Ο Ερικ Γέντρισεκ είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι του 2017 άφησε την Πολωνία για να μετακομίσει στην Ξάνθη, έπαιξε δύο χρόνια στην ακριτική ομάδα και στη συνέχεια μετακόμισε στον Βόλο για ενάμιση χρόνο. Πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Σλοβακία, και αγωνίζεται στην Τρέντσιν.
Το Metrosport.gr επικοινώνησε με τον 34χρονο επιθετικό και του ζήτησε τη γνώμη του για το επερχόμενο παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Σλόβαν Μπρατισλάβας για το Κόνφερενς Λιγκ. Ο Γέντρισεκ αποκάλυψε το ατού της σλοβακικής ομάδας, ξεχώρισε τον ποδοσφαιριστή που πρέπει να προσέξει αλλά όχι να φοβηθεί ο ΠΑΟΚ, σχολίασε την γκάφα του φίλου του Ζίφκο Ζίφκοβιτς στον αγώνα με τον ΠΑΣ, εξήγησε γιατί έφυγε από την Ελλάδα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ζωή στην Ελλάδα που του λείπει όπως και το φρέντο καπουτσίνο που δεν το βρίσκει στη Σλοβακία.
-Πόσο ιδιαίτερη ήταν η επιστροφή στη Σλοβακία και τι σου λείπει από την Ελλάδα;
«Αγαπάω την Ελλάδα, τους ανθρώπους, ήταν δύσκολη απόφαση να φύγω από την Ελλάδα. Το έκανα για την οικογένεια μου, αν τα παιδιά δεν χρειαζόταν να πάνε στο σχολείο, θα έμενα περισσότερο. Τώρα θέλω να απολαύσω την οικογένεια μου. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι καλύτερο, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι, έρχονται καλύτεροι παίκτες, είναι πιο δύσκολα στη Σλοβακία, είναι μικρότερη χώρα. Πολλές ομάδες παίζουν με νεαρούς παίκτες και προσπαθούν να τους πουλήσουν για να επιβιώσουν».
-Μετά τη Νίτρα πως προέκυψε η μετακόμιση στην Τρέντσιν;
«Πριν τη Νίτρα είχα προσφορά από την Τρέντσιν, είχε δείξει ενδιαφέρον για μένα αλλά δεν είχε κάτσει αν έρθω. Η Νίτρα είχε οικονομικά προβλήματα, έπεσε κατηγορία, δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής και αποχώρησα. Ηταν να έρθουν επενδυτές από τη Γερμανία, δεν ήταν επιτυχημένο εγχείρημα τελικά. Εγώ έπαιζα παλιά στη Γερμανία, ήξερα κάποιον από τους επενδυτές, ήταν παλιός ατζέντης, είχαμε καλή επαφή και με κάλεσε και γι’αυτό πήγα στην Νίτρα για να τον βοηθήσω. Εφερε 10 νέους παίκτες, του είπα πως θα βοηθήσω, να μεταφράζω αν χρειαστεί γιατί ξέρω την γλώσσα. Είχε μεγάλα πλάνα για το μέλλον αλλά στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν διάφορα, οι επενδυτές από την Γερμανία δεν ήρθαν και ο πρόεδρος της Νίτρα δεν μπορούσε να συνεχίσει».
-Τι στόχους έχει η ομάδα και ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;
«Εχουμε μεγάλους στόχους, μεγαλύτερους σε σχέση με τη Νίτρα. Θέλουμε να παίξουμε στα πλέι οφ, ίσως αν πάμε στην Ευρώπη, εγώ θέλω να δώσω την εμπειρία μου στους νέους παίκτες, θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Ο πρόεδρος μιλάει ακόμη καλά ελληνικά (σ.σ. παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού) και καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο, είναι ωραίο να υπάρχουν πρώην παίκτες που ξέρουν τη δουλειά».
«Ατού της Σλόβαν ο προπονητής της, ξεχωρίζει ο Χέντι»
-Γνωρίζεις καλά τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ποια είναι τα ατού της και ποιες οι αδυναμίες της;
«Το ατού της είναι ο προπονητής της. Εχει νοοτροπία νικητή, είναι από τους πιο πετυχημένους προπονητές στη Σλοβακία. Τον ξέρω από την Εθνική, η Σλόβαν έχει πολλούς διεθνείς. Εφερε περισσότερη ποιότητα αλλά πρέπει να το δείξει και στην Ευρώπη. Στη Σλοβακία περιμένουμε περισσότερη παρουσία των ομάδων μας στην Ευρώπη και στο τέλος απογοητευόμαστε εύκολα. Η Σλόβαν έχει πολλούς ξένους, δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και κατά τη γνώμη μου αυτό δεν βοηθάει να έχουν ομαδικό πνεύμα».
-Ποιον παίκτη βλέπεις να ξεχωρίζει και πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ;
«Ο Χέντι είναι αυτός που ξεχωρίζω. Εχει πολύ καλά στατιστικά, γενικά η Σλόβαν έχει καλούς παίκτες, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβάται κάποιον ιδιαίτερα».
-Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον προπονητή της Σλόβαν;
«Του αρέσει να κυριαρχεί, να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Εφερε κάποιους νέους παίκτες στην επίθεση για να φτιάξει καλύτερη ομάδα. Είδα τα ματς με τον Ολυμπιακό που δεν ήταν πετυχημένα, ήταν δύσκολο για να επιτεθούν λόγω της ποιότητας των αντιπάλων. Του αρέσει η πειθαρχία, παλιότερα του άρεσε να είναι ξυρισμένοι οι ποδοσφαιριστές του σε κάθε αγώνα. Εχει το δικό του στυλ και πρέπει ο καθένας να το τηρήσει. Μου αρέσουν τέτοιοι προπονητές, στη Γερμανία η πειθαρχία είναι σημαντικό κομμάτι».
-Τι διαφορές βλέπεις ανάμεσα στη Σλόβαν του 2019 και του σήμερα;
«Είναι δύσκολο να πω, δύο χρόνια στο ποδόσφαιρο είναι αρκετός καιρός, έχουν αλλάξει πολλά στην ομάδα και ο ΠΑΟΚ ήταν διαφορετικός. Oταν η Σλόβαν απέκλεισε τον ΠΑΟΚ πριν δύο χρόνια ήμουν έκπληκτος γιατί περίμενα να είναι εύκολο παιχνίδι για την ελληνική ομάδα, αλλά στην Ευρώπη είναι δύσκολο και πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις την ποιότητά σου. Ο Βάις είναι ηγέτης της ομάδας. Τώρα είναι λίγο δυνατότερη, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές».
-Θα δυσκολευτεί ο ΠΑΟΚ; Πως βλέπεις τα μεταξύ τους παιχνίδια;
«Πριν δύο χρόνια ήμουν σίγουρος πως θα είναι εύκολο για τον ΠΑΟΚ αλλά ο χρόνος έδειξε πως στο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα εύκολο. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι 100% καλός και συγκεντρωμένος για να την κερδίσει, από οικονομικής πλευράς και από θέμα ποιότητας υπερέχει ο ΠΑΟΚ, ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν παίζει ρόλο το μπάτζετ».
-Μπορεί ο ΠΑΟΚ να φύγει αήττητος από τα δύο αυτά παιχνίδια;
«Ναι το πιστεύω, είναι όμως δύσκολο να το προβλέψεις για πολλούς λόγους. Ο ΠΑΟΚ έχασε στο πρώτο ματς από το ΠΑΣ και η Σλόβαν είναι καλύτερη ομάδα από τα Γιάννινα. Δεν ξέρω αν μπορεί να κερδίσει ο ΠΑΟΚ και τα δύο παιχνίδια, πρέπει να δείξει την ποιότητα του για να καταφέρει».
-Πως σου φαίνεται ο όμιλος; ΠΑΟΚ και Κοπεγχάγη θα κοντραριστούν για την πρωτιά;
«Σίγουρα είναι τα φαβορί του ομίλου, όμως η Σλόβαν δεν έπαιξε άσχημα με τη Κοπεγχάγη, το γήπεδο δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Αυτές τις μέρες άλλαξαν τον χλοοτάπητα στο γήπεδο».
«Θα διάλεγα τον Ζίφκοβιτς, λάθη κάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι»
-Εχεις δει τον φετινό ΠΑΟΚ σε κάποιο παιχνίδι;
«Δεν έχω καταφέρει να δω κάποιο, τις περισσότερες φορές παίζουμε και εμείς την ίδια ώρα. Εχω δει το Σλόβαν -Ολυμπιακός, βλέπω τα νέα, τις ενδεκάδες, το πρωτάθλημα, αν παίζει ο Ζίφκοβιτς που είναι φίλος μου. Δεν ξέρω τι να πω για τη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ. Είμαστε φίλοι με τον Σφιντέρσκι, από όταν έπαιζα στην Πολωνία, δεν μιλάμε όλη την ώρα, βλέπω πως τα πάει με την Εθνική».
-Αν ήσουν προπονητής τι θα επέλεγες; Πασχαλάκη ή Ζίφκοβιτς;
«Παλεύουν δύο χρόνια τώρα για να βρουν ποιος θα είναι το νούμερο ένα, ο κόουτς βλέπει στην προπόνηση και εκτός γηπέδου, στα αποδυτήρια, ποιος είναι καλύτερος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξεις έναν τερματοφύλακας. Και ο Πασχαλάκης είναι καλός τερματοφύλακας, όπως και ο Ζίφκο. Δεν θα είναι εύκολο για τον Ζίφκο να επιστρέψει στην ενδεκάδα μετά το λάθος, ελπίζω να επιστρέψει καλύτερος. Εγώ θα επέλεγα να παίξω με τον Ζίφκοβιτς, ήμασταν συμπαίκτες δύο χρόνια και τον ξέρω. Ακόμη και να ήμουν προπονητής θα τον διάλεγα από τον Πασχαλάκη, δεν τον ξέρω προσωπικά, ενώ τον Ζϊφκο τον ξέρω, ο κόουτς ξέρει και βλέπει».
-Είδες την γκάφα που έκανε στο ματς με τον ΠΑΣ; Το περίμενες;
«Δεν το είδα, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο ακόμη και στους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Ο Ζίφκο είναι καλός τερματοφύλακας, ξέρει τι λάθος έκανε και θα σώσει πολλά σουτ στο μέλλον».
-Είστε φίλοι, αν μιλούσατε τότε τι θα του έλεγες μετά την γκάφα;
«Τα λάθη συμβαίνουν ακόμη και στους καλύτερους στον κόσμο, ακόμη και ο Ρονάλντο χάνει πέναλτι και συνεχίζει. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο, κάνουμε λάθη και την άλλη εβδομάδα παίζουμε καλύτερα. Είναι μέρος του ποδοσφαίρου, δεν είναι 19 ετών, το ξέρει, η προσωπικότητα του είναι σπουδαία και συνεχώς έχει κίνητρο».
-Τι διαφορές βλέπεις ανάμεσα στο σλοβακικό και ελληνικό πρωτάθλημα;
«Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η εμπειρία των παικτών στις ομάδες στην Ελλάδα, εδώ παίζουν με 20χρονους στην ενδεκάδα και στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό ποτέ. Εδώ οι νεαροί έχουν πιθανότητες να παίξουν και να πάρουν μεταγραφή. Γι΄αυτό γυρίσαμε και εγώ και Σκτρελ (σ.σ. στη Σπαρτάκ Τρνάβα) για να τους βοηθήσουμε, να τους μάθουμε πράγματα. Εδώ δεν υπάρχουν πολλά λεφτά στα συμβόλαια γιατί δεν υπάρχουν και μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια, οπότε δεν μπορούν να έχουν μεγάλα οι συμβόλαια οι ομάδες. Στην Ελλάδα τα συμβόλαια είναι μεγάλα ακόμη και σε ομάδες όπως η Ξάνθη. Μόνο η Σλόβαν φέρνει παίκτες με μεγάλη ποιότητα. Προτιμώ μια ομάδα να έχει και νέους και έμπειρους, όπως είχαμε στον Βόλο».
«Μου λείπει ο φρέντο καπουτσίνο και η ζωή στην Ελλάδα»
-Τι σε ώθησε να φύγεις από την Ελλάδα;
«Είχα προτάσεις από ομάδες στην Ελλάδα ακόμη και αυτό το καλοκαίρι, μου είπε ο ατζέντης μου να έρθω πίσω, αλλά είναι πιο δύσκολο τώρα, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι πιο δύσκολο να φύγω. Πλέον βλέπω τους γονείς μου πιο εύκολα. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο εδώ και να βοηθήσω το σλοβάκικο ποδόσφαιρο».
-Πέρασες ωραία τα 3,5 χρόνια που ήσουν εδώ;
«Πέρασα πάρα πολύ ωραία στην Ελλάδα, έχω πολλές αναμνήσεις, έχω επαφές με φίλους στην Ελλάδα. Θέλω κάποια στιγμή να έρθω για διακοπές ή για κάποιο ταξίδι, μου λείπει το φρέντο καπουτσίνο, έχω φίλους στην Ξάνθη, εμείς εδώ δεν έχουμε θάλασσα και πρέπει να ταξιδέψουμε. Στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο. Μου λείπει η Ελλάδα και ζωή εκεί. Είμαι χαρούμενος που έπαιξα στη χώρα σας».
-Τι εμπειρίες αποκόμισες από τον Βόλο;
«Είχα δύο τραυματισμούς και με πήγαν πίσω και θα μπορούσα να είμαι πιο πετυχημένος, έμαθα να έχω υπομονή γιατί ποτέ δεν είχα τραυματισμούς στην καριέρα μου, ήταν μια εμπειρία».
-Γιατί αποφάσισες να φύγεις από την Ξάνθη, αφού η παρουσία σου εκεί ήταν πετυχημένη;
«Ένας λόγος ήταν επειδή αρχίσαμε να μιλάμε για το νέο συμβόλαιο, είχα ένα τραυματισμό στους κοιλιακούς και η Ξάνθη σταμάτησε να μου μιλάει για το συμβόλαιο, ίσως περίμεναν να αποθεραπευτώ, ήρθαν καινούριος προπονητής και θα μιλούσαμε. Εδειξα δύο χρόνια ποιος είμαι, πως είμαι ηγέτης της ομάδας, πως δεν χρειάζεται να περιμένω τον προπονητή. Υπήρχε μια φημολογία και το αφήσαμε μετά. Υπήρχαν θέματα για να πουληθεί η ομάδα, ήταν κάποιοι λόγοι που δεν ήθελαν, ίσως ήταν αυτοί που έπεσε η Ξάνθη».
-Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον Βόλο και στην Ξάνθη; Υπάρχει κάτι που δεν σου άρεσε;
«Μεγάλες διαφορές, η Ξάνθη ήταν πιο οργανωμένη σε σχέση με τον Βόλο. Στον Βόλο χτίζεται η ομάδα μέρα με τη μέρα, δεν είχαμε γυμναστήριο όπως είχαμε στην Ξάνθη, ήταν ωραίο να βλέπεις τον Βόλο να εξελίσσεται. Ηταν νέα ομάδα, η Ξάνθη ήταν πολλά χρόνια στην κατηγορία. Παντού θα βρεις κάτι να μην σου αρέσει, μέχρι και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες και να κλαίω για κάτι που δεν μου αρέσει, αλλά να γίνω καλύτερος».