Οι ζωές τουλάχιστον 130 νεογέννητων μωρών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν, καθώς δεν έχουν αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις σταματήσουν οι γεννήτριες, τα νεογέννητα μωρά που εξαρτώνται από ηλεκτρικές θερμοκοιτίδες για επιβίωση θα πεθάνουν μέσα σε λίγα λεπτά.
«Υπάρχει μεγάλος φόβος και ανησυχία για τις ζωές που θα χαθούν», είπε στο Al Jazeera ο Asaad al-Nawajha, ειδικός παιδιατρικής και νεογνών στο Nasser. «Καλούμε συνεχώς να παρέχουμε τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών του νοσοκομείου και τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών, των ασθενών και των τραυματιών στη Γάζα».
Η μονάδα επειγόντων περιστατικών νεογνών του νοσοκομείου φιλοξενεί 10 παιδιά, μερικά που γεννήθηκαν έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία λήξης τους.
Το παράδειγμα της 25χρονης μητέρας
Η Talia γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από το ξέσπασμα του τελευταίου πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Το δέρμα της έκτοτε έχασε την απόχρωση που είχε προκαλέσει ανησυχία στους γιατρούς στο Νοσοκομείο Nasser Medical Hospital στο Khan Younis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι πνεύμονές της δεν είναι ακόμη αρκετά δυνατοί για να λειτουργήσουν μόνοι τους.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας εκτιμά ότι 130 νεογέννητα μωρά εξαρτώνται από θερμοκοιτίδες σε όλη τη λωρίδα.
Η μητέρα της, Samar Awad, είπε ότι το κοριτσάκι ήταν το παιδί που «είχε ονειρευτεί», αλλά ότι η γέννησή της δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακή. «Ο γιατρός μου είπε ότι υπήρχε νερό στους πνεύμονές της και ότι έπρεπε να παρακολουθείται, οπότε κοιμόμουν μαζί της», είπε η Awad. Δεν έχει καταφέρει να πάρει την κόρη της στο σπίτι. Η 25χρονη μητέρα φοβάται ότι μια βόμβα θα μπορούσε να σκοτώσει τον σύζυγό της και τον τρίχρονο γιο της, ενώ παράλληλα την κυριεύει το άγχος πώς το μηχάνημα που κρατά το μωρό της ζωντανό μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί.
«Φοβάμαι ότι το νοσοκομείο θα ξεμείνει από καύσιμα», είπε. «Θέλω να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και η κόρη μου να είναι σπίτι με τον αδερφό της και τον πατέρα της, που τους λείπει πολύ».
Τι δείχνουν τα στοιχεία του UNFPA
Περίπου το 15% των γεννήσεων προβλέπεται να οδηγήσουν σε επιπλοκές. «Αυτές οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επείγουσα μαιευτική περίθαλψη και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με τα κρούσματα τραυμάτων και το σύστημα υγείας να γονατίζει», είπε στο Al Jazeera ο Ντόμινικ Άλεν, εκπρόσωπος του UNFPA για το κράτος της Παλαιστίνης.
Στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, το ιατρικό προσωπικό έχει περιγράψει τις συνθήκες εργασίας ως «καταστροφικές».
«Μας λείπουν οι βασικές ανάγκες για τη ζωή και παλεύουμε με σοβαρή έλλειψη νερού», είπε ο Nasser Fouad Bulbul, επικεφαλής των τμημάτων πρόωρων και νεογνών.
Καθώς τα καύσιμα εξαντλούνται, οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν επίσης κλείσει, αφήνοντας τα νοσοκομεία σε μεγάλο βαθμό ανίκανα να διασφαλίσουν τους πιο βασικούς κανόνες υγιεινής. Ο ΟΗΕ λέει ότι μόνο τρία λίτρα νερού την ημέρα είναι διαθέσιμα επί του παρόντος ανά άτομο στη Γάζα για βασικές απαιτήσεις υγείας, όπως το πόσιμο, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και το ξέπλυμα της τουαλέτας – πολύ χαμηλότερο από τη συνιστώμενη ελάχιστη ημερήσια ποσότητα των 50 λίτρων.
Πηγή: in.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook