις αρχές του 20ου αιώνα το Μουάιτάι έγινε παγκοσμίως γνωστό ως ένα ασφαλές άθλημα πυγμαχίας.
Στη συνέχεια, εισήχθησαν οι κυκλικοί διαγωνισμοί με οχτώ τμήματα, όπως στην παγκόσμια πυγμαχία και υιοθετήθηκαν οι κανόνες πυγμαχίας Queensbury για τα γάντια πυγμαχίας, που αντικατέστησαν τα σχοινιά που τύλιγαν οι μαχητές γύρω από τα χέρια και τους βραχίονές τους.
Έχοντας μια μακρά ιστορία αιώνων, το Μουάιτάι εξελίχθηκε και πλέον είναι αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες παγκοσμίως, δημιουργώντας μια νέα εποχή περήφανης παγκόσμιας ιστορίας.
Τα τελευταία χρόνια το Μουάιτάι, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, έχει διαδοθεί παγκοσμίως και έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο άθλημα πυγμαχίας. Το Μουάιτάι είναι μια άοπλη πολεμική τέχνη που παρουσιάζει ψυχαγωγικό ενδιαφέρον για τον θεατή και παράλληλα αποτελεί μια μορφή αυτοάμυνας και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκγύμνασης».