Ο Ντέγιαν Λόβρεν έγινε η 10η μεταγραφή του ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι, διευκρινίζοντας ότι τον Κεντζιόρα αν και αποκτήθηκε με αγορά ουσιαστικά από την Ντιναμό Κιέβου τον υπολογίζουμε στην περσινή ομάδα, και ολοκληρώνει το «ασπρόμαυρο» παζλ για την σεζόν που διανύουμε μέχρι τα τέλη του έτους (είναι μάλλον απίθανο να κάνει ο ΠΑΟΚ και μεταγραφή ελεύθερου, εκτός αν παραστεί έκτακτη ανάγκη), όταν και θα υπάρχει ένα νέο μεταγραφικό παράθυρο για διορθωτικές κινήσεις. Αριθμητικά, έχοντας ως κριτήριο τους ενεργούς παίκτες στο ρόστερ πέρυσι (δεν λογίζεται για παράδειγμα ο Λύρατζης), ο Δικέφαλος είναι στο +1 από πέρυσι.
Πήρε τους Τσιφτσή, Κόλεϊ, Λόβρεν, Γκόμες, Μπακαγιόκο, Καμαρά, Θυμιάνη, Τισουντάλι, Σορετίρε και Τσάλοφ, έδωσε τους Ζίβκοβιτς, Ράφα Σοάρες, Κουλιεράκη, Εκόνγκ, Νάσμπεργκ, Μεϊτέ, Τσιγγάρα, Μάρκος Αντόνιο, Τζίμα.
Τη διαφορά, βέβαια, την κάνει η ενίσχυση στην (μεσο)επιθετική γραμμή, αφού εκεί πήρε τρεις παίκτες και έχασε μόνο τον Τζίμα που δεν είχε και πολύ μεγάλο αριθμό αγώνων. Στο κέντρο άμυνας από την άλλη πλευρά, μετρά μία λύση λιγότερη αφού έφυγαν τρεις και ήρθαν δύο, αν και το μικρό χάντικαπ μπορεί να καλυφθεί με τον διπλό ρόλο (χαφ-στόπερ) που μπορεί να έχει ο Θυμιάνης.
Ωστόσο, δεν είναι ποσοτικό το ζήτημα της επιτυχίας για τον ΠΑΟΚ, αλλά ποιοτικό. Το αν αυτοί που αποκτήθηκαν θα αποδειχθούν καλύτεροι από εκείνους που αποχώρησαν. Αυτή η παράμετρος με μερικές ακόμη ιδιαίτερες που ισχύουν για το φετινό ρόστερ του ΠΑΟΚ θα καθορίσουν το τελικό πρόσημο της σεζόν σε Ευρώπη και Ελλάδα και φυσικά το αν ο Δικέφαλος μπορεί να κάνει το back to back, κατακτώντας και πάλι το πρωτάθλημα.
- Ας επιχειρήσουμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα δεδομένα, ανά θέση:
Τερματοφύλακας: Ο Κοτάρσκι ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής πέρυσι, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος, αφού ο Τσιφτσής θα έχει έναν συμπληρωματικό ρόλο α λα Ζίβκοβιτς, άρα ο Κροάτης πρέπει να αποδειχθεί ισοϋψής, ενδεχομένως και καλύτερος του περσινού εαυτού του.
Μπακ: Στην δεξιά πλευρά η σύνθεση παρέμεινε η ίδια με αυτή που υπήρχε από τον περσινό Ιανουάριο, άρα, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ ξέρει τι περιμένει από Σάστρε, Βιεϊρίνια, το κομβικό στοιχείο θα είναι η απόδοση του Όττο από τον οποίο υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, ο Μπάμπα είναι κάτι σαν τον Κοτάρσκι, άρα έχει σημασία να μείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα απόδοσης με πέρυσι, ενώ μένει να φανεί πόσο μπορεί να εξελιχθεί ο ταλαντούχος Τζόναθαν Γκόμες που ήρθε με καλές προοπτικές.
Στόπερ: Η απόκτηση Λόβρεν συνιστά αναβάθμιση και μεγάλη στήριξη στον Κεντζιόρα, καθώς, ακόμη και στα 35 δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την προβληματική από κάθε άποψη, περίπτωση Εκόνγκ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Κόλεϊ μπορεί να καλύψει επαρκώς όσα έδινε ο Κουλιεράκης και σ’ αυτό μπορεί να παίξει ρόλο ο Κουλιεράκης. Η αποχώρηση Νάσμπεργκ δεν στερεί τόσα πράγματα από τον ΠΑΟΚ για να θεωρηθεί πρόβλημα.
Χαφ: Τα μεγαλύτερα στοιχήματα του ΠΑΟΚ βρίσκονται σε αυτές τις δύο θέσεις. Το πιο μεγάλο όλων, αν ο Μπακαγιόκο μπορεί να παίξει τον ρόλο του Μεϊτέ, που μπορεί να αντιμετώπιζε κάπως υπεροπτικά την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, πέρυσι όμως ήταν ο κορυφαίος χαφ του πρωταθλήματος. O Καμαρά σαφέστατα μπορεί να αποδειχθεί η προσθήκη που έκανε την διαφορά, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στο γήπεδο σε σταθερή βάση, ενώ είναι σημαντικό ο Σβαμπ να δείξει ότι βιολογικά αντέχει να κάνει την ίδια σεζόν με πέρυσι.
Μεσοεπιθετικοί: Αν υπάρχει μία αγωνία σε αυτή την γραμμή, είναι αν ο Τάισον, κοντά πλέον στα 37 του μπορεί να βγάλει μαζεμένα τόσα ματς με την ίδια ένταση. Ο ΠΑΟΚ φρόντισε να του δώσει σοβαρά στηρίγματα αποκτώντας τόσο τον Σορετίρε, όσο και τον Τισουντάλι και σε κάθε περίπτωση η μεσοεπιθετική γραμμή του είναι η πιο πλήρης όλων των εποχών, έχοντας μαζί με τους παίκτες που αναφέραμε τους Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια, Ντεσπόντοφ, Μουργκ. Γι’ αυτή την γραμμή, υπάρχει και κάτι ακόμη που θα το αναλύσουμε λίγο παρακάτω.
Επιθετικοί: Στην γραμμή κρούσης οι απαιτήσεις ήταν λίγο πολύ γνωστές. Να βρεθεί ένας φορ που να έχει καλύτερη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, σε σχέση με τον Σαμάτα που, πάντως, στην λογική Λουτσέσκου, του έκανε την δουλειά. Τον ρόλο αυτό τον έχει επωμιστεί ο Τσάλοφ που έδειξε ήδη καλά στοιχεία, αλλά ψάχνει ακόμη το πρώτο γκολ του με τον ΠΑΟΚ.
Ωστόσο, έχει ένα μεγάλο στήριγμα που ακούει στο όνομα, Ταρίκ Τισουντάλι. Ο Μαροκινός έχει ήδη δείξει ότι είναι εκτελεστής και αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ΠΑΟΚ. Όσον για τον Μπράντον, αυτός είναι σταθερή αξία για τον Λουτσέσκου.
Ίσως η πιο κρίσιμη παράμετρος: Οι ισορροπίες στα αποδυτήρια
Η ενδεχόμενη επιτυχία του ΠΑΟΚ φέτος, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από το αν τα πρόσωπα που ήρθαν αποδειχθούν καλύτερα για το σύνολο, από εκείνα που έφυγαν. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα το αν ο Δικέφαλος θα μπορέσει να διατηρήσει τα ίδια καλά αποδυτήρια που είχε πέρυσι.
Ο Λουτσέσκου είναι μάστορας στο να δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς στις ομάδες του, φέτος, όμως έχει μία πιο απαιτητική άσκηση μπροστά του: να έχει χαρούμενους όλους τους μεσοεπιθετικούς. Σε μία γραμμή που η ποιότητα ξεχειλίζει και όλοι θέλουν να αγωνίζονται, το να βρίσκεται συχνά στον πάγκο ο Ντεσπόντοφ, να χρειάζεται να βγαίνει πιο συχνά από το τερέν ο Τάισον και ο Μουργκ να συνηθίσει την ιδέα του να μην παίζει Ευρώπη, θέλει λεπτή διαχείριση από τον Ρουμάνο τεχνικό.
Κάπως ανάλογη είναι και η κατάσταση στην επίθεση, με τρεις παίκτες πρώτης γραμμής (Τσάλοφ, Τισουντάλι και Μπράντον) να πρέπει να μοιραστούν τον χρόνο συμμετοχής και ένα μεγάλο συμβόλαιο (Σαμάτα) ανενεργό, χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, να βρεθεί κάποια λύση.
Δεν παίζει μόνος του ο ΠΑΟΚ
Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: το πόσο πιο ποιοτικοί θα αποδειχθούν και οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, έχουν κάνει αξιοσημείωτες μεταγραφές, αποτελεί όμως ερώτημα αν και πόσο θα αποδειχθούν πολύ καλύτεροι από πέρυσι.
Προσθέστε και κάτι ακόμη: το πρόγραμμα αγώνων και ειδικά για τον ΠΑΟΚ που μετέχει σε πιο απαιτητική διοργάνωση, όπως είναι το league stage του Europa League, το διάστημα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα κομβικό για το σύνολο της σεζόν.