Η ρωσική ενεργειακή θηλιά που σφίγγει δυνατά την Ευρώπη, ήδη προκαλεί ισχυρισμούς κλυδωνισμούς σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Μόσχας, εκτοξεύει στα ύψη τις ενεργειακές τιμές και «βυθίζει» στην αβεβαιότητα και στην ανησυχία όλη τη Γηραιά Ηπειρο.
Η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τίθεται εν αμφιβόλω, εφόσον η Ρωσία συνεχίζει την «πολιτική» των περικοπών ή προχωρήσει σε πιο δραστικές ενέργειες, όπως είναι η πλήρης διακοπή των προμηθειών. Εφιαλτικά σενάρια για ένα άκρως δυσχερή χειμώνα εξυφαίνονται, όπου μεταξύ άλλων αναδεικνύεται και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στο φυσικό αέριο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό και καταστροφικό ενεργειακό μπλακ άουτ.
Η Oxford Economics εκτιμά ότι η επιβολή δελτίου είναι πολύ πιθανή για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και η Ιταλία. Ηδη, εδώ και δύο εβδομάδες η Γερμανία έχει ανεβάσει το επίπεδο του ενεργειακού της συναγερμού και έχει ενεργοποιήσει ακόμη και τις λιγνιτικές τις εφεδρείες, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον… κίνδυνο.
Οι κλυδωνισμοί, ωστόσο, παραμένουν εξόχως ισχυροί στην κραταιά Γερμανία, επηρεάζοντας προφανώς σύσσωμη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Uniper, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στη Γερμανία και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από τις ρωσικές περικοπές και ζήτησε βοήθεια από το γερμανικό κράτος, προκειμένου να μην καταρρεύσει.
Με δεδομένο, όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η Oxford Economics, ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. έχουν γεμίσει στο 60% και θα δυσκολευτούν να φτάσουν στο 80%, αν η Ρωσία δεν αλλάξει τακτική, τότε τα πραγματικά δύσκολα έπονται για την Ευρώπη.
«Πλέον εκτιμούμε ότι η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα είναι ολοένα και πιο πιθανή», αναφέρει σε χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο άμεσος αντίκτυπος της μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 10% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και η προτεραιότητα που θα δώσουν οι κυβερνήσεις στα νοικοκυριά, θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στη βιομηχανία.
Ολοταχώς προς τον στασιμοπληθωρισμό
Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και σε μακροοικονομικό επίπεδο, εφόσον επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση. Η Oxford Economics βλέπει διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ «ασπάζεται» τις εκτιμήσεις και άλλων φορέων που αναφέρουν ότι η Γηραιά Ηπειρος κινείται προς την ύφεση, εν ολίγοις βάζει ρότα για τον στασιμοπληθωρισμό.
πηγή: sofokleousin