Με την απογραφή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011.
Οι αυξομειώσεις, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, θα έχουν τελικά αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών και στον σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες.
Η «Κ» παρουσιάζει μια πρώτη εκτίμηση που είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης των εκλογικών καταλόγων του 2011 και του 2021, όπου καταγράφεται η μεταβολή στον πληθυσμό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού σε συνολικά 16 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα έχουμε αλλαγή και στην κατανομή των εδρών.
Παράλληλα με την καταγραφή μπορείτε να δείτε –με βάση τα αποτελέσματα του 2019, που βεβαίως δεν προδικάζουν σε καμία περίπτωση τι θα συμβεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση– και ποιο κόμμα θα έχανε ή θα κέρδιζε την έδρα, εάν στις προηγούμενες εκλογές είχαμε τη νέα απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ποιοι χάνουν
Οι εκλογικές περιφέρειες που φαίνεται πως χάνουν μία έδρα, καθώς καταγράφεται μείωση πληθυσμού, είναι οι εξής:
Η Α΄ Αθηνών που από 14 έδρες θα πάει στις 13, ενώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Μία έδρα θα έχανε το κυβερνών κόμμα και στην Α΄ Πειραιά. Κατά τα λοιπά, έδρα χάνει και η Αρτα που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές (έναν Ν.Δ., έναν ΣΥΡΙΖΑ και έναν ΚΙΝΑΛ), ενώ την έδρα να την έχανε κατά πάσα πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ.
Η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική και την έδρα θα την κρατούσε το πρώτο κόμμα. Με τα αποτελέσματα δηλαδή του 2019 θα έχανε την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις.
Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. και από τέσσερις βουλευτές θα εξέλεγε τρεις. Μία έδρα χάνει και η Λακωνία που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές και θα εκλέγει δύο.
Και εδώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Εδρα θα χάσει πιθανότατα και η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει έξι βουλευτές και πλέον θα εκλέγει πέντε. Από τα κόμματα, απώλεια έδρας μπορεί να καταγράψει είτε η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα να διαμορφωθεί είτε σε τρεις βουλευτές για τη Ν.Δ. και δύο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εκλέξει τέσσερις η Ν.Δ. και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία έδρα θα χάσει και η Φθιώτιδα, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι να την έχανε η Ν.Δ. και από 4-1 να πήγαινε σε 3-1. ]
Τέλος, η Χίος γίνεται μονοεδρική και την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα την έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ανατολική Αττική εκτιμάται πως από 10 έδρες θα έχει πλέον 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών. Στον αντίποδα, συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν έδρες, με την Ανατολική Αττική να καταγράφει το εντυπωσιακό συν δύο, καθώς από 10 έδρες μπορεί να φτάσει πλέον τις 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών.
Από μία έδρα κερδίζουν και οι τρεις περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β΄ Αθηνών: ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας. Στα δυτικά και στα βόρεια, την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα κέρδιζε η Ν.Δ. και στα νότια ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ. Από μία έδρα κερδίζουν και η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα πήγαιναν στη Ν.Δ. Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός εδρών των κομμάτων δεν αλλάζει πανελλαδικά, καθώς όπου χαθεί μία έδρα για ένα κόμμα κερδίζεται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.