Ομόφυλα ζευγάρια: Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του και... μέτωπα
Διαβάστε σχετικά
- Καθολική Εκκλησία Ελλάδος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Σημείο παρακμής της ελληνικής κοινωνίας»
- ΝΔ: Ο Βορίδης δεν θα ψηφίσει για τα ομόφυλα ζευγάρια
Τι ψάχνεις;
Σήμερα με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανοίξει και τυπικά τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μαζί να ανοίξει και επισήμως ένα μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο στη Ν.Δ. Το άνοιγμα αυτού του μετώπου ήταν άλλωστε και από τους βασικότερους λόγους που τόσο καιρό ο πρωθυπουργός δεν φέρνει προς ψήφιση μία ρύθμιση που έχει εξαγγείλει ήδη από την αρχή της δεύτερης θητείας του.
Αλλά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε» και «μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», αισθάνθηκε εξαιρετικά έντονα την πίεση της κριτικής από το προοδευτικό ακροατήριο ότι στέλνει μακριά τη ρύθμιση και έτσι υποχρεώθηκε να ανοίξει τη συζήτηση τώρα, παρότι την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την έλευση του νομοσχεδίου ακόμα στην κυβέρνηση την τοποθετούν πιο μακριά, δηλαδή σε δεύτερη φάση.
Πάντως «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η συζήτηση ανοίγει σήμερα δεν μπορεί και να αφεθεί να σέρνεται για πολύ καιρό μέχρι να έρθει η ίδια η ρύθμιση, καθώς διαφορετικά θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες εκρηκτικές. Οσον αφορά το εσωκομματικό πεδίο, μία μέρα μετά τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που κατέστησε σαφές ότι εμμένει στην αντίθεσή του στο νομοσχέδιο και στα όσα έχει πει περί παραίτησής του εφόσον επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους υπουργούς, ήρθε χθες και ο έτερος προερχόμενος από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης να επιμείνει στη διαφοροποίησή του, λέγοντας ότι «είναι λίγο απλή η δική μου διαφωνία γιατί διαφωνώντας και για τον γάμο, την πιο απλή μορφή που συζητάμε, εκ των πραγμάτων δεν περιμένω να δω τι παραπάνω ή τι λιγότερο μπορεί να έχει» και δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση.
Αλλά δημόσιες διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, πέραν εκείνης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έχουν καταγραφεί και από μια σειρά από «γαλάζιους» βουλευτές, όπως από τους Στράτο Σιμόπουλο, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη. Επιπλέον, ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο άφησε η Αννα Καραμανλή, ενώ «προβληματισμούς» έχει διατυπώσει και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Σημειώνεται ακόμα ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της Ν.Δ., ειδικά στους «γαλάζιους» βουλευτές της επαρχίας, ο αριθμός όσων αντιδρούν στο επικείμενο νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μένει να ξεκαθαριστεί και αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές και τους υπουργούς, καθώς και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το άφησε ανοιχτό, δηλώνοντας (MEGA) πως το τι θα ισχύσει «είναι απόφαση του πρωθυπουργού», ωστόσο θέλησε να προσθέσει ότι «εγώ έχω πει πολλές φορές τη γνώμη μου, ότι θεωρώ ότι όταν συμμετέχεις σε μια ομάδα, η οποία έχει μια πολύ σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να υποστηρίζεις τις νομοθετικές πρωτοβουλίες». Αλλά αιχμές κατά υπουργών όπως ο Μ. Βορίδης και υφυπουργών που δεν θέλουν να ψηφίσουν τη ρύθμιση άφησε και ο υπουργός Μτανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ότι αν διαφωνήσει κάποιος υπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί (Πρώτο Πρόγραμμα).
efyn.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας