H κυβέρνηση ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής που συνεδριάζει το μεσημέρι θα είναι θετική για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως πχ τα καφέ.
Εξάλλου η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.
Αντισηπτικά στα τραπέζια, αλατοπίπερο μιας χρήσης και τραπέζι 5 ατόμων
Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις εστίασης αποκαλύπτει το δελτίο του Open TV, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστη πηγή που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις μεταξύ των λοιμωξιολόγων και των στελεχών της κυβέρνησης. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι σίγουρα πως τα τραπέζια που θα στηθούν στα εστιατόρια θα είναι τεσσάρων ατόμων ή 5 εάν υπάρχει πενταμελής οικογένεια με 3 ανήλικα.
Αλάτι, πιπέρι και ντρεσινγκ θα είναι όλα μιας χρήσης για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή των αντικειμένων από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Αντισηπτικά στα τραπέζια.
Μάσκες, γάντια για το προσωπικό.
Ανεμιστήρες στους κλειστούς χώρους που θα «βλέπουν» προς τα έξω.
Όχι στον κλιματισμό.
Το μεγάλο «αγκάθι» στη διαβούλευση με τους λοιμωξιολόγους είναι το πόσα τραπέζια θα στηθούν αφού από τη μια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται και από την άλλη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.