Προειδοποιητικό καμπανάκι κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για δεκάδες φάρμακα που είναι άφαντα στα ράφα των φαρμακείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε πλημμελείς θεραπείες και σε ταλαιπωρία.
Μιλώντας στο Σin ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου κ. Διονύσης Ευγενίδης εξηγεί διεξοδικά το πρόβλημα αποδίδοντάς το στον εξαγωγικό χαρακτήρα που έχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία όπως λέει επανεξάγονται με τις ευχές της Πολιτείας με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να ακολουθήσουν τη φαρμακευτική τους θεραπεία.
Ο πρόεδρος τονίζει ότι το πρόβλημα σοβεί εδώ και μια δεκαετία καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς ΕΟΦ, κράτος και πολυεθνικές δεν ασχολούνται με την εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης αφού όπως λέει όλοι επωφελούνται από τις εξαγωγές των εισαγομένων σκευασμάτων.
Η συνέντευξη του προέδρου του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύση Ευγενίδη στην Έλλη Κομνηνού:
κ. Ευγενίδη εκδώσατε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο μιλάτε για ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων, θέλετε να μας δώσετε μια εικόνα της έκτασης του φαινομένου;
Το φαινόμενο είναι παλιό. Μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια και ο λόγος που το δημοσιοποιούμε είναι γιατί δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να βρεθεί ουσιαστική λύση. Αυτά τα φάρμακα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις, και είναι πολλά φάρμακα, είναι πολυεθνικών εταιρειών δηλαδή κυκλοφορούν και στο εξωτερικό αλλά σε πολύ υψηλότερες τιμές από τη χώρας μας.
Για τον λόγο αυτόν παρουσιάζουν εξαγωγικό ενδιαφέρον. Και κατά συνέπεια τα φάρμακα αυτά που έρχονται από το εξωτερικό αντί να μείνουν στην Ελλάδα για τους Έλληνες ασθενείς που προορίζονται εξάγονται ξανά στο εξωτερικό. Και αυτοί που τα εξάγουν κερδίζουν πολύ περισσότερα από το αν τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά.
Από πότε συμβαίνει αυτό;
Το φαινόμενο κρατάει πάνω από μία δεκαετία, από τότε που έγιναν φοβερές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, από την αρχή της οικονομικής κρίσης δηλαδή. Από τότε τα φάρμακα αυτά βρέθηκαν να πωλούνται πολύ φθηνότερα κι έτσι απέκτησαν εξαγωγικό ενδιαφέρον.
Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για μια παραγωγική εξαγωγική διαδικασία καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που είναι εισαγόμενο. Έρχεται στη χώρα μας και κάποιοι το επανεξάγουν. Θα ήταν παραγωγικό αν ήταν εγχωρίως παραγόμενο προϊόν. Υπάρχουν και τέτοια φάρμακα και πραγματικά συνεισφέρουν στην οικονομία.
Η εξαγωγή όμως φαρμάκων τα οποία εισάγονται πρώτα γιατί είναι από μητρικές εταιρείες του εξωτερικού και μετά επανεξάγονται συνεισφέρει μόνον στην τσέπη αυτών που τα εξάγουν. Και βολεύει και την εκάστοτε Πολιτεία να προσθέτει ένα ακόμη θετικό πρόσημο στον τομέα των εξαγωγών, άσχετα αν δεν είναι παραγωγικό.
Πείτε μας για τα φάρμακα που λείπουν, γιατί όπως λέτε είναι ευρύτατης χρήσης.
Το αντιτετανικό εμβόλιο που λείπει το τελευταίο διάστημα από τα φαρμακεία μας απασχολεί πολύ. Ίσως είναι και μία διαφορετική περίπτωση, δεν ξέρω αν υπάρχουν στα κέντρα υγείας. Όμως για παράδειγμα σε ένα τροχαίο ατύχημα που πρέπει να γίνει αντιτετανικό ο κόσμος τρέχει στα φαρμακεία. Κι εδώ και πολύ καιρό τα φαρμακεία δεν έχουν τέτοια εμβόλια.
Κι επιπλέον τα φάρμακα που λείπουν είναι πολλά και για πολλές παθήσεις -αναπνευστικό, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη, καρδιά, καρκίνο- και σε όλες τις περιπτώσεις κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εισαγόμενα.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τελικά ο ασθενής που χρειάζεται ένα φάρμακο δεν μπορεί να το έχει στην ώρα του. Και το φάρμακο δεν είναι σαν τα υπόλοιπα προϊόντα που μπορείς να το πάρει μια, δυό μέρες μετά ή και μια ολόκληρη εβδομάδα ή ένα μήνα. Το έχει ανάγκη την ώρα που πάει στο φαρμακείο να το αγοράσει. Και προσπαθούμε εμείς οι φαρμακοποιοί να καλύψουμε τους ασθενείς μας γυρνώντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, ρωτώντας ποιος συνάδελφος έχει διαθεσιμότητα με τη δέσμευση όταν το παραλάβουμε από την αποθήκη να το επιστρέψουμε στον συνάδελφο.
Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου και εμείς οι φαρμακοποιοί αντί να χορηγούμε φάρμακα αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε να βρούμε φάρμακα.
Υπάρχουν ελλείψεις και σε self test;
Όχι δεν παρατηρούνται τέτοιες ελλείψεις, εκεί έχουμε επάρκεια.
Ποιος έχει αρμοδιότητα για την εξομάλυνση της κατάστασης;
Για την εξομάλυνση της κατάστασης αρμόδιος είναι ο ΕΟΦ. Από τον οποίο ζητήσαμε από την αρχή που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα να σταματήσουν οι εξαγωγές ορισμένων φαρμάκων για ένα μεγάλο διάστημα. Άμα ένα φάρμακο απαγορευτεί για ένα χρόνο η εξαγωγή του, κοντεύει προς τη λήξη του και δεν το παίρνουν έξω, ενώ για την Ελλάδα όμως είναι χρήσιμο.
Ωστόσο, ο ΕΦ δεν παίρνει την απόφαση προφανώς γιατί όλοι βολεύονται με την εξαγωγική δραστηριότητα. Άλλοι οικονομικά, και άλλοι παρουσιάζοντας νούμερα εξαγωγών χωρίς αυτά να είναι πραγματικά.
Είστε υπέρ της δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων;
Κι αυτό είναι μια πρόταση θετική ώστε να ξέρει ο γιατρός που συνταγογραφεί ότι τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει μία έλλειψη. Αλλά αυτό θα ήταν καλό στις περιπτώσεις που ξεκινάει κάποιος μια αγωγή γιατί στη μέση δεν είναι εύκολο να αλλάξει θεραπείες. Αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο γιατί μπορεί σήμερα να έχεις ένα φάρμακο σε αφθονία και αύριο να αποκτήσει εξαγωγικό ενδιαφέρον και να είναι σε έλλειψη.
Το φαινόμενο αυτό μοιάζει με το Χρηματιστήριο αφού δεν γνωρίζει κάποιος ποια στιγμή κάποιο φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη επειδή έχει αποκτήσει εξαγωγικό ενδιαφέρον.
Έχετε επικοινωνία με το υπουργείο για αυτό το θέμα;
Και σε επαφή έχουμε έρθει και συνεννοήσεις έχουν γίνει. Και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση με τους φορείς του Φαρμάκου (πολυεθνικές, αποθήκες, ΕΟΦ) για να βρεθεί μια λύσει, αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται, διογκώνεται και το επαναφέρουμε στην επικαιρότητα εμείς λόγω καλοκαιριού οπότε και οι πολυεθνικές κλείνουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν έχουν τη διάθεση να φορτώσουν τις αποθήκες με φάρμακα για το διάστημα που θα λείπουν. Οπότε, μόλις πωληθούν αυτά που υπάρχουν, θα αρχίσουν να παρατηρούνται ελλείψεις.
Αναφορικά με τη διακοπή συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς για τους ανασφάλιστους και υποχρεωτική συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές υγείας από 1/7, ποια είναι η θέση σας;
Τη στιγμή που οι δημόσιες δομές είναι καλυμμένες με περιστατικά Covid και την ώρα που φαίνεται να ξεκινάει ένα κύμα λοιμώξεων με Covid, δεν είναι εποχή για να παίρνει κανείς τέτοιες αποφάσεις και να στέλνει τον κόσμο σε δημόσιες δομές ου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Αν υπάρχουν θέματα κατάχρησης της συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους να τα βρουν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε δεύτερο χρόνο και όχι αυτήν τη στιγμή. Για όσο διαρκεί η πανδημία είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είναι πολύ απλό να ληφθεί μια απόφαση για να μετατεθεί για αργότερα το μέτρο αυτό.
πηγή: sofokleousin