Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν σιγά σιγά και, παράλληλα, προσεκτικά τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πάντα, όμως, αιωρείται η ανησυχία για ένα πιθανό δεύτερο κύμα. Στόχος, πλέον, φυσικά, είναι η επανεκκίνηση των οικονομιών που έμειναν πίσω από το ξαφνικό lockdown. Το Metrosport.gr, λοιπόν, καταγράφει πώς κινούνται οι Κυβερνήσεις των χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.
Δανία
Έχει δοθεί το πράσινο φως ώστε τα εμπορικά κέντρα να ανοίξουν ξανά από τη Δευτέρα και τα κολέγια, τα εστιατόρια και τα καφέ στις 18 Μαΐου. Πρέπει, βέβαια, να ακολουθούνται μία σειρά από υγειονομικές συστάσεις, κυρίως η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων. Οι δανειστικές βιβλιοθήκες καθώς και οι δραστηριότητες συλλόγων, κυρίως αθλητικές, σε εξωτερικούς χώρους, θα επιτρέπονται ξανά από τις 18 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία μπορούν επίσης να ανοίξουν και πάλι οι χώροι λατρείας. Στις 15 Απριλίου επέστρεψαν οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο, ενώ άρχισε και η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Αυστρία
Άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα από την 1η Μαΐου, εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν περιορισμοί. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, που δεν ζουν μαζί πρέπει να διατηρούν την απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή. Τα εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά από τις 15 Μαΐου και θα ακολουθήσουν τα ξενοδοχεία στις 29 Μαΐου. Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανέφερε ότι η διατήρηση της εξάπλωσης σε καλά επίπεδα δικαιολογεί τέτοιες αποφάσεις. Ωστόσο, έκανε έκκληση στους πολίτες για ατομική ευθύνη τους επόμενους μήνες. Ήταν ένα από τα πρώτα κράτη στην Ευρώπη που επέτρεψε μερικά καταστήματα να σηκώσουν ξανά ρολά μετά το Πάσχα.
Γαλλία
Οι αυστηροί περιορισμοί είναι σε ισχύ από τις 17 Μαρτίου και θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν από τις 11 Μαΐου. Η πρώτη φάση της «αποσυμπίεσης» θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα έως τις 2 Ιουνίου. Το lockdown θα αίρεται, ωστόσο, με διαφορετικούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη γεωγραφική επίπτωση της πανδημίας. Σχετικά αυστηρά μέτρα ενδέχεται να εξακολουθούν να ισχύουν σε ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές, όπως το ανατολικό μέρος της χώρας και την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Τα προσχολικά και τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου, τα δευτεροβάθμια σχολεία θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα αργότερα, ενώ η απόφαση για τα γυμνάσια θα ληφθεί στο τέλος του μήνα. Οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται, πλέον, να συμπληρώνουν φόρμα μετακίνησης έως και για 100 χιλιόμετρα. Επιτρέπονται κοινωνικές συγκεντρώσεις έως και 10 ατόμων.
Γερμανία
Η Γερμανία κατάφερε να περιορίσει τον ιό καλύτερα από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Ξεκίνησε, λοιπόν, να κάνει τα πρώτα της βήματα για έξοδο από το lockdown στις 20 Απριλίου. Επιτράπηκε στα μικρά καταστήματα να ανοίξουν ξανά, με μέτρα κοινωνικής απόστασης, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, που αφορούν το εμπόριο αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Η Κυβέρνηση έδωσε σε πρώτη φάση το ok για να ανοίξουν οι τάξεις που αφορούσαν μαθητές που είχαν εξετάσεις, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα οι μικρότερες. Παρέτεινε, τέλος, τις ταξιδιωτικές της οδηγίες που απαγορεύουν τις μετακινήσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Ιταλία
Ο Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, παρουσίασε στις 26 Απριλίου ένα χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας. Εργοστάσια, εργοτάξια και επιχειρήσεις χονδρικής προμήθειας μπορούν να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητα τους μόλις είναι έτοιμες να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας κατά του ιού. Τα δημόσια πάρκα άνοιξαν ξανά από τις 4 Μαΐου, ενώ οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται μόνο συγγενείς που ζουν στην ίδια περιοχή. Οι κηδείες δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με παραπάνω από 15 άτομα και όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες. Αν όλα πάνε καλά, τα καταστήματα λιανικής πώλησης μπορούν να σηκώσουν ξανά ρολά στις 18 Μαΐου, ενώ την 1η Ιουνίου θα ακολουθήσουν εστιατόρια, καφέ, κουρεία και κομμωτήρια.
Ισπανία
Είναι μια από τις χώρες που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό, αλλά η βελτίωση των αριθμών οδήγησε την Κυβέρνηση να ανακοινώσει μια δοκιμαστική στρατηγική εξόδου από το lockdown. Τα μέτρα πρόκειται να χαλαρώσουν σε τέσσερις φάσεις, με κάθε στάδιο να διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες και να εξαρτάται από την πρόοδο. Στην πρώτη φάση, που άρχισε στις 4 Μαΐου, άνοιξαν ξανά μικρά καταστήματα, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα δεδομένα ισχύουν για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά όχι για τις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες Νήσους και άλλα νησιά. Στη δεύτερη φάση θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα εστιατόρια και για μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπό όρους. Μετά το Πάσχα, επιτράπηκε σε ορισμένους υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους σε εργοστάσια, γραφεία και σε εργοτάξια.
Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι προγραμματισμένο να παρουσιάσει τη στρατηγική εξόδου από το lockdown την Κυριακή (10/5), δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να πάρει ξανά μπρος η οικονομία, να ανοίξουν τα σχολεία και να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ωστόσο, κανείς δεν έχει μιλήσει ακόμη με σιγουριά για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Η Κυβέρνηση δέχεται πίεση από την αντιπολίτευση να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο επανεκκίνησης, αλλά στην παρούσα φάση όλοι είναι επιφυλακτικοί. Τα περισσότερα καταστήματα και οι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει και απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων, εκτός από εκείνους με τους οποίους ζουν μαζί. Οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους που κρίνονται απαραίτητοι ή για άσκηση.