Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον την άνοδο και την αύξηση της δημοφιλίας του δικαστικού ρεπορτάζ, μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει ορισμένα πράγματα.
Η ανάγκη του κοινού για διαδικτυακές και τηλεοπτικές δίκες ξεπερνά κάθε προηγούμενο φαινόμενο και έχει οδηγήσει σε γελοιοποίηση των προδικαστικών και δικαστικών διαδικασιών. Καθημερινά, εμφανίζονται σε διαδικτυακά κείμενα είτε σε τηλεοπτικές εκπομπές σχολιαστές, αμφιβόλου κατάρτισης και υποβάθρου, οι οποίοι παραθέτουν με σθένος τις δήθεν εμπεριστατωμένες απόψεις τους περί δικαίου, πλασάροντας έτσι είτε σκόπιμα είτε εξαιτίας της ημιμάθειας τους μία διαστρεβλωμένη εικόνα αφενός για νομικούς όρους και έννοιες, αφετέρου για τα πραγματικά περιστατικά της εκάστοτε σχολιαζόμενης υπόθεσης. Το κοινό, επηρεασμένο από τους μεγαλεπήβολους τίτλους που κοσμούν τα ονόματα των σχολιαστών, λαμβάνει τα λεγόμενα τους ως δεδομένα με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση του για σοβαρές δικαστικές υποθέσεις της επικαιρότητας. Δεν θα πρέπει κάποτε, λοιπόν, να αναζητηθούν ευθύνες για την παραπληροφόρηση του κοινού, για την διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών τρεχουσών δικαστικών υποθέσεων αλλά κυρίως για την γελοιοποίηση του θεσμού της δικαιοσύνης.
Άξια απορίας αποτελεί η επιλεκτική ευαισθησία των ΜΜΕ όσον αφορά την οπαδική βία και κυρίως την δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και των προσώπων των δραστών, η οποία οξύνεται και αμβλύνεται ανάλογα με την ομάδα την οποία υποστηρίζουν. Μοναδική υπόθεση όπου τα πρόσωπα των δραστών φιγουράρουν ακόμη και σήμερα σε όλες τις ιστοσελίδες, σε ευθεία παραβίαση της Διάταξης του7ου τακτικού ανακριτικού τμήματος Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ισχύ μέχρι την 22-04-2022, είναι αυτή της δολοφονίας του Αλκιβιάδη Καμπανού.
Ουδέποτε εμφανίστηκαν τα πρόσωπα των 105 συλληφθέντων, Ελλήνων και ξένων για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, σε ραντεβού θανάτου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Σε καμία ιστοσελίδα δεν αναρτήθηκαν προσωπικά στοιχεία κανενός από τους 67 συλληφθέντες για την ανθρωποκτονία του αστυνομικού των ΜΑΤ, Λυγγερίδη Γιώργου, ούτε κανενός από τους μετέπειτα συλληφθέντες που φέρονται να συμμετείχαν στην θύρα 7, οπαδούς του ΟΣΦΠ.
Το ίδιο συνέβη στο περιστατικό μεταξύ οπαδών του ΟΣΦΠ και της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννενα, που έλαβε χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.
Τέλος, ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στοιχεία των φερόμενων ως συμμετεχόντων στην θύρα 13, οπαδών του ΠΑΟ, όταν μετά από έρευνες βρέθηκαν βαρύς οπλισμός, ναρκωτικά, χρηματικά ποσά, καθώς και πλήθος κλοπιμαίων.
Είναι τελικά οι οπαδοί το πρόβλημα για την βία μεταξύ νέων, ακόμα και ανηλίκων, τις συμπλοκές και τους ξυλοδαρμούς; Με τη νέα τροποποίηση και την εξαντλητική αυστηρότητα του νέου αθλητικού νόμου, η πολιτεία προσπάθησε να αναδείξει τις συμπλοκές μεταξύ οπαδών ως το μείζον φαινόμενο βίας.
Παρά την υπερπροβολή και την υπερβολική καταστροφολογία των Μ.Μ.Ε. γύρω από το θέμα, μόλις λίγους μήνες έπειτα από την τροποποίηση του αθλητικού νόμου, η κοινωνία μας βομβαρδίζεται καθημερινώς από ειδήσεις που αφορούν επεισόδια βίας μεταξύ ανηλίκων. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται από ακραίας μορφής αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων ανηλίκων, και συνήθως καταλήγουν σε σοβαρούς τραυματισμούς.
Εντύπωση προκαλεί πως παρά το νεαρό της ηλικίας τους, οι δράστες χρησιμοποιούν μαχαίρια, σιδερολοστούς και πλείστα άλλα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
Τα συγκεκριμένα περαστικά βίας ουδεμία σχέση έχουν με αντιπαλότητα οπαδών ή ποδοσφαιρικών ομάδων. Μήπως τελικά το πρόβλημα της βίας μεταξύ των νέων είναι τελικά βαθύτερο και δεν αναλώνεται μόνο στις οπαδικές αντιπαλότητες; Δεν πρέπει να μας προβληματίσει πως από εφηβική ηλικία, οι νέοι ψάχνουν, έστω και ασήμαντες αφορμές, για να ομαδοποιηθούν και να διαπληκτιστούν;
Αυτές οι σκέψεις εκφράζουν βαθύτατο προβληματισμό αναφορικά με τα φαινόμενα βίας που συγκλονίζουν την κοινωνία μας τα τελευταία έτη θεωρώντας πως τα ΜΜΕ μέσω της υπερπροβολής και της υπερανάλυσης των εκάστοτε περιστατικών οξύνουν την σοβαρότητα της κατάστασης και υποκινούν της έκφραση της βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Ο εξ απορρήτων