Στη μάχη των Ευρωεκλογών ρίχνονται την Κυριακή (9/6) τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι πολίτες είναι έτοιμοι να αναδείξουν τους «εκλεκτούς» τους που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία.
Συνολικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Από αυτούς οι 21 θα προκύψουν από τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται συγκεκριμένος μισθός για κάθε ευρωβουλευτή, ο οποίος, ασφαλώς, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος μπορεί να θεωρηθεί.
Η αμοιβή των Ευρωβουλευτών
Πόσο αμείβονται, όμως, οι ευρωβουλευτές;
Όπως αναφέρει σχετικά η ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, δυνάμει του ενιαίου καθεστώτος των βουλευτών σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι βουλευτές του ΕΚ λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.
Ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε €10 075,18 (Ιούλιος 01/07/2023).
Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ.
Μετά την παρακράτηση αυτών, ο μισθός ανέρχεται σε €7.853,89. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο.
Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του ΕΚ εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα εκλογής τους.
Είναι λίγες οι εξαιρέσεις από το ενιαίο καθεστώς: βουλευτές που εκλέχθηκαν στο Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2009 μπορούν να διατηρήσουν το προηγούμενο σύστημα για αποζημιώσεις, συντάξεις και μισθούς για το σύνολο της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Βάσει του συστήματος αυτού, οι αποδοχές των ευρωβουλευτών ήταν ίσες με εκείνες των ευρωβουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου τους.
Τι ισχύει με τη σύνταξη των Ευρωβουλευτών
Από την άλλη πλευρά, όσοι διατέλεσαν ευρωβουλευτές δικαιούνται και σύνταξη. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών.
Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά.
Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του από τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.