Πρόωρα ολοκληρώθηκε το ταξίδι της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στη Μάλτα.
Η γαλανόλευκη φάνηκε να χάνει το μυαλό και την άμυνα της και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση στη φάση των ομίλων με μόλις ένα βαθμό. Η Ελλάδα ηττήθηκε με 5-4 από τη Νορβηγία στο πρώτο παιχνίδι, ακολούθησε η ήττα από την Ισπανία με 5-0 ενώ στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στους Ισλανδούς πήρε το βαθμό της ισοπαλίας.
Της στοίχισαν τα λάθη
Παρουσιάστηκε κάπως απροετοίμαστη και έκανε αρκετά λάθη, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον οι αντίπαλοι της. Στο πρώτο παιχνίδι οι Νορβηγοί έκαναν πλεονέκτημα τους κάθε λάθος της γαλανόλευκης στο πρώτο ημίχρονο και κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα πέντε φορές. Το πρώτο γκολ φάνηκε να αποσυντονίζει την ομάδα και μετά έκανε εύκολα λάθη. Στο δεύτερο, οι διεθνείς αντέδρασαν και αν είχαν πέντε λεπτά ακόμη ίσως και να ισοφάριζαν.
Το καλό πρόσωπο του β΄ημιχρόνου με τη Νορβηγία, δεν εμφανίστηκε ποτέ κόντρα στην Ισπανία. Οι διεθνείς πίστευαν ότι μπορεί να το γυρίσουν ακόμη και όταν το σκορ ήταν στο 3-0. Σταυρόπουλος, Κωττας, Συμεωνίδης και Σπυρακος έκαναν μια μικρή συζήτηση στο κέντρο του γηπέδου μετά το τρίτο γκολ των Ισπανών και πήραν δύναμη να συνεχίσουν. «Πρέπει να ηρεμήσουμε και να δώσουμε τα πάντα και ότι δεν σημαίνει τίποτα το 3-0. Πάμε να το γυρίσουμε αλλά τελικά δεν μας βγήκε αυτο». Ωστόσο, η ομάδα του Χοσέ Λάνα έμοιαζε να παίζει ένα άλλο ποδόσφαιρο και η Εθνική είχε απλά το ρόλο του κομπάρσου. Το παραδέχθηκε και ο Τάσος Θέος στο φινάλε του παιχνιδιού τονίζοντας ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστική.
Στην τελευταία της παράσταση κόντρα στην Ισλανδία, η Ελλάδα εμφανίστηκε χωρίς άγχος, δυνατή με πάθος και ψυχή. Ο ένας έπαιζε για τον άλλον, έμπαιναν δυνατά στις μονομαχίες και κράτησε το μηδέν στην άμυνα της για πρώτη φορά στη διοργάνωση.
Η παρουσία της Ελλάδας στο Euro αποτέλεσε ένα μάθημα και μια εμπειρία για τους παίκτες που συμμετείχαν. «Τα παιδιά έβγαλαν αντίδραση. Τα δύο άτυχα σκορ στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν μας επέτρεψαν να έχουμε καλή ψυχολογία. Είχαμε να έρθουμε 12 χρόνια σε τελική φάση, το 2015 ήμασταν διοργανωτές, και για τα παιδιά ηταν μια καλή εμπειρία και ένα καλό μάθημα. Είναι μικροί σε ηλικία και μόνο να μαθουν έχουν από τα λάθη τους και πιστεύω η εμπειρία αυτή θα τους βοηθήσει στην καριέρα τους. Τους αξίζουν πολλά μπράβο γιατί προσπαθούν καθημερινά και βελτιώνονται συνεχώς» είπε ο Έλληνας προπονητής μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ισλανδία.
Ροτέισον αλλά έλειπε η χημεία
Ο Τάσος Θέος επέλεξε να κάνει ένα ροτέισον και να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεση του: «Κάναμε ένα ροτέισον. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να αγωνισθεί. Όλα τα παιδιά είναι ισάξια και πρέπει να αποκτήσουν την εμπειρία και να πάρουν τις ευκαιρίες τους».
Η σκέψη του Έλληνα τεχνικού να δώσει την ευκαιρία να αγωνισθεί το κάθε παιδί που ταξίδεψε στη Μάλτα ήταν λογική αλλά στο χορτάρι υπήρχαν κενά. Πολλές φορές η χημεία έλειπε και οι συνεργασίες δεν έβγαιναν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά και να δίνεται η δυνατότητα στον αντίπαλο να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Η ομάδα παρουσιαζόταν ασύνδετη και χωρίς ιδιαίτερη φαντασία στη δημιουργία. Το δυνατό της χαρτί, η άμυνα, πήγε περίπατο και δέχθηκε 10 γκολ σε δύο παιχνίδια ενώ είχε να χάσει από τον Φεβρουάριο του 2021 και το ματς με τη Ρωσία και προκρίθηκε στο Euro με δυο γκολ παθητικό.
Έχει οικογένεια που τη στηρίζει
Γεμάτες Έλληνες ήταν οι κερκίδες στη Μάλτα. Στα δύο πρώτα παιχνίδια της γαλανόλευκης βρέθηκε ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος πριν 19 χρόνια είχε γράψει τη δική του ιστορία με την φανέλα της Εθνικής κατακτώντας το Euro το 2004. Ο βετεράνος άσος είναι τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του ΠΑΟΚ και ήρθε να παρακολουθήσει τις προσπάθειες των παιδιών που ανήκουν σε αυτή ενώ έχει και το ρόλο του πατέρα – συμβούλου αφού στην ενδεκάδα της Εθνικής βρισκόταν και ο γιος του.
Εκτός από τον Γεωργιάδη, στο γήπεδο βρέθηκαν και οι γονείς του Γιάννη Αποστολάκη. Ο 18χρονος μέσος βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής για πρώτη φορά και η μητέρα και ο πατέρας του έκαναν ένα ταξίδι από την Κρήτη μέχρι τη Μάλτα για να βρίσκονται δίπλα του. Μετά το τέλος της αναμέτρησης περίμεναν με υπομονή και ένα χαμόγελο στα χείλη τον μικρό τους γιο και όταν τον είδαν έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να τον συγχαρούν.
Στο τελευταίο παιχνίδι, η εξέδρα άδειασε και μόλις δυο ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν. Λίγο πριν τη σέντρα, όμως, η Αγγελική Κονταλή, μητέρα του Αλέξανδρου Καλογερόπουλου που ήταν αρχηγός της Ελλάδας, πήρε τη θέση της και άρχισε να φωνάζει δυνατά: «ΕΛΛΑΣ».
Ότι ξεχνά και μπερδεύεται
Αρνητικά σχολιάστηκε η μη παράδοση λαβάρου από τον Αλέξη Καλογερόπουλο στο πρώτο παιχνίδι της Ελλάδας με τη Νορβηγία. Ο Έλληνας αμυντικός δεν κρατούσε τίποτα στα χέρια του και όταν ήρθε η στιγμή να ανταλλάξει με τον αντίστοιχο των Νορβηγών, απλά κατέβασε το κεφάλι του και έφυγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος: «Ένιωσα λίγο αμήχανα. Το σκεφτόμουν από πριν. Το έδωσαν κατά λάθος μαζί με τα υπόλοιπα δώρα στην αποστολή των Νορβηγών».
Έχει ταλέντο
Το ενδιαφέρον ενός πρώην μάνατζερ της Μπαρτσελόνα και νυν της Adidas, του Μπόγιαν, τράβηξαν πολλοί από τους παίκτες που αγωνιζόταν με τα γαλανόλευκα. Ο έμπειρος σκάουτερ παρακολούθησε με προσοχή το παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με τη Νορβηγία και σημείωνε συνεχώς στο μπλοκάκι του. Το όνομα του Στέφανου Τζίμα δεν θα μπορούσε να λείπει καθώς ο επιθετικός του ΠΑΟΚ τον εντυπωσίασε με τις ικανότητες του και του δημιούργησε την απορία γιατί δεν άρχισε το παιχνίδι. Τι σκεφτόταν ο προπονητής. Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί να αλλάξει προπονητή χαμογελώντας. Στη λίστα του υπήρχε και το όνομα του Τάσου Συμεωνίδη αλλά και του Ζήση Τσίκου.