Ο Ελβετός φωτογράφος της άγριας ζωής Franco Banfi και μια ομάδα δυτών παρακολουθούσαν μια ομάδα φαλαινών-φυσητήρων στην Καραϊβική Θάλασσα, όταν ξαφνικά τα εν λόγω κήτη ακινητοποιήθηκαν και έπεσαν σε κατακόρυφο ύπνο!
Το φαινόμενο αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2008, όταν μια ομάδα βιολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία κάνοντας ένα ταξίδι στη θάλασσα για επαγγελματικούς λόγους έπεσε πάνω σε αυτές τις φάλαινες που έμοιαζαν να μην έχουν καμία επικοινωνία με το περιβάλλον τους.
Μόνο όταν ένα από τα πλοία σκούντηξε κατά τύχη μία από αυτές, το ζώο ξύπνησε και μαζί του ολόκληρη η ομάδα. Έως τότε πιστεύαμε ότι οι φάλαινες αυτές, όπως και άλλα οδοντοφόρα κητοειδή, κοιμούνται με τη μία πλευρά του εγκεφάλου τους, για να κάνουν από την άλλη σημαντικά πράγματα που απαιτούν σωματική δραστηριότητα, όπως κολύμπι ή να έρχονται στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν ή για να αποφύγουν τους θηρευτές τους. Είναι σαν να κρατάς ένα μάτι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, χωρίς να κοιμάσαι ποτέ εντελώς!
Το περιστατικό του 2008 υποδηλώνει ότι οι φάλαινες μπορεί να κοιμούνται και με τις δύο πλευρές του εγκεφάλου απενεργοποιημένες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι φάλαινες λαμβάνουν σύντομες, αλλά περιοδικές περιόδους ύπνου όλη τη μέρα που κυμαίνονται μεταξύ 6 και 24 λεπτών, ενώ πέφτουν σε βαθύ ύπνο μόνο για το 7% περίπου του χρόνου.
πηγή: perierga.gr