Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε η Άννα Ευθυμίου.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τη νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας, για το πρόγραμμα «Συνεργασία» και κατέθεσε τις δικές της προτάσεις πάνω σε αυτό.
Αναλυτικά όσα είπε η Άννα Ευθυμίου:
Για το νέο τοπίο στα εργασιακά: «Είναι ένα άλλο τοπίο η επανεκκίνηση που προσπαθούμε να κάνουμε μετά τον κορωνοϊό στην οικονομία και την εργασία. Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι μία μεγάλη αγωνία για το εργασιακό του μέλλον, τις θέσεις εργασίας του και το πώς θα μπορέσει να τρέξει την οικογένεια του. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση αυτό που ζήσαμε, ένα lockdown έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες που δεν τις βιώνουμε μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος. Ωστόσο η πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη των θέσεων απασχόλησης. Είναι πολύ βασικό να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Το λέω αυτό γιατί πίσω από έναν αριθμό κρύβεται μία οικογένεια.
Αλλά η κυβέρνηση το έχει πολύ ψηλά στο πρόγραμμα της και επειδή ακούστηκαν διάφορες κριτικές για τον μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων, το «Συνεργασία» για τον οποίο έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση και θα σας πω ποια είναι. Η πολιτική της κυβέρνησής μας είναι να στηρίξει τις θέσεις απασχόλησης ακόμα κι αν χρειαστεί να μειωθεί λίγο ο μισθός των εργαζόμενων. Γιατί όλοι κάνουν κάποια θυσία, και ο επιχειρηματίας, και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ, είναι αναγκαστικό. Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Και στο πρόγραμμα «Συνεργασία αυτός είναι ο στόχος. Με τα μέτρα βλέπουμε που υπήρχαν ελλείψεις και εντάσσαμε καινούργιους κωδικούς από πληττόμενες επιχειρήσεις. Το ίδιο γίνεται και με τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα και γίνονται κάποιες διαρθρωτικές κινήσεις».
Μέχρι πότε θα ισχύει αυτή η κατάσταση: «Πρέπει να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Θα σας πω δύο δικές μου προτάσεις για το πρόγραμμα «Συνεργασία» που τις κατέθεσα ως ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου. Να επεκταθεί η ρήτρα της μη απόλυσης σε όσους εργαζόμενους ο εργοδότης δεν έχει εντάξει την επιχείρηση στο πρόγραμμα «Συνεργασία». Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω μία επιχείρηση με 10 εργαζόμενους, τους 5 τους έχω εντάξει στο πρόγραμμα και τους άλλους όχι. Αυτούς τους 5, αυτή τη στιγμή ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να τους απολύσει. Αυτό που προτείνω είναι όποιος εργοδότης μπει στο πρόγραμμα «Συνεργασία» να μην έχει δικαίωμα να απολύσει τους εργαζόμενους που δεν έχουν μπει στο πρόγραμμα. Όμως για να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει να υπάρχουν και επιχειρήσεις.
Άρα αν οποιεσδήποτε κινήσεις κριθούν κρίσιμες για την επιδότηση και ενίσχυση των επιχειρήσεων, να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, προς τη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Και επίσης μία άλλη πρότασή μου πάνω σε αυτό το πρόγραμμα για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι να τεθούν σε αναστολή οι γενικές διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία. Αυτές πάντα υπήρχαν, υπάρχει ο νόμος του 2010 που δίνει τη δυνατότητα, καταχρηστικώς μεν και έχει πέσει στα δικαστήρια, να απασχολείς τον εργαζόμενο μία φορά την εβδομάδα. Αυτό δίνει την επιλογή σε κάποιους εργοδότες να απασχολήσουν τους εργαζόμενούς τους μία φορά την εβδομάδα και όχι στο πρόγραμμα «Συνεργασία» που είναι στο 50% του χρόνου εργασίας. Άρα, λοιπόν, να ανασταλούν αυτές οι δυνατότητες των γενικών διατάξεων ώστε να εξασφαλιστεί το μίνιμουμ της εργασίας του προγράμματος «Συνεργασία», δηλαδή το 50%».
Για τους φόβους του κόσμου ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει μόνιμη: «Συμφωνώ σε αυτό και θα σας καταθέσω την άποψή μου που είναι τεκμηριωμένη με στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία. Όσες περικοπές έγιναν με τα μνημόνια σε βάρος των εργαζόμενων και κατάλυση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δεν έφεραν τις αναμενόμενες θέσεις απασχόλησης, δεν έφεραν επενδύσεις».
Για τον προγραμματισμό που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας αν έρθει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο:«Αυτή είναι η ανασφάλεια όλου του κόσμου. Το πώς μπορεί να κάνει κανείς προγραμματισμό. Αυτό δημιουργείται από το πώς έχει καθίσει η αγορά. Όμως αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι μπορέσει να δημιουργήσει νέες συνθήκες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όταν ήρθε ο ιός υπήρχαν περίπου 500 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτές διπλασιάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης όταν και αν έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε δεύτερο lockdown».
Για τον τουρισμό:«Είναι μεγάλο το στοίχημα του τουρισμού. Τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι πάνω από το 20% του ΑΕΠ, θεωρώ ότι είναι μεγάλη πρόκληση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στους τουρίστες και να περιχαρακωθούμε γιατί θα καταρρεύσει η οικονομία μας. Απλά πρέπει να στήσουμε τα σωστά υγειονομικά πρωτόκολλα για εκμεταλλευτούμε το πρόσθετο πλεονέκτημα της Ελλάδας ότι είναι μία ασφαλής χώρα συν τις υποδομές που έχουμε. Να κάνουμε το ίδιο και εμείς ως πολίτες, και οι τουρίστες, έτσι ώστε να κλείσει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν η τουριστική σεζόν».