Nέα σημαντική παρέμβαση είχαμε από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο αναφέρει, πως ”υπό το πρίσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της αναξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου, το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι μια ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της ΕΕ”!
Πρόκειται για μία σημαντική τοποθέτηση, που ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας!
Αναλυτικά:
”Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, παρέχοντας στα στρατεύματα των ΗΠΑ που εισέρχονται στην περιοχή πρόσβαση στις βάσεις της καθώς και στέλνοντας στρατιωτικές και ανθρωπιστικές προμήθειες στην Ουκρανία. Η επέκταση και εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα για να γίνει ο κατεξοχήν περιφερειακός αμερικανικός εταίρος ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και πέραν αυτής.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τον Μάρτιο, ότι σκοπεύει να μειώσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος στο δρόμο για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Μόσχα «πολύ πριν το 2030», σημαίνει ότι η ήπειρος πρέπει επειγόντως να βρει φυσικό αέριο αλλού, ενώ παράλληλα αναπτύσσει γρήγορα εναλλακτικές πηγές ενέργειας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μόσχας .
Η Ελλάδα είναι ένας λογικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, δεδομένου ότι είναι ο σύνδεσμος αρκετών ενεργειακών διαδρόμων και η σταθερή υποστήριξή της –ακόμα και πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία– για τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενέργειας από την ΕΕ και μετάβαση στην κατανάλωση πράσινης ενέργειας·
Οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν: πλωτές μονάδες αποθήκευσης επαναεριοποίησης (FSRU) που κατασκευάζονται ή εξετάζονται για κατασκευή στην Ελλάδα, οι οποίες θα επεκτείνουν σημαντικά την ικανότητα της Ελλάδας να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που βρίσκεται υπό κατασκευή, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στείλει τόσο εισαγόμενο LNG όσο και αζερικό φυσικό αέριο (μέσω Τουρκίας) στη Βουλγαρία και – εάν αντιστραφεί ο υφιστάμενος Διαβαλκανικός Αγωγός – στη Ρουμανία , τη Μολδαβία και ακόμη και την Ουκρανία (όλα εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική ενέργεια)
Προτεινόμενα υποθαλάσσια καλώδια «διασύνδεσης», με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, τα οποία θα εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο και από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, στην Ελλάδα και την ΕΕ
Προτεινόμενος υποθαλάσσιος αγωγός EastMed για παράδοση ισραηλινού ή/και κυπριακού υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και, μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), της Αλβανίας, της Ιταλίας και της ΕΕ.–Τον Ιανουάριο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν τερμάτισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed, αναφέροντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ως μέρος μιας αλλαγής πολιτικής προς την «προώθηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας» στη Μεσόγειο, ειδικά εν μέσω της επείγουσας ανάγκης του ΝΑΤΟ να στηρίξει την ανατολική πλευρά του – ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
Ακόμα και πριν από την Ουκρανία, η Αθήνα βοήθησε εύστοχα να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τη φθίνουσα αξιοπιστία της Τουρκίας ως το παραδοσιακό προπύργιο του ΝΑΤΟ γύρω από τη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Πιο πρόσφατα, η Ελλάδα χαιρέτισε δημόσια την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία αρχικά είχε αντίρρηση και έθεσε αυστηρούς όρους στις υποψηφιότητες ένταξής τους. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει υπονομεύσει τη συλλογική ασφάλεια μέσω της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 και εμποδίζει τις προσπάθειες να φέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της συνεχιζόμενης ναυτικής παρενόχλησης των σκαφών εξερεύνησης και γεώτρησης και της άρνησής της να αναγνωρίσει την Ελληνική και Κυπριακή (ΑΟΖ).
Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν επίσης να παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ακόμη και όταν ο υπουργός Εξωτερικών της επισκέπτεται την Ουάσιγκτον για να πιέσει το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το βόρειο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου το Πεντάγωνο επεκτείνει τις εγκαταστάσεις βάσης σύμφωνα με το MDCA, για να αυξήσει κατά 3.000 στρατεύματα των ΗΠΑ και σχετικό εξοπλισμό στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να στηρίξει την αδύναμη θέση του ΝΑΤΟ στα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Δυτική Μαύρη Θάλασσα.
Τον ίδιο μήνα, η Αθήνα έστειλε όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είπε ότι θα συμμετάσχει στις περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μέχρι τον Απρίλιο, μετά το κλείσιμο των στενών της Μαύρης Θάλασσας από την Τουρκία, η Αλεξανδρούπολη και η βορειοανατολική Ελλάδα έγιναν το κύριο σημείο στάσης των ΗΠΑ για ενισχύσεις προς τα Βαλκάνια και την Πολωνία, καθώς και ο κύριος εναέριος διάδρομος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια από βάσεις στη Μεσόγειο. Τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να υποστηρίξει ρητά τον βασικό ρόλο της Ελλάδας στην ειρηνική ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου ως μέρος του μακροπρόθεσμου στρατηγικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία.
Αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό της αντίθεσης στον EastMed και πιθανώς άλλους προτεινόμενους αγωγούς φυσικού αερίου η περιοχή βασίζεται σε δηλωμένες ανησυχίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Μέσω των υφιστάμενων περιφερειακών πλαισίων όπως το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και οι ελληνοκυπριακές «τριμερείς» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προωθήσουν ενεργά τη συνεργατική ενεργειακή ανάπτυξη μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης – μεταξύ άλλων διορίζοντας Ειδικός Απεσταλμένος για την Ανατολική Μεσόγειο.
Το Πεντάγωνο θα πρέπει να επεκτείνει τη στάση και τις δυνατότητες της στρατιωτικής δύναμης της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Κογκρέσο θα πρέπει να απαιτήσει από το Πεντάγωνο να διενεργήσει αξιολόγηση των μειωμένων δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς μια επέκταση των δυνατοτήτων θα ωφελούσε την προβολή ισχύος.
Με την Άγκυρα να διατηρεί το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε το 2017, Η διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει να αποφύγει την έγκριση της πώλησης F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία εκτός εάν και έως ότου η Άγκυρα αρχίσει να επιδεικνύει πιο συνεργατική συμπεριφορά,” αναφέρει η Έκθεση!