Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Σέιχ Σου καθώς τους τελευταίους μήνες ολοένα και επιδεινώνεται, με ταχείς ρυθμούς, το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο. Οι δασεργάτες συνεχίζουν την κοπή των δένδρων στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προσβολή των υγιών πεύκων από το έντομο, ωστόσο η επέλαση του εντόμου-φονιά στο δάσος συνεχίζεται ακάθεκτη.
«Δυστυχώς, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα ή δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν πεύκα», υπογράμμισε με έμφαση στη Greenagenda.gr ένας δασεργάτης από τον Άνω Σταυρό. Όπως εξήγησε, «σε μερικά σημεία που χρειάστηκε να παρέμβουμε και να κόψουμε τα προσβεβλημένα δένδρα επανήλθαμε μετά από λίγους μήνες και αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε την κοπή όσων τότε ήταν υγιή».
«Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ από πέρσι. Πέρσι λέγαμε "θα χάσουμε το δάσος" και φέτος λέμε "το χάσαμε". Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω και αυτό συμβαίνει γιατί δεν γίνεται αυτό που πρέπει στην ουσία. Οι υλοτόμοι κάνουν ό,τι μπορούν αλλά χρειάζονται και άλλοι δασεργάτες. Μάλιστα, δεν κόβουμε καν αυτά που δεν έχουν ξεραθεί αλλά έχουν ήδη μέσα τους το φλοιοφάγο έντομο», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο Στέλιος Βαιρλής, πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιδεινούμενη κατάσταση μέσα στο δάσος και επιρρίπτει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση του προβλήματος. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, ο ίδιος είχε προχωρήσει και σε αυτοψία στο περιαστικό δάσος, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί.
«Το δάσος καταστρέφεται, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, να πολλαπλασιαστούν τα συνεργεία. Πρέπει κάποιος να μας πει γιατί περιορίστηκε η συνεργασία μόνο με δυο δασικούς συνεταιρισμούς με τον Άνω και Κάτω Σταυρό ενώ υπάρχουν και άλλοι σε Χαλκιδική, Σέρρες που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».
Τα κομμένα κλαδιά και οι στοιβαγμένοι τεμαχισμένοι κορμοί που παραμένουν σε διάφορα σημεία χωρίς να έχουν απομακρυνθεί εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά μέσα στο δάσος. Πρόκειται για μεγάλο όγκο ξερών κλαδιών, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, ιδίως από τη στιγμή που φέτος το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν από νωρίς στη χώρα μας.
Χαρακτηριστική ήταν και η κραυγή απόγνωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση του έκτακτου κονδυλίου ύψους 500.000 ευρώ από το ΥΠΕΝ για την καταπολέμηση του εντόμου, επισημαίνοντας πως τα χρήματα που έχουν απομείνει δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες στο Σέιχ Σου.
Πηγή: greenagenda.gr