Τραγικό θάνατο βρήκε η 19χρονη Μαρία Ντιάνα στη Ρουμανία, όταν δέχθηκε επίθεση από αρκούδα σε βουνό που είχε πάει για πεζοπορία με τον σύντροφό της.
Το χρονικό
Η Νταϊάνα τηλεφώνησε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όταν η αρκούδα της άρπαξε το πόδι και την έσυρε σε έναν γκρεμό 120 μέτρων.
Οι διασώστες είπαν ότι τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν είχε καμία πιθανότητα επιβίωσης.
Ο Dan Banu, επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας ορεινής διάσωσης, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Ήταν τρομοκρατημένη, μπορείτε να καταλάβετε, ούρλιαζε: “Η αρκούδα πλησιάζει όλο και πιο κοντά!”. Όλα συνέβαιναν ζωντανά, ο αποστολέας [έκτακτης ανάγκης] ήταν στο τηλέφωνο και ο σύντροφός της φώναζε ότι δέχονταν επίθεση από την αρκούδα και ότι είχε πάρει το κορίτσι. Ήταν απαίσιο!».
«Μας είπε ότι η αρκούδα άρπαξε το κορίτσι από το πόδι και κάποια στιγμή δεν είδε τι της έκανε», συμπλήρωσε.
Όταν οι διασώστες πήγαν να περισυλλέξουν το πτώμα της Νταϊάνα, βρήκαν την αρκούδα να κάνει κύκλους γύρω της, ενώ επιχείρησε να επιτεθεί και σε εκείνους, με αποτέλεσμα να την πυροβολήσουν και να τη σκοτώσουν.
Ο σύντροφός της, ο οποίος δεν έπαθε τίποτα στο περιστατικό, είπε ότι σκαρφάλωναν προς τον καταρράκτη Spumoasa, όταν εμφανίστηκε η αρκούδα.
Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο, βρήκαν το θηρίο να γρυλίζει και να κάνει κύκλους γύρω από το σώμα. Η αρκούδα προσπάθησε να τους επιτεθεί και στη συνέχεια, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε.
Ο φίλος του θύματος, η ταυτότητα του οποίου επίσης δεν έχει αποκαλυφθεί, είδε τη φρικτή επίθεση, αλλά δεν έπαθε τίποτα.
«Ήταν απροσδόκητο. Προσπάθησα να τρομάξω την αρκούδα, αλλά συνέβη η τραγωδία. Θα προτιμούσα να ήμουν εγώ», δήλωσε στο Stirile Pro TV.
«Την έσυρε στη βλάστηση δίπλα στο μονοπάτι»
Ο πρόεδρος του Salvamont Romania, των υπηρεσιών ορεινής διάσωσης της χώρας, Sabin Corniou είπε: «Από τις πληροφορίες που έχουμε, η αρκούδα επιτέθηκε στη νεαρή γυναίκα στο μονοπάτι, την έσυρε στη βλάστηση δίπλα στο μονοπάτι και κάπου σε αυτή τη βλάστηση την έριξε μέσα σε έναν γκρεμό και έπεσε εκεί. Η αρκούδα κατέβηκε πίσω της. Οι συνάδελφοί μου κατέβηκαν στον γκρεμό, όπου δυστυχώς, τα τραύματα που είχε το θύμα ήταν ασύμβατα με τη ζωή».
Ο κ. Corniou τόνισε ότι η επιθετική συμπεριφορά ήταν ασυνήθιστη για τις αρκούδες που συνήθως ξεσπούν, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή αν υπήρχε φαγητό.
«Αλλά εδώ, φαίνεται ότι μιλάμε ήδη για άμεση επίθεση, και αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό για τις αρκούδες. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς το επηρέασε. Ίσως η ζέστη, ίσως κάποια ασθένεια από την οποία πάσχει το ζώο», πρόσθεσε.
«Πρέπει να δούμε τι ακριβώς άλλαξε τη συμπεριφορά του τόσο ριζικά ώστε να καταλήξουμε σε τέτοια γεγονότα» τόνισε.
Η Ρουμανία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό καφέ αρκούδων της Ευρώπης – έως και 8.000 περίπου – εκτός Ρωσίας.