Εξουθενωμένοι από την εργασία τους φαίνεται πως είναι χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι, με το 74% εξ αυτών να κάνουν λόγο για «πραγματική εξάντληση».
Σύμφωνα με έρευνα του του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και, όπως εξήγησε ο Γιώργος Χριστόπουλος, γραμματέας Επικοινωνίας και Κοινωνικών Δικτύων της ΓΣΕΕ, η εξάντληση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική καταπόνηση των εργαζομένων και την εξουθένωση.
Μάλιστα, ένας στους δύο εργαζομένους υποστηρίζουν ότι η εργασία τους απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ορθοστασία, άρση βαριών αντικειμένων και παραμονή αρκετής ώρας σε πολύ ζεστό ή κρύο περιβάλλον, ενώ το 37% των εργαζομένων με σημάδια έντονης σωματικής καταπόνησης δήλωσε πως αμείβεται με 16.000 έως 30.000 ευρώ ετησίως.
«Πάντα ή συχνά εξαντλημένοι από την εργασία τους δήλωσαν ότι επέστρεφαν την περίοδο της έρευνας το 83% των ερωτηθέντων που εργάζονταν στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και της εστίασης, το 76% εκείνων που εργάζονταν στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο και στις επισκευές μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και το 76% όσων εργάζονταν στον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης. Επίσης, πραγματική εξάντληση μετά την εργασία ένιωθε πάντα ή συχνά το 72% των εργαζομένων στις κατασκευές, το 72% των εργαζομένων στην εκπαίδευση και το 70% εκείνων που εργάζονταν στη μεταποίηση», παρατηρεί η ίδια έκθεση.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, το 63% που αισθανόταν εξάντληση εργάζονταν στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας και το 61% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στον τομέα των επιστημονικών και των τεχνικών δραστηριοτήτων.
«Πραγματική σωματική εξάντληση μετά την εργασία ένιωθε το 80% των ερωτηθέντων που εργάζονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις με απασχολουμένους άνω των 250 ατόμων, το 75% εκείνων που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν 10 έως 50 άτομα και το 73% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν 1 έως 10 άτομα. Σχετικά χαμηλότερο (69%) ήταν το ποσοστό των ερωτηθέντων που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν 50 έως 250 άτομα και ένιωθαν σωματική εξάντληση μετά την εργασία», υπογραμμίσει η αποκαλυπτική έρευνα.