Το γάλα, όπως
και το γιαούρτι και το τυρί, είναι από
τα προϊόντα που συνεχίζουν να σημειώνουν
αυξήσεις στην τιμή τους, καθώς τον
τελευταίο χρόνο έχει ανέβει κοντά στο
60% η τιμή της παραγωγής του. Αυτό το έχει
κάνει αφενός δυσεύρετο, αφετέρου έχει
εκτινάξει τις τιμές ιδιαίτερα στα τυριά,
ενώ παραμένει ο φόβος για σοβαρές
ελλείψεις στην αγορά.
Παράλληλα η
αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει
αρκετά την καθημερινότητα για τους
εκτροφείς, με τον κίνδυνο να κλείσουν
φάρμες και εργοστάσια που διατηρούν
από γενιά σε γενιά. «Περιμένουμε και
άλλη αύξηση, γιατί ακόμα δεν έχουμε
αγοράσει με την νέα τιμή. Ετσι θα έρθουν
και άλλες αυξήσεις» αναφέρει στο MEGA ο
τυροκόμος, Στέφανος Βακόνδιος και
συμπληρώνει:
«Είναι
δύσκολα, και οι τιμές αυτές δεν έχουν
κλείσει ακόμα με τους παραγωγούς. Είναι
σειρά των κτηνοτρόφων να μπουν στο
παιχνίδι, είμαι και εγώ κτηνοτρόφος.
Εχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτό το
θέμα. Οι ζωοτροφές κάθε βδομάδα αυξάνονται
κατά 1 λεπτό». Ενώ όπως αναφέρει: «Δεν
μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτή
τη στιγμή, δεν μπορούμε να παραδώσουμε
τις παραγγελίες. Εμείς έχουμε ένα τόνο
γάλα ημερησίως, και έχουμε λιγότερο
αυτή τη στιγμή, βγάζουμε και λιγότερο
προϊόν».