ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΚΗ
H Ευαγγελία Ψάρρα είναι μια από τα κεντρικά πρόσωπα της Ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο και είναι η πέμπτη φορά που θα βρεθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ελληνική τοξοβολία θα δώσει το «παρών» σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για 5η συνεχή φορά.
Η Ευαγγελία Ψάρρα πήρε πριν 10 ημέρες την πολυπόθητη κάρτα για το Ρίο ντε Τζανέιρο και ετοιμάζει τις αποσκευές της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βραζιλία. Η κάρτα από την διεθνή ομοσπονδία έφθασε στην Ελληνική Ομοσπονδία της Τοξοβολίας, η οποία ενημέρωσε αμέσως την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που έκανε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να προστεθεί στην ελληνική αποστολή. «Η ελληνική τοξοβολία είναι περήφανη για την μεγάλη επιτυχία. Είναι σίγουρα μια επιβράβευση των πολύ μεγάλων προσπαθειών της Ευαγγελίας. Όλοι μας της ευχόμαστε το καλύτερο στο Ρίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Συναδινός.
Από το 1994 στο προσκήνιο με πολλές επιτυχίες
Η Ευαγγελία Ψάρρα πήρε την 7η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας και μετά την ακύρωση μιας συμμετοχής θα είναι παρούσα για μια ακόμη φορά. Η κάρτα έφθασε στην Αθήνα μετά από την ακύρωση της συμμετοχής της Ακτής Ελεφαντοστού. Αυτό σήμαινε αυτομάτως ότι η Ψάρρα την πήρε ως πρώτη επιλαχούσα. Να θυμίσουμε ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στον τελευταίο αγώνα πρόκρισης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, είχε χάσει την πρόκριση για δύο μόλις πόντους. «Σε τέτοιους αγώνες, με τόσο μεγάλες επιδόσεις και τόσο μεγάλους αθλητές, ο καθένας από τους συμμετέχοντες θέλει να πετύχει το καλύτερο δυνατό. Η πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί από μόνη της μία επιτυχία, όμως όλοι κυνηγούν το καλύτερο. Το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω κι εγώ. Διαθέτω την εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες, πάρα πολλές αγωνιστικές εικόνες από μεγάλες διοργανώσεις κι αυτό που πρέπει να κάνω είναι απλά να είμαι ο εαυτός μου. Να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Βρίσκεται από το 1994 στο χώρο της τοξοβολίας και συνεχίζει ακάθεκτη. «Αν εξαιρέσει κανείς τα πέντε χρόνια που είχαν τη δημιουργία της οικογένειάς μου, δεν έχω σταμάτησει. Για μένα η τοξοβολία είναι πάνω από όλα χόμπι και μεγάλη αγάπη. Η πέμπτη θέση στο ατομικό της Αθήνας, αλλά και η 7η στο ομαδικό της ίδιας διοργάνωσης. Όπως και στο Μπακού η 4η θέση. Δεν έχω σκοπό να σταματήσω, όσο υπάρχουν προκλήσεις θα συνεχίζω».
«Είμαι έτοιμη»
Το γεγονός ότι ενημερώθηκε 10 μέρες πριν την αναχώρηση δεν την τρομάζει. «Δεν έχω θέμα με την αγωνιστική μου κατάσταση. Είμαι έτοιμη και θα δώσω το 100%. Μόνο που θα είμαι παρούσα στη Βραζιλία, φτάνει για να είμαι πολύ καλά προετοιμασμένη ψυχολογικά». Είναι το κορυφαίο όνομα της τοξοβολίας στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και συνεχίζει σε υψηλό επίπεδο. «Η τοξοβολία είναι από τα αθλήματα που είναι λιγότερο προβεβλημένα. Το θετικό είναι ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας καλύπτει τον εξοπλισμό και τα έξοδα της μετακίνησης. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί η οικονομική βοήθεια για αθλητές σα και μένα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης».
Φυσικά δε μπορεί να μη γίνει αναφορά σε στα ασημένια και χάλκινα μετάλλια στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002 και το 2003. Όπως και το γεγονός ότι το 2003 ήταν 3η στην παγκόσμια κατάταξη. «Το 2003 και το 2004 ήταν οι καλύτερες χρονιές από άποψη υλικoτεχνικής υποδομής, αλλά και χρημάτων. Από τότε οι περισσότερες ομοσπονδίες δεν έχουν πολλά χρήματα, αλλά οι περισσότεροι Πρωταθλητές στηριζόμαστε στην ατομική πρωτοβουλία».
«Παγκόσμια δύναμη οι Κορεάτες»
Η Ευαγγελία Ψάρρα έρχεται να προστεθεί στην έτερη γνωστή από τη σκοποβολή όμως, Αγη Κασούμη. «Είναι τελείως διαφορετικά τα δύο αθλήματα. Δεν πρέπει να τα μπερδεύει ο κόσμος. Στην τοξοβολία οι Κορεάτες είναι η παγκόσμια δύναμη και είναι πάντα μέσα στα χρυσά μετάλλια. Σκοπός δικός μου είναι η καλύτερη δυνατή θέση. Θα είμαι πραγματικά ευτυχισμένη, αν πετύχω κάτι καλό».
Το πιο βασικό όμως για την θηλυκή Ρομπέν των δασών, την Ευαγγελία Ψάρρα είναι το γεγονός ότι στα 42 της χρόνια δηλώνει παρούσα και εξασφάλισε για μια ακόμα φορά συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Σίδνεϊ (2000), την Αθήνα (2004), το Πεκίνο (2008) και το Λονδίνο (2012). Αυτό και μόνο αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα.
Όσο για την οικογένεια της αποτελεί τη μεγάλη της αγάπη. «Είναι δύσκολο να συνδυάζεις οικογένεια και πρωταθλητισμό, αλλά με υπομονή γίνονται όλα και το προσόν ενός τοξοβόλου είναι η υπομονή. Προσωπικά αυτή η επαφή με το τόξο και ουσιαστικά και με το χώρο όπου γίνονται οι αγώνες με ηρεμούν».
Το ταξίδι για το μακρινό Ρίο ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής!
Δίδυμο στη ζωή, αλλά και στο άθλημα
Ο Αλέξανδρος Κασούλας είναι ο προπονητής, αλλά και σύζυγος της Ευαγγελίας Ψάρρα. Ο ίδιος είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, αλλά έχει αυτήν την ιδιότητα από το 1985. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κατανόηση σε τέτοιο επίπεδο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, για να ανταποκριθούμε και να είμαστε έτοιμοι. Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα, που θέλει εσωτερική και εξωτερική πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση και καθαρό μυαλό. Είναι ένα άθλημα με δικές του τεχνικές. Τα έξοδα που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρχει πλήρης εξοπλισμός μπορεί να φτάσει και τα 3500 ευρώ. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που πάντα έβγαζε καλούς τοξοβόλους και χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αθήνα το 2004 τα πέντε από τα έξι μέλη ήταν από την πόλη μας. Πιστεύω πολύ στην Ευαγγελία, όχι μόνο γιατί είναι σύζυγός μου, αλλά είναι και μια πολύ έμπειρη αθλήτρια. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και εύχομαι να έχουμε ένα καλό πλασάρισμα.
Να σημειωθεί ότι από τους άνδρες ο πιο γνωστός ήταν ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου, αλλά δε μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του. Επίσης, ο Αλέξανδρος Νασούλας είναι προπονητής και της Δωροθέας Ποιμενίδου.
Η νεαρή παραολυμπιονίκης δεν είναι μια εξαιρετική αθλήτρια τοξοβολίας και θα πάει με αξιώσεις στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. «Είμαι αποφασισμένη για το καλύτερο και όλα τα παιδιά της αποστολής θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».
Ποιοι είναι οι ρέκορντμαν
Η Ευαγγελία Ψάρρα, στα 42 της, είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, και μετέχει για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το αγώνισμα της τοξοβολίας (2000, 2004, 2008, 2012). 5 συμμετοχές και για τον Σπύρο Γιαννιώτη στην κολύμβηση (2000, 2004, 2008, 2012) και η 4η για τους Βλάση Μάρα - ενόργανη (2004, 2008, 2012), Σοφία Μπεκατώρου - ιστιοπλοΐα (2000, 2004, 2008), Αγγελική Σκαρλάτου - ιστιοπλοΐα (1996, 2000, 2012), Ηλία Ηλιάδη - τζούντο (2004, 2008, 2012) και Παναγιώτη Γκιώνη - επιτραπέζια αντισφαίριση (2004, 2008, 2012).