Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα πλαστά χαρτονομίσματα, τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά, καθώς περίπου 376.000 ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2022. Με βάση ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ αυξήθηκε κατά 8,4% συγκριτικά με το 2021, όταν το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.
Αυτή η αύξηση αντανακλά επίσης την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού (COVID-19).
Τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε ελαφρώς λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
Το 96,6% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,7% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.
Όπως αναφέρεται, τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά τραπεζογραμμάτια, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.
Χαρτονομίσματα: Πώς θα καταλάβετε αν είναι γνήσια
Η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
Το Ευρωσύστημα βοηθά όσους κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να διασφαλίζουν ότι τα μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας τραπεζογραμματίων τα οποία έχουν ελεγχθεί με επιτυχία μπορούν να εντοπίζουν και να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα πλαστά τραπεζογραμμάτια κατά τρόπο αξιόπιστο.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η χρήση πλαστών τραπεζογραμματίων για πληρωμές αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη.
Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.
Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την εμπορική τράπεζά σας.
Το Ευρωσύστημα στηρίζει ενεργά τις διωκτικές αρχές στον αγώνα τους κατά της παραχάραξης και της κιβδηλείας του νομίσματος.
Χαρτονομίσματα: Μόνο με τόσα μετρητά πλέον οι συναλλαγές
Εξαφανίζονται ολοένα και περισσότερο τα μετρητά καθώς το όριο αγορών θα πέσει κατακόρυφα! Στόχος είναι ο (περαιτέρω) περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, ώστε οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους από τα μηχανήματα POS ή άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής.
Το ΥΠ.ΟΙΚ. εξετάζει τη μείωση του ορίου για τη χρήση μετρητών κατά την πραγματοποίηση οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών.
Το όριο αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή, με τα ποσά άνω του ορίου των 200 ευρώ να πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με κάρτα, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
Η επιτυχημένη εφαρμογή της «appodixi», όπου οι φορολογούμενοι σκανάρουν και αποστέλλουν προβληματικές αποδείξεις στη φορολογική διοίκηση, αλλά και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οδηγεί το ΥΠ.ΟΙΚ. στη λήψη περαιτέρω μέτρων.
Έτσι, στα σχέδια είναι η επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά, με τους κλάδους που δεν είναι υποχρεωτικό το POS να αναμένεται να «λιγοστέψουν».
Μεταξύ των κλάδων που σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS (ωστόσο αρκετοί χρησιμοποιούν προαιρετικά) είναι κάποια θέατρα -κινηματογράφοι, ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, καφενεία και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια (το 2022 ξεπέρασαν τα 65 δισ. ευρώ).
Πηγή: xristika.gr