Οι φορές που θα αναγκαστούμε όλοι μας να τονίσουμε ότι βιώνουμε κάτι το πρωτόγνωρο, έχουν ήδη ξεπεράσει το άπειρο. Ιδίως σε επίπεδο τουριστικής κίνησης που είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα αυτές τις ημέρες.
Με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί σχετικά και πάλι, με αρκετούς τουρίστες να βρίσκουν με πονηριά τον τρόπο να έρθουν στη χώρα και να γλυτώσουν το πρωτόκολλο ασφαλείας με την υποχρεωτική καραντίνα κτλ., είναι καθημερινό και εύλογο το εσωτερικό ερώτημα για όλους και δη τους κυρίους στην κυβέρνηση: τι κάνουμε τώρα;
Αυτό το ερώτημα δεν είναι δείγμα μη διορατικότητας ή απουσίας πλάνου, αλλά δείγμα του ότι πλέον τα μακροπρόσθεσμα σχέδια, ακόμα και για ολόκληρα κράτη, δεν μπορούν να έχουν καμία αξία μέχρι να βρεθεί μια επαρκής αντιμετώπιση.
Προς μια κατεύθυνση στεγανοποίησης (έστω) των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων πλάνων που βασίζονται στην τουριστική οικονομία, διενεργείται εδώ και μερικές ημέρες μια προσπάθεια που μπορεί να κάνει την Ελλάδα πρώτη χώρα παγκοσμίως σε επίπεδο διαχείρισης τουριστικών ροών όσον αφορά την ταχεία ανίχνευση των νοσούντων.
Μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων που ασχολούνται χρόνια με τον τεχνολογικό τομέα και κινούνται στον χώρο των start ups, έχουν στήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, την EVA όπως την αποκαλούν, και από την 1η Ιουλίου λειτουργεί ως ραχοκοκκαλιά του συστήματος PLF.
Σύμφωνα με όσα γράφει ο Γιάννης Βλαχογιάννης, εις εκ των τεσσάρων (Κίμων Δρακόπουλος, Βισάλ Γκούπτα και Χάμσα Μπαστάνι οι άλλοι 3) που έχουν φτιάξει το σύστημα αυτό και το έχουν προσφέρει στην υπηρεσία του ελληνικού κράτους, η EVA παίρνει τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του PLF και δημιουργεί ένα προφίλ για κάθε τουρίστα, το οποίο προφίλ του αποστέλλεται με QR Code και καλείται να το δείξει στις αρχές της χώρας στην οποία θα καταλήξει, εν προκειμένω της Ελλάδας.
Εκτελώντας εντολές μέσω ενός Machine Learning Algorithm, που φτιάχνει αυτομάτως μέσα από τα δεδομένα που διαθέτει κατηγορίες τουριστών, η EVA μπορεί να κατατάξει τους τουρίστες στο σημείο εκείνο της επικινδυνότητας, βασιζόμενη αποκλειστικά σε στοιχεία κι όχι σε υποθέσεις, όπως το μέρος από το οποίο προέρχονται, ποια είναι η κατάσταση της πανδημίας σε αυτό το μέρος και άλλα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε τουρίστα ως και 2 εβδομάδες πριν μεταβεί στη χώρα μας.
Η παραπάνω περιγραφή είναι σαφώς αρκετά αόριστη και δεν εξηγεί επακριβώς τι γίνεται, ενώ αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως ποιες δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ώστε να μην εκτραπεί σε ρατσιστικά μονοπάτια, ποιο το background check για τους τουρίστες και για τα αεροδρόμια ως προς την λειτουργικότητα των συσκευών μέσα από τις οποίες συμπληρώνεται το PLF.
Καθώς η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος βρίσκεται σε στάδιο τελειοποίησης και δημοσίευσης σε επιστημονικά έντυπα, αλλά και ανακοινώσεων στα μίντια, υπάρχουν πολλές γκρίζες περιοχές που δεν μπορούν να εξηγηθούν ως απόρρητες, όμως σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά και με την διαφορετικότητα της EVA σε σχέση και με άλλες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν σε άλλες χώρες, όπως στη Ν. Κορέα και την Αυστραλία με την ιχνηλάτηση όλων των επαφών ανθρώπων που νόσησαν.
Πηγή: menshouse.gr