Με θετικό αποτέλεσμα συνεχίζεται η έρευνα της ΕΥΑΘ για το πρόβλημα με τον εκκωφαντικό ήχο που αναστατώνει για έκτη πλέον εβδομάδα δεκάδες κατοίκους στην περιοχή Μετέωρα Θεσσαλονίκης.
Αρμόδια κλιμάκια επισκέπτονται και ερευνούν κάθε βράδυ το σημείο όπου ακούγεται έντονα ο ήχος και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι εντοπίστηκε η πηγή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, σε απόσταση 2 χλμ από τη διασταύρωση των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως εντοπίζεται η πηγή του ήχου. Το συνεργείο πραγματοποίησε δοκιμές στη δεξαμενή της Πολίχνης, 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έντασης του ήχου στα Μετέωρα και ο θόρυβος σταμάτησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Μετέωρα, Ιωάννης Πυρίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του μετά την αποχώρηση της ΕΥΑΘ ενώ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν επίσημα έγγραφα από κάθε αρμόδιο φορέα που κάνει αυτοψία στο σημείο και δεν εμπλέκεται με τον ήχο «προκειμένου να προχωράμε στον επόμενο. Θα ενοχλήσουμε τον δήμο ώστε να στείλει τα κατάλληλα έγγραφα στις υπηρεσίες».
Σύμφωνα με την εκτίμηση που έδωσε, ακούγοντας τον ήχο μέσω του βίντεο, ο μηχανικός Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο ήχος είναι κτυπογενής, χαμηλής συχνότητας, μεταλλικός, ακαθόριστης περιοδικότητας και εδαφομεταφερόμενος.
«Και εφόσον είναι αντιληπτός εντός διαμερισμάτων, είναι και δομόφερτος και ίσως πιο ενοχλητικός λόγω του συντονισμού των ηχητικών κυμάτων που εγκλωβίζονται στον δομικό ιστό των κατασκευών. Ο ήχος ενδεχομένως να είναι προϊόν υδραυλικού πλήγματος, και δεδομένου του υδραγωγείου, το πρόβλημα προέρχεται από τις αντλίες και δίκτυο ανύψωσης πίεσης νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι είναι λογικό να είναι έντονος τις μεταμεσονύχτιες ώρες καθότι η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη και η πίεση δικτύου μεγαλύτερη. Πρότεινε ως λύση σε κάποια από τις ώρες που εμφανίζεται το φαινόμενο, να διακοπεί η λειτουργία των αντλιών υδραγωγείου, να κλείσουν οι βάνες βρόγχου δικτύου και να διακοπεί η υδροδότηση στην συνοικία. Αν ο θόρυβος υποχωρήσει, θα πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου τις πιέσεις δικτύου και την λειτουργία των αντλιών.