Ισχυρές συμμαχίες με τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο αναζητά η Ελλάδα, επιδιώκοντας να βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.
Σήμερα, Τρίτη, και αύριο Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ όπου προγραμματίζονται συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και Άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντζ.
Από το Παρίσι, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συμμετείχε από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν σε άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο.
Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και τον Αμερικανό ομόλογό τους την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Σε μια τοποθέτηση βαρύνουσας σημασίας ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο Γιόζεπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ότι το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (θα διεξαχθεί κανονικά, με φυσική παρουσία των υπουργών στις Βρυξέλλες) όπου αναμένεται να υιοθετηθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα ως απάντηση προς την Τουρκία.
Η γαλλική στάση
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της διμερούς κατ' ιδίαν συνάντησής τους στο Παρίσι οι κύριοι Λε Ντριάν και Δένδιας συζήτησαν για το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τη Λιβύη. Ο Γάλλος και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Κυρίως όμως ο υπουργός των Εξωτερικών ευχαρίστησε το Παρίσι για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.
Οι κύριοι Δένδιας και Λε Ντριάν συζήτησαν για την κατάσταση στο μεταναστευτικό επισημαίνοντας την ανάγκη αποτροπής της απόπειρας να επαναληφθούν από τουρκικής πλευράς τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου και διήρκησαν όλο τον Μάρτιο, όταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στον Έβρο.
Στο τέλος της εβδομάδας ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στο Κάιρο με σκοπό την επιτάχυνση των συζητήσεων που αποσκοπούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Ο υπουργός των Εξωτερικών τόνισε στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη. «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία, δηλαδή μία συμφωνία στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο Νίκος Δένδιας.
Protothema.gr