Σήμα από την Ε.Ε. περιμένει η Ελλάδα για να ανοίξει τα χαρτιά της πάνω στο πώς θα διαχειριστεί το ιδιωτικό χρέος που που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ λόγω της πανδημίας!
Το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα μέχρι να πάρει γραμμή από τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης. Δείγμα γραφής των προθέσεων τους θα δώσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας θα ανοίξει ένας διάλογος για την εργαλειοθήκη αντιμετώπισης των χρεών της πανδημίας χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει εξαρχής αν μέσα σ’ αυτή την εργαλειοθήκη θα υπάρχουν κουρέματα ή διαγραφές χρεών.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πιθανότητα τα κράτη-μέλη να βρεθούν αντιμέτωπα με αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και το κατά πόσο τα υπάρχοντα πλαίσια μπορούν να διαχειριστούν την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.
Στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα συνεχή lockdown, η μείωση των εισοδημάτων εργαζομένων και επιχειρήσεων αυξάνουν συνεχώς το ιδιωτικό χρέος. Το ελληνικό, ιδιωτικό χρέος, από τα 234 δισ. ευρώ προ πανδημίας έχει εκτοξευτεί στα 254 δις ευρώ καθώς «πιέζεται»:
Από τα 10 δισ. ευρώ των νέων δανείων στεγαστικών και επιχειρηματικών που θα κοκκινίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αποτελέσουν τις νέες επισφάλειες.
Από τα 5 δισ. ευρώ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί και προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα εξοφληθούν.
Από τα 3 δισ. ευρώ των οφειλών που είναι χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Από τα 2 δισ. ευρώ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η πανδημία εκτιμάται ότι θα αφήσει στις τράπεζες «κληρονομιά» 8-10 δισ ευρώ. Υπάρχουν δε και δάνεια ύψους 20 δις ευρω που βρίσκονται σε αναστολή.
Υπενθυμίζεται οτι για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.
Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.