Τα φώτα στην Stark Arena του Βελιγραδίου είναι έτοιμα να ανάψουν και να υποδεχτούν τους τέσσερις μονομάχους, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ανατολού Εφές και Ολυμπιακός βρίσκονται στη Σερβία με ένα σκοπό, την κατάκτηση της EuroLeague.
Το ευρωπαϊκό μπάσκετ ζει και αναπνέει για τις ημέρες του Final Four. Τα playoffs μας χάρισαν συγκλονιστικές στιγμές, θυμίζοντας σε όλους πως ο ανταγωνισμός στη διοργάνωση έχει ανέβει και αν θέλεις να φτάσεις μέχρι το τέλος πρέπει να δώσεις καθημερινές μάχες εντός και εκτός παρκέ.
Η πρωτοπόρος της regular season, Μπαρτσελόνα, ίδρωσε για να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Μπάγερν, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής Euroleague, τη Μονακό, σε πέντε αγώνες αίμα και άμμος. Η Ρεάλ των πολλών προβλημάτων πέρασε με άνεση από τη Μακάμπι, δείχνοντας πως όταν φτάνουν αυτές οι αναμετρήσεις, δεν μπορεί κανένας να τη ξεγράψει, ενώ η 3η Αρμάνι Μιλάνο βρήκε μπροστά την περσινή πρωταθλήτρια Εφές και λύγισε μπροστά στο μεγαλείο των Μίσιτς, Λάρκιν και Αταμάν.
Η Μπάγερν έδειξε το δρόμο στη Ρεάλ
Στον έναν από τους δύο ημιτελικούς θα συναντηθούν οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ισπανίας, οι οποίες έφτασαν στα ημιτελικά από διαφορετικούς δρόμους.
Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη Μακάμπι, σκουπίζοντας τη σειρά. Μπορεί στο φινάλε της κανονικής περιόδου να θεωρούσαν όλοι πως η Ρεάλ είχε ξεμείνει από ενέργεια, αλλά την κατάλληλη στιγμή οι παλιές καραβάνες βγήκαν μπροστά και έστειλαν τους Μαρδιλένους στο Βελιγράδι.
Αντίθετα η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τα βρήκε σκούρα απέναντι στη καλοδουλεμένη μηχανή του Αντρέα Τρινκιέρι και χρειάστηκε η σειρά να φτάσει στο Game 5 για να ξεπεράσει εν τέλει το εμπόδιο της Μπάγερν, η οποία έδειξε στην ομάδα της Μαδρίτης τον τρόπο.
Φέτος Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν αναμετρηθεί έξι φορές εντός και εκτός των συνόρων, με τους «μερένχες» να μετρούν μόλις μια νίκη, στο Σούπερ Καπ με 88-83. Από τότε και έπειτα οι «μπλαουγκράνα» έχουν επικρατήσει πέντε φορές. Ο ημιτελικός της Euroleague είναι, όμως, άλλη υπόθεση και εκεί θα μιλήσουν οι προσωπικότητες και οι μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες.
Η Μπάγερν κατάφερε ότι δεν έχει καταφέρει φέτος η Ρεάλ απέναντι στη Μπαρτσελόνα, νικώντας την δύο φορές εντός και εκτός έδρας. Ο Τρινκιέρι έπαιξε με το μυαλό του Γιασικεβίτσιους, φτάνοντας τη σειρά μέχρι τέλους.
Μάλιστα, στο 5ο παιχνίδι οι Βαυαροί συνέχισαν να βάζουν δύσκολα, με τον Ιταλό τεχνικό να αλλάζει συνεχώς την άμυνά του. Τελικά οι Καταλανοί βρήκαν τη λύση δια χειρός Λαπροβίτολα, οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας ( 26 πόντους ) και με άξιο συμπαραστάτη τον Μίτροβιτς ξεπέρασαν το εμπόδιο των Γερμανών, οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν χάνουν την πρόκριση στο Final Four στο πέμπτο αγώνα.
Η Μπαρτσελόνα είναι σαφέστατα πιο πλήρης ομάδα από τη Ρεάλ και αν οι Μαδριλένοι θέλουν να έχουν ελπίδες ώστε να βρεθούν εκείνοι στον τελικό πρέπει κάνουν παραπάνω πράγματα από αυτά που έκαναν στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της σεζόν.
Η αφύπνιση του Σέρχιο Γιουλ στα playoffs ήρθε στη σημαντικότερη καμπή της χρονιάς και οι «μερένχες» χρειάζονται τον αρχηγό τους για να φτάσουν ξανά στον τελικό της διοργάνωσης, μετά από τέσσερα χρόνια αποχής.
Ο Ολυμπιακός θέλει να χαλάσει την τελευταία παράσταση της Εφές
Οι «ερυθρόλευκοι» σε μια συγκλονιστική σειρά με τη Μονακό πήραν το τελευταίο εισιτήριο για το Βελιγράδι, εκεί που θα αντιμετωπίσουν την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, η οποία προετοιμάζεται για την τελευταία παράσταση της με αυτή τη σύνθεση.
Οι αγώνες με τους Μονεγάσκους μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν για τον Ολυμπιακός, οποίος δοκίμασε τις δυνάμεις απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της EuroLeague, καθώς οι Γάλλοι, πριν τα playoffs, είχαν στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου 12 νίκες και 3 ήττες.
Παρόλα αυτά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δείχνοντας ότι πέρα από ψυχή κατέχουν και λύσεις. Ο Κώστας Σλούκας μπορεί να είναι ο ηγέτης της ομάδας, αλλά ο ΜακΚίσικ και ο Γουόκαπ έβαλαν πλάτη στον Έλληνα άσο στα δύσκολα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στην προσπάθεια της Μονακό και του Σάσα Ομπράντοβιτς, οποίος στα μέσα της σεζόν ανέλαβε την ομάδα και κατάφερε να τρυπήσει το ταβάνι της, φτάνοντας μια ανάσα από το πρώτο Final Four της ιστορίας της.
Στην άλλη σειρά των playoffs η Εφές ξεπέρασε το εμπόδιο της Αρμάνι του Έτορε Μεσίνα και ευελπιστεί πως ο «τελευταίος χορός» αυτής της ομάδας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ηγέτες των Τούρκων, Μίσιτς και Λάρκιν, να αποχωρήσουν από την ομάδα στο τέλος της σεζόν, κλείνοντας ένας άκρως πετυχημένο κύκλο στη γείτονα χώρα.
Οι Τούρκοι απέναντι στους Ιταλούς φανέρωσαν νέα στοιχεία στο παιχνίδι τους και απέδειξαν πως με τους περσινούς πρωταθλητές δεν μπορείς ποτέ καθησυχάσεις. Οι παίκτες του Αταμάν έβαλαν σκληράδα στο παιχνίδι τους και με μπασκετικό ξύλο έκαναν κόλαση τη σειρά για την Αρμάνι. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.
Πήγαν κόντρα στα συνηθισμένα τους, προσαρμόζοντας το παιχνίδι τους σε πιο αργό τέμπο, βγάζοντας μια ακόμη αρετή στο παρκέ, ενώ τις κατάλληλες στιγμές ανέβαζαν ρυθμό αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους του, παρασύροντάς τους στο γρήγορο παιχνίδι που τους έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης πέρυσι.
Την Εφές σε μια σειρά αγώνων είναι δύσκολο να την αποκλείσεις, αλλά σε μια βραδιά όλα μπορούν να γίνουν και ο φετινός Ολυμπιακός, οποίος θα έχει στο πλευρό του και το γήπεδο, έχει αποδείξει ότι είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα.
Οι αφανείς ήρωες και από μηχανής Γιουλ
Κάθε ομάδα έχει τον ηγέτη της, τον άνθρωπο που την κρίσιμη στιγμή θα πάρει την μπάλα και θα τη βάλει στο καλάθι λες και σουτάρει στην προπόνηση. Τρανταχτό παράδειγμα ήταν η εμφάνιση του Κώστα Σλούκα στο πέμπτο παιχνίδι με τη Μονακό.
Ο Έλληνας γκαρντ όταν ξεκίνησε η τέταρτη περίοδο είχε πετύχει μόλις 4 πόντους, δείχνοντας πως είναι εκτός αγώνα, ενώ οι Γάλλοι βρίσκονταν μπροστά στο σκορ. Στην τελευταία περίοδο, όμως, ο 32χρονος άσος απέδειξε πως έχει το ρόλο του ηγέτη, πετυχαίνοντας 11 πόντους ( 2/2 τρίποντα ) και σάλπισε την ανατροπή των «ερυθρόλευκων». Βέβαια ο Ολυμπιακός δεν θα είχε καταφέρει τίποτα χωρίς το ΜακΚίσικ, οποίος κράτησε την ομάδα του κοντά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, όταν οι υπόλοιποι είχαν σαστίσει, αλλά ο πραγματικός ήρωας στη σειρά και ο παίκτης που άλλαξε τις ισορροπίες, ήταν ο Τόμας Γουόκαπ.
Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε τη κανονική περίοδο με 5.4 πόντους, 2.5ριμπάουντ και 2.6 ασίστ, ενώ σούταρε με 51%
μέσα από τη γραμμή του τριπόντου και 23%
πίσω από τη γραμμή των 6μ75. Στα playoffs μεταμορφώθηκε και εκτόξευσε τους αριθμούς του, έχοντας 11.2 πόντους, 2.2 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ, βελτιώνοντας και την ευστοχία του, με 75% στις προσπάθειες δύο πόντων και 43% στο τρίποντο.
Ο Γουόκαπ ήταν πάντα και παντού, φωνάζοντας παρών στα δύσκολα. Ότι ήταν πιστός στρατιώτης της άμυνας το γνωρίζαμε, αλλά στη σειρά με τους Μονεγάσκους φανέρωσε νέα στοιχεία. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε και τον Σάσα Βενζέκοβ, οποίος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και στα παιχνίδια με τη Μονακό ήταν καταλυτικός, ολοκληρώνοντας τη σειρά με 13.4 πόντους ( 59% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα ), 6.6 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.
Στην Εφές ο Μίσιτς με τον Λάρκιν σηκώνουν το περισσότερο βάρος και το απέδειξαν και απέναντι στην Αρμάνι. Τα φώτα όπως ήταν λογικό έπεσαν πάνω τους και δικαιολογημένα, αλλά ο Τίμπορ Πλάις βοήθησε στα μέγιστα.
Ο Γερμανός σέντερ ολοκλήρωσε τη σειρά με τους Ιταλούς με 13 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και σούταρε με 63% σε σουτ δύο πόντων και 60% στο τρίποντο, ενώ στην κανονική περίοδο είχε 9 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, με 58% σε σουτ δύο πόντων και 41%
στο τρίποντο.
Αφήνουμε τον ημιτελικό της Εφές με τον Ολυμπιακό και πηγαίνουμε στο el clasico. Η Μπαρτσελόνα όπως αναφέραμε και πριν δεινοπάθησε απέναντι στη Μπάγερν, με τον Μίτροβιτς να βρίσκει στο πρόσωπο του Νίκολας Λαπροβίτολα έναν συμπαραστάτη. Ο Αργεντινός βλέποντας την ομάδα του να χρειάζεται βοήθεια στο σκοράρισμα άφησε σε σημαντικό βαθμό το ρόλο του πασέρ και ανέλαβε χρέη σκόρερ, άλλωστε ανέκαθεν το είχε στο ρεπερτόριό του.
Στο τελευταίο αγώνα της σειράς με τους Γερμανούς ο 32χρονος γκαρντ σημείωσε 26 πόντους
( 5/7 τρίποντα ) στέλνοντας τους Καταλανούς στο Final Four για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στην κανονική περίοδο είχε 8.9 πόντους ( 55% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα ), 1.9 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ. Στα playoffs η συμμετοχή του στο σκοράρισμά ανέβηκε με 13.4 πόντους ( 47% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα ), πέφτοντας στις ασίστ, με 1.8, ενώ στα ριμπάουντ έμεινε στα ίδια επίπεδα (1.6).
Ο Πάμπλο Λάσο είδε τον Σέρχιο Γιουλ να βγαίνει μπροστά και να αναλαμβάνει ξανά χρέη ηγέτη, ολοκληρώνοντας τη σειρά με τη Μακάμπι με 11.7 πόντους ( 64% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα ), 1.7 ριμπάουντ
και 4 ασίστ, αφήνοντας πίσω του τις μέτριες έως κακές εμφανίσεις της κανονικής περιόδου, καθώς είχε 8.3 πόντους ( 35% στα δίποντα, 30% στα τρίποντα ), 1.7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ.
Η σταθερά της φετινής Ρεάλ ακούει το όνομα του Γκέρσον Γιαμπουσέλε, οποίος στάθηκε ξανά αντάξιος των περιστάσεων, δείχνοντας πως έχει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και βρίσκεται δίκαια στα καλύτερα 4αρια της Ευρώπης. Ο Γάλλος πάουερ φόργουοντ με 15.7 πόντους, 5 ριμπάουντ, έχοντας 76% στα δίποντα και 55% στα τρίποντα έκλεισε τη σειρά στα playoffs.
Η ώρα του Final Four πλησιάζει και οι τέσσερις μονομάχοι είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη για να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης.