Η Συμμετοχή της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μεταπολιτευτικά για να μετακινηθούν πόροι που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα οδηγηθούμε σε ένα ριζικό μετασχηματισμό του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
"Πρόκειται για μεγάλη τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί με το βλέμμα μπροστά και στις επόμενες γενιές παρά στη λογική της εφήμερης ανάλωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε προγράμματα και δράσεις που δεν θα είναι η συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά ο ριζικός μετασχηματισμός του", είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Συνεχίζοντας ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην σκληρή διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της συμφωνίας.
"Ξεκινήσαμε από το μηδέν για να καταλήξουμε σήμερα σε ένα σύνολο 70 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Από αυτά τα 32 δισ. ευρώ αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν ειδικοί πόροι που μας αφορούν άμεσα όπως είναι η αγροτική ανάπτυξη, η πολιτική προστασία της ΕΕ και είναι επίσης σπουδαίο το γεγονός ότι διασφαλίσαμε πως στο Tαμείο Aνάκαμψης να εμπίπτουν και προγράμματα αναδρομικά από τις αρχές του 2020, άρα μπορούμε να λειτουργήσουμε εμπροσθοβαρώς και προγράμματα που ήδη έχουν ξεκινήσει να ενταχθούν στο Tαμείο Aνάκαμψης", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε στη συνέχεια την μορφή των πόρων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο, ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει σύνδεση με νέο μνημόνιο και το κάθε κράτος θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει τα μέτρα που θα κρίνει αναγκαία.
"Από τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 19 δισ. ευρώ θα είναι με τη μορφή των επιδοτήσεων που δεν συνδέονται και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, και 12,5 δισ. ευρώ θα είναι με τη μορφή των δανείων εφόσον τα χρειαστεί. Ήδη με τα 19 δις. έχουμε ένα πολύ μεγάλο καινούργιο ΕΣΠΑ που θα μπορεί να διοχετευθεί εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία" είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε:
"Είναι πολύ σημαντικό που υφίστανται αυτοί οι πόροι, αυτή η δεξαμενή άντλησης. Δεν υπάρχει σύνδεση με νέο μνημόνιο αλλά μέσω ενός ελεγκτικού μηχανισμού στο πλαίσιο της Κομισιόν και της δημοσιονομικής αρχής της ΕΕ και με βασικές μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας. Το κάθε κράτος-μέλος θα έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέγει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία ή όχι. Η έγκριση αυτών των προγραμμάτων δεν θα απαιτεί ομοφωνία ούτε μνημόνιο-αιρεσιμότητα παρά μόνο αυστηρό έλεγχο".
Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των σχεδίων και των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ πιο προωθημένο στάδιο επεξεργασίας των δικών της προτάσεων σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δημιουργήσει τέτοιου τύπου προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο όταν θα χρειασθεί να καταθέσουμε συγκροτημένο σχέδιο για την λήψη των πόρων".
Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι θα υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο με συναίνεση, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι "θα υπάρξει εκτεταμένος κύκλος διαβούλευσης όχι μόνον με τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους για να υπάρξει κοινωνική και πολιτική σύγκλιση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "έχει καθήκον εμπιστοσύνης και χρηστής διαχείρισης των πόρων αυτών και θα υπάρξει πολύ υψηλή διαφάνεια στον τρόπο που θα καταρτισθεί το πρόγραμμα".