Καμία μεγάλη ελληνική ομάδα δεν “έκλεισε” μέχρι στιγμής κάποια αξιόλογη μεταγραφή. Στα μέσα του Ιουνίου καμία δεν αισθάνεται ότι έχει λόγους να βιαστεί. Δεν βιάζονται, όμως, ούτε και οι διαθέσιμοι παίκτες, που περιμένουν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις για να επιλέξουν. Λογικό.
Ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, θα χτυπήσει την πόρτα του Τσάμπιονς Λιγκ και θέλει να την ανοίξει για να εξασφαλίσει άφθονο χρήμα και την προοπτική μιας πορείας που θα τον ανεβάσει σε άλλο επίπεδο στην ευρωπαϊκή φίλαθλη κοινή γνώμη. Είναι η ελληνική ομάδα που οφείλει να είναι έτοιμη γι’ αυτή την πρόκληση και τη μεγάλη ευκαιρία που η ίδια χάρισε στον εαυτό της με τη θριαμβευτική κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Είναι η ελληνική ομάδα που έχει πολύ σοβαρό λόγο όχι να βιαστεί, αλλά να φροντίσει να συμπληρώσει εγκαίρως το ρόστερ της, για να μπει με όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη μάχη.
Παίκτη ακόμη δεν απέκτησε, αλλά είναι σημαντικό ότι “προχωράει” τις ανανεώσεις. Κι αν του Σβαμπ ήταν περίπου δεδομένη, αν του Βιειρίνια επαφίεται απλώς στην επιθυμία του ίδιου να παίξει μία τελευταία σεζόν κι αν του Μεϊτέ η απόκτηση φαίνεται λίγο πιο... περίπλοκη, του Κωνσταντέλια αποτελούσε “καυτό” ζητούμενο. Με την παραμονή του, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή ενός μοναδικού σε ποιοτικά χαρακτηριστικά δικού του παιδιού και απαλλάχτηκε από την υποχρέωση να… ανακαλύψει και να αγοράσει έναν παρόμοιο μεσοεπιθετικό, τον οποίο, βέβαια, δεν θα έβρισκε ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει.
Με άλλα λόγια, η μεταγραφική περίοδος άρχισε καλά και ελπίζω να μην τεθεί θέμα παραχώρησης ούτε του Κοτάρσκι, ούτε του Κουλιεράκη, γιατί, κακά τα ψέματα, από αυτόν τον φόβο δεν έχουμε ακόμη ησυχάσει. Προφανώς, ούτε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε ότι, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, θέλει να κρατήσει όλους, αν είναι δυνατόν, τους κομβικούς παίκτες του ρόστερ του. Οι προσθαφαιρέσεις αποτελούν πάντα βασανιστικό πονοκέφαλο για έναν προπονητή που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη “χημεία” μεταξύ των παικτών και την ένταξή τους σε μια συγκεκριμένη αγωνιστική (και όχι μόνο) φιλοσοφία.
Ξέρουμε ότι είναι πιθανό να γίνουν αρκετές προσθήκες σε “δεύτερους” ρόλους, για να διορθωθούν ατέλειες του περσινού ρόστερ, αλλά παίκτες για “πρώτους” ρόλους θα αποκτηθούν λίγοι γιατί δεν χρειάζονται περισσότεροι. Καλό θα είναι, λοιπόν, αυτοί οι λίγοι να αποκτηθούν εγκαίρως για να συμμετάσχουν στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, να προλάβουν να γνωρίσουν την ομάδα, τους συμπαίκτες και τον προπονητή και να είναι έτοιμοι να προσφέρουν από το πρώτο κιόλας ματς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πράγμα που θα σημαίνει, παράλληλα, ότι θα έχουν κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την προσαρμογή τους και θα είναι πανέτοιμοι και για την έναρξη του Πρωταθλήματος.
Το πρώτο ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ θα το δώσει ο ΠΑΟΚ στις 23 ή 24 Ιουλίου. Μπαίνει δηλαδή στην περιπέτεια νωρίς, όπως και πέρσι, που έπαιξε με την Μπεϊταρ στην Τούμπα στις 27 Ιουλίου. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας θα γίνει από 1 έως 15 Ιουλίου. Αν γίνουν και φέτος οι μεταγραφές με τον περσινό αργό ρυθμό, ο ΠΑΟΚ θα αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις του χωρίς ενισχύσεις. Ουσιαστικά, ο χρόνος που υπάρχει για να ανανεωθεί το ρόστερ, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι του, είναι δύο εβδομάδες ακόμη. Και το φετινό ευρωπαϊκό διακύβευμα είναι πολύ πιο σοβαρό...