Στα μέσα Οκτωβρίου η Φλώρινα φάνταζε σαν πράσινη όαση μέσα στον κατακόκκινο επιδημιολογικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας, μετρώντας από μηδενικά μέχρι 4-5 κρούσματα την ημέρα.
Ήταν, όμως, κυκλωμένη από τρεις νομούς (Καστοριά, Κοζάνη, Πέλλα) με πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο εκείνο το διάστημα, στους οποίους μάλιστα επιβλήθηκαν τότε και τα πρώτα lockdown του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Τον Νοέμβριο, η εικόνα άλλαξε ραγδαία. Μια ξαφνική και διαρκώς εντεινόμενη διασπορά κορωνοϊού στην κοινότητα οδήγησε σε πρωτοφανή έξαρση κρουσμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα ο ακριτικός νομός να βρίσκεται στη λίστα με τους επιβαρυμένους της χώρας.
Τον Νοέμβριο, καταγράφηκαν στο νομό 21 θάνατοι από κορωνοϊό, ακριβώς όσοι και στη γειτονική Κοζάνη, η οποία έχει τριπλάσιο πληθυσμό (150.000 έναντι 50.000 κατοίκους).
Στο νοσοκομείο της πόλης διαμορφώθηκε εκτάκτως κλινική Covid με το λιγοστό και μη εξειδικευμένο προσωπικό να δίνει καθημερινές μάχες σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Στη Φλώρινα δεν υπάρχει ΜΕΘ και η αγωνία για εύρεση κάποιας κενής κλίνης ΜΕΘ σε άλλο νομό χτυπάει κόκκινο κάθε φορά που κάποιος ασθενής χρήζει διασωλήνωσης. Πολλές φορές χρειάζεται να περάσουν μέρες μέχρι να συμβεί αυτό.
Οι εκδρομές και το ποδόσφαιρο
Τι έφταιξε και κοκκίνισε η Φλώρινα; Οι αιτίες πολλές, αλλά μία απ' αυτές φαίνεται πως έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Γιάννη Κιοσσέ, η μεγάλη διασπορά του ιού στο νομό άρχισε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν κάτοικοι των τριών γειτονικών νομών, που είχαν lockdown με κλειστά καφέ και εστίαση, έβρισκαν καταφύγιο για διασκέδαση στην καθαρή και "πράσινη" Φλώρινα.
"Έμπαιναν τρία - τέσσερα άτομα μαζί σε ένα αυτοκίνητο και έρχονταν στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο ή στον Φιλώτα για να παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ στην τηλεόραση. Κάθονταν στα μπαράκια που μετέδιδαν τους αγώνες, έπιναν το ουίσκι τους, παρακολουθούσαν την αγαπημένη τους ομάδα και επέστρεφαν στα σπίτια τους. Μιλάμε για αποστάσεις 20 ως 40 χιλιομέτρων", λέει στο iatronet ο κ. Κιοσσές και προσθέτει: "ο καταστηματάρχης είχε 30 καθίσματα, έβαζε και άλλα δέκα σκαμπό και μάζευε 40 άτομα συνωστισμένα στον ίδιο χώρο, τρίβοντας τα χέρια του για τον τζίρο που έκανε. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα".
Ακολούθησε το εορταστικό τετραήμερο, όταν το γραφικό Βαρόσι κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα και άλλες όμορφες γειτονιές της Φλώρινας γέμισαν από εκδρομείς γειτονικών νομών και της Θεσσαλονίκης.
Τις ημέρες εκείνες τα ξενοδοχεία της πόλης είχαν 100% πληρότητα και τα καταστήματα εστίασης ήταν ασφυκτικά γεμάτα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κιοσσές, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι κάτοικοι της πόλης. "Ήμασταν στο 1 της τότε κλίμακας επικινδυνότητας 1 ως 4, όταν οι όμοροι νομοί ήταν στο 4. Πολλοί εφησύχασαν και επικρατούσε μια χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης. Επίσης, εκτιμώ πως υπήρχαν κρυφά κρούσματα. Πολλοί συμπολίτες μας απέκρυπταν ότι νοσούσαν στο πρώτο στάδιο. Στη συνέχεια άρχισαν να προσέρχονται αυτοβούλως και έτσι τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται", σημείωσε.
Σε οριακή κατάσταση το νοσοκομείο
Η έξαρση των κρουσμάτων οδήγησε τη διοίκηση του νοσοκομείου Φλώρινας στη διαμόρφωση Κλινικής Covid στις αρχές Νοεμβρίου.
Σήμερα, οι 40 από τις 110 κλίνες του νοσοκομείου προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στη μάχη για τη φροντίδα τους έχει ριχθεί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Οι εργαζόμενοι μιλούν για υποστελέχωση.
"Έχουμε δύο παθολόγους και έναν ακόμη που νοσεί, έναν πνευμονολόγο και δύο αναισθησιολόγους εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε καραντίνα. Όλοι αναγκαστικά συνδράμουν. Το προσωπικό βρίσκεται στα όριά του. Χρειαζόμαστε επειγόντως γιατρούς και νοσηλευτές με εξειδίκευση", τονίζει στο iatronet ο Γιάννης Πλιάτσικας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ, έτσι κάθε φορά που κάποιος ασθενής χρειάζεται διασωλήνωση μπαίνει σε αναπνευστήρα και αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση κενής κλίνης σε νοσοκομείο άλλου νομού. "Έχουμε κάνει 14 διακομιδές σε ΜΕΘ τις τελευταίες 20 μέρες", λέει ο κ. Πλιάτσικας και προσθέτει πως ο ιός δεν έχει αφήσει στο απυρόβλητο και το υγειονομικό προσωπικό. "Έχουν ασθενήσει 30 - 35 συνάδελφοι. Έχουμε συνάδελφο νοσηλευτή και τραυματιοφορέα που δίνει μάχη στην εντατική στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", υπογραμμίζει.
Κορύφωση της επιδημιολογικής κρίσης
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Παπούλκας, δεν κρύβει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσηλευτικό ίδρυμα και αναφέρει πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να δίνονται οι βέλτιστες λύσεις.
"Όντως η περιοχή της Φλώρινας βρίσκεται στο pick της επιδημιολογικής κρίσης. Ενώ οι νοσηλευόμενοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, ξαφνικά η πίεση άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, και δυστυχώς αυτό το επιδημιολογικό κύμα δεν φαίνεται να υποχωρεί", είπε στο iatronet ο κ. Παπούλκας και πρόσθεσε: "Η πίεση αυτό το διάστημα ξεπερνάει τις κανονικές δυνατότητες ενός επαρχιακού νοσοκομείου, κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο".
Ο διοικητής θεωρεί πως με τη συμβολή των γιατρών όλων των ειδικοτήτων και τις βοήθειες της πολιτείας σε πιστώσεις και ανθρώπινο δυναμικό, το νοσοκομείο θα καταφέρει να αντεπεξέλθει.
"Ελλείψει Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έχουμε δημιουργήσει μια υποστηρικτική μονάδα, που λειτουργεί μεταξύ των κλινών Covid και της ΜΕΘ. Είναι μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ή Μονάδα Αυξημένης Αναπνευστικής Υποστήριξης, όπου ο ασθενής που χρήζει διασωλήνωσης χρειάζεται να περιμένει κάποιες ώρες ή κάποιες μέρες - ανάλογα με τις συνθήκες - έως ότου βρεθεί κενή κλίνη σε ΜΕΘ", σημειώνει ο κ. Παπούλκας.