Τα οινοποιεία Μπουτάρη, που άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους το 1879, με την ιστορία να ξεκινά από τη Νάουσα της Μακεδονίας και την πρώτη οινοποιεία που άνοιξε ο Ιωάννης Μπουτάρης.
Μέσα στο επόμενα χρόνια άνοιξαν κι άλλα οινοποιεία στις σημαντικότερες οινοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ποικιλίες της.
Μεταξύ των περιοχών που διατηρεί οινοποιεία η οικογένεια Μπουτάρη, συνολικά επτά με ένα εκ των οποίων στη Γαλλία είναι:
η Μαντίνεια
η Νάουσα
η Σαντορίνη
η Γουμένισσα
Το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη κατασκευάστηκε το 1989 και κατέχει δεσπόζουσα θέση μεταξύ άλλων και σημαντικό ρόλο στην αμπελουργική ανάπτυξη του νησιού, ενώ ακόμη και το κτίριο με τους λευκούς θόλους και τα βοτσαλωτά δάπεδα διακρίνεται για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του.
Στον ιδιωτικό αμπελώνα, ο οποίος καλύπτει έκταση περίπου 6 εκταρίων, καλλιεργούνται κυρίως τοπικές ποικιλίες όπως το Αηδάνι, το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Μαυροτράγανο, ενώ καθημερινά υποδέχεται τους επισκέπτες, προσφέροντας μια φανταστική εμπειρία.
Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα καλύτερα κρασιά της Σαντορίνης, συνοδευόμενα από ειδικά τοπικά εδέσματα, με κυρίαρχα κρασιά την ''Καλλίστη'' και το ''Kallisti Reserve'', που είναι γνωστά για το πολύπλοκο προφίλ τους, καθώς παράγονται με καινοτόμες μεθόδους.
Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στον αμπελώνα, η οποία πραγματοποιείται σε διάφορες γλώσσες, αλλά και μια μοναδική εμπειρία, γνωρίζοντας την ιστορία της οινοποιίας της Σαντορίνης και την αναγέννηση των αμπελώνων της.