«Το Καπάνι δε θα κλείσει», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ για λουκέτο στην αγορά σε περίπτωση που δεν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζοντας πως δεν πρόκειται για δημοτική αγορά, καθώς μέρος της ανήκει, μεν, στον δήμο Θεσσαλονίκης ωστόσο υπάρχουν και ιδιωτικά καταστήματα, τόνισε πως δεν μπορεί να παρέμβει σε ιδιοκτησίες τρίτων και πως για την κατάσταση δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο δήμος. Επεσήμανε πως από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η τρέχουσα διοίκηση είχε στόχο να προχωρήσει σε ανάπλαση της αγοράς, πρωτοβουλία που συνάντησε αρκετά εμπόδια, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να προβεί ο δήμος σε παρεμβάσεις, εντός των αρμοδιοτήτων της.
«Η κατάσταση στο Καπάνι δεν είναι άγνωστη», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας πως «από τη μέρα που αναλάβαμε ξέραμε ότι πρέπει να γίνουν βαριά έργα, όπως οι αποχετεύσεις, οι δρόμοι και γενικότερα η παρουσία και η κατάσταση των τροφίμων». Από την άλλη, ωστόσο, σχολίασε πως «έχει να μπει καρφί από το 1997, που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Έχει ένα μόνιμο συμπιεστή στην Ερμού που μεταφέρονται τα απορρίμματα, έχουμε και στο πρόγραμμα τους υπόγειους κάδους».
«Είναι πολύ μπερδεμένη ιστορία το Καπάνι. Είναι και αυτό διατηρητέο, επομένως επεμβαίνει εκεί και η αρχαιολογική διαδικασία και οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ αργές» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να συμπεράνει πως η αγορά «μπαίνει σε μια φάση βελτίωσης» και πως πρέπει να ωριμάσουν οι μελέτες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σχολιάζοντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είπε πως «αν ένα κατάστημα δεν τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες, τότε ο ΕΦΕΤ ας προχωρά στο κλείσιμό του».
Διερευνητική πρόσκληση από εισαγγελέα
Αναφερόμενος στη φράση του δημάρχου «δεν έχει μπει καρφί στο Καπάνι» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς εξήγησε πως αυτό που εννοούσε ο Γιάννης Μπουτάρης «είναι ότι δεν έχουν επέλθει ριζικές μεταβολές που αλλάζουν τον χαρακτήρα των αγορών», παραθέτοντας εν συνεχεία τα σχέδια του δήμου, βάσει του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού. «Αναφέρεται με σαφήνεια η αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων, που αφορά και το Καπάνι. Η διοίκηση Μπουτάρη έχει προβεί σε διάφορες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η βελτίωση των δαπέδων εκεί που απαιτείται, η συνέργεια με την ΕΥΑΘ για τον καθαρισμό των φρεατίων, τα θέματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και την αποκομιδή των απορριμμάτων πολλές φορές τη μέρα», είπε, σημειώνοντας πως τώρα γίνεται τέσσερις φορές την ημέρα.
Επισήμανε πως η φύλαξη του χώρου δεν είναι αρμοδιότητα του δημου, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ηλεκτρονικό σύστημα που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο του νέου ωραρίου φορτοεκφόρτωσης. «Ο δήμος έκανε παρεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα και είμαστε σε θέση να τις προχωρήσουμε. Περιμένουμε μετά τη χθεσινή συνάντηση από την υπηρεσία του ΕΦΕΤ έναν οδηγό που θα λέει τι θα πρέπει να κάνουν οι φορείς και οι συμβαλλόμενοι».
Γνωστοποίησε τέλος πως το ζήτημα παρακολουθεί ο εισαγγελέας που απηύθυνε διερευνητική πρόσκληση στον δήμο και στον πρόεδρο των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Νικολόπουλο, έπειτα από ενημέρωσή του από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ. Η εν λόγω συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου.
Χρηματοδότηση και πλαίσιο ανάπλασης
«Η διοίκηση του δήμου έχει ήσυχη τη συνείδησή της για το ζήτημα της αγοράς Καπάνι, καθώς είχε υποβάλλει πρόταση πολύ πριν προκύψει το θέμα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΕΠΑνΕΚ για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, μαζί με τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου Εμπορίου, για την αναβάθμιση της περιοχής» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος, αναλύοντας στη συνέχεια τη χρηματοδότηση και το πλαίσιο ανάπλασης της πρότασης.
Η πρόταση συμπεριλαμβάνει επεμβάσεις σε υποδομές της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ και θέματα νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της αγοράς που ανέρχονται στις 300.000 ευρώ. «Αυτό έχει ήδη γίνει και περιμένουμε την αξιολόγηση της πρότασης από το ΕΠΑνΕΚ για να δούμε αν θα προχωρήσει».
Ακόμη, στο πλαίσιο της συμφωνίας και της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 27 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα χρηματοδοτεί ατελώς για τον δήμο δύο μελέτες ωρίμανσης για έργα τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν στην επόμενη φάση σε υλοποίηση από το δάνειο. «Μία από τις δύο μελέτες αφορούν τις υποδομές για την περιοχή του Καπανίου. Προετοιμάζεται σε συνεννόηση με την εταιρεία Planet και ως εκ τούτου χρηματοδοτικά υπήρξε και υπάρχει προγραμματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμιστεί η περιοχή του Καπανίου».
Τέλος, σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ανέφερε πως σε εργαστήριο που πραγματοποίησε ο δήμος το 2018 και αφορούσε την πρωτοβουλία «100 ανθεκτικές πόλεις», για την αναβάθμιση της οδού Εγνατίας υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά και επίσκεψη στην αγορά της οδού Βλάλη και από ξένες εταιρείες οι οποίες ασχολούνται επενδυτικά με τέτοιου είδους επενδύσεις και συμπεριλήφθηκε στο κομμάτι της περιοχής μελέτης και η αναβάθμιση της περιοχής του Καπανίου. «Δε μας πιάνει εξαπίνης ούτε είμαστε απροετοίμαστοι για το τι πρέπει να συμβεί στο Καπάνι. Όλα παίρνουν τον δρόμο τους και υπάρχουν δεδομένα και γεγονότα που δείχνουν ότι ο δήμος έχει ενδιαφερθεί πραγματικά για το τι γίνεται και το τι πρέπει να γίνει στο Καπάνι», κατέληξε ο κ. Δημαρέλος.