H χώρα μας θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα αγοράς ή συνεργασίας για την παραγωγή του Ισραηλινού μη επανδρωμένο ελικόπτερο Golden Eagle, αφού αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα τακτικό anti-drone σύστημα, με το οποίο θα μπορεί σε τακτικό επίπεδο να αντιμετωπίσει τα τουρκικά drone
Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση εχθρικών οπλισμένων εναέριων οχημάτων στο πεδίο της μάχης έχει φέρει μια σειρά από νέες απειλές για την ασφάλεια στο προσκήνιο και έχει ωθήσει τις αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν συστήματα για την αντιμετώπιση των εχθρικών drones.
Σύμφωνα με άρθρο του jpost.com, "Δύο ισραηλινές εταιρείες συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα περιστροφικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (RUAS) που διαθέτει δυνατότητες πυρός ακριβείας βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Golden Eagle κατασκευάζεται από τη Steadicopter, μια ισραηλινή εταιρεία που σχεδιάζει την RUAS, και την Smart Shooter, μια ισραηλινή εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει συστήματα ελέγχου πυρός.
Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο βασίζεται στην πλατφόρμα Black Eagle 50E της Steadicopter, η οποία έχει ήδη εγκριθεί για εμπορική χρήση στον πολιτικό εναέριο χώρο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ (CAAI) και ενσωματώνει την τεχνολογία βασισμένη σε AI Smart Shooter, η οποία επιτρέπει στους χειριστές να χτυπούν με ακρίβεια στατικούς και κινούμενα στόχους κατά την πτήση.
Το Black Eagle παρέχει θαλάσσιες και χερσαίες λύσεις για πληροφορίες, επιτήρηση, απόκτηση στόχων και αναγνώριση. Το σύστημα που λειτουργεί από μια ομάδα δύο ατόμων, περιλαμβάνει ένα σύστημα ελέγχου εδάφους, έναν υπολογιστή ελέγχου πτήσης, έναν υπολογιστή αποστολής, ένα ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας και υποσυστήματα ωφέλιμου φορτίου.
Το κινητό και εύκολα αναπτυσσόμενο σύστημα έχει αντοχή πτήσης μία ώρα και μέγιστη εμβέλεια σύνδεσης δεδομένων 150 χιλιομέτρων. Μπορεί να φτάσει σε ύψη έως και 10.000 πόδια (περίπου 3.000 μ.), γεγονός που του επιτρέπει να αναπτυχθεί σε μια σειρά από επιχειρησιακά σενάρια.
Τροφοδοτούμενη από ηλεκτρικούς κινητήρες που της επιτρέπουν να εκτελεί μυστικές αποστολές, η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα με δυνατότητα κάλυψης, μαζί με έναν αισθητήρα ημέρας και νύχτας.
Σύμφωνα με το Air Force Magazine, το RUAS είναι εγκατεστημένο με το λειτουργικό σύστημα drone FlightOps που βελτιώνει τις αυτόνομες δυνατότητές του, όπως τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, τις δυνατότητες αποστολής και την αποτελεσματικότητα. Παρέχει επίσης την πλατφόρμα για να λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα και αισθητήρες προκειμένου να διεξάγει περίπλοκες αποστολές.
Το SMASH Dragon, το οποίο ενσωματώνει την αποδεδειγμένη στη μάχη τεχνολογία SMASH του Smart Shooter που εξασφαλίζει στόχευση με ακρίβεια εχθρικών αντικειμένων ή ανθρώπων, είναι ένα προηγμένο ρομποτικό ωφέλιμο φορτίο όπλων που μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα drones και άλλες μη επανδρωμένες εναέριες πλατφόρμες.
Το εξαιρετικά ελαφρύ σύστημα, το οποίο λειτουργεί εξ αποστάσεως, έχει μεγάλη αντοχή στην αποστολή και ενσωματώνει μια μοναδική ιδέα σταθεροποίησης που του επιτρέπει να χτυπά στόχους ενώ πετάει. Έχει εξελιγμένες δυνατότητες όρασης υπολογιστή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το Golden Eagle και διάφορους τύπους ελαφρών όπλων και ελεύθερου σκοπευτή, καθώς και πυρομαχικά 40 χιλιοστών και άλλα.
Το Smart Shooter διαθέτει διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του SMASH 2000, το οποίο δίνει στους στρατιώτες ένα σύστημα αντι-drone ακριβείας στο όπλο τους με ενσωματωμένους αλγόριθμους στόχευσης που μπορούν να παρακολουθούν και να χτυπούν drones υψηλής ταχύτητας σε εμβέλεια έως και 120 μέτρων με την πρώτη βολή.
Με την προηγμένη επεξεργασία δεδομένων του Smart Shooter, το σύστημα AI στην πλατφόρμα σαρώνει αυτόματα, εντοπίζει και διακρίνει διάφορους στόχους, ειδοποιώντας τον χειριστή για άτομα ή οχήματα και εάν είναι κινητά ή ακίνητα."
Η Ελληνική απάντηση απέναντι στα τουρκικά drones
Oι πόλεμοι σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακόμη και στην Ουκρανία κατέδειξαν την επιβεβλημένη αναγκαιότητα για αποφυγή απωλειών την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερο του μαχητή από το πεδίο της μάχης.
Κοινώς όσο ο μαχητής είναι απομακρυσμένος από τη ζώνη των πυρών , ενώ μπορεί να μάχεται ταυτόχρονα, τόσο μειώνεται και ο κίνδυνος απωλειών.
Στις παραπάνω πολεμικές επιχειρήσεις ενεργό ρόλο διαδραμάτισε και διαδραματίζει η χρήση των Drones, είτε αυτά ασκούν επιτήρηση και παρατήρηση του πεδίου της μάχης κατευθύνοντας τα πυρά του πυροβολικού, των ΠΕΠ και άλλων μέσων στους στόχους με ακρίβεια, είτε πλήττοντας τους άμεσα τα ίδια εφόσον είναι οπλισμένα.
Η Τουρκία είναι γνωστό ότι διαθέτει και έκανε χρήση drone , είτε η ίδια σε Λιβύη -Συρία -Ναγκόρνο Καραμπάχ, είτε οι Ουκρανοί τους οποίους προμήθεσε με τα Bayraktar.
Σε όποια των περιπτώσεων είναι δεδομένο ότι η Τουρκία σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ελλάδα, ότι θα έκανε ευρεία χρήση τόσο drone επιτηρήσεως-παρατήρησης, όσο και οπλισμένων drone.
Σε προγενέστερο άρθρο μας , επισημάναμε την αναγκαιότητα όπως η χώρα μας προβεί στην απόκτηση στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον έβρο ένα εννοποιημένο δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την παρεμβολή , την διακοπή της εποικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.
Παράλληλα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με anti-drone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV.
Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαρεπορικών) θα πρέπει να επισπευθεί έτσι ώστε να υπάρξει ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.
Επίλογος
H χώρα μας θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα αγοράς ή συνεργασίας για την παραγωγή του Ισραηλινού μη επανδρωμένο ελικόπτερο Golden Eagle, αφού αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα τακτικό anti-drone σύστημα, με το οποίο θα μπορεί σε τακτικό επίπεδο να αντιμετωπίσει τα τουρκικά drone.
Επίσης αναγκαίοι μαζί με τα παραπάνω και η λήψη παθητικών μέτρων αντιμετώπισης των drones, όπως η πλήρωση του πεδίου της μάχης με ανακλαστήρες πχ παρμπρίζ αυτοκινήτων, η διασπορά κούκλων όπως αυτές που υπάρχουν στα καταστήματα ένδυσης , η εκτεταμένη χρήση κουβερτών επιβίωσης ιδίως τη νύχτα από το προσωπικό, με αποτέλεσμα φορεμένες ανάποδα να μην δίνουν το θερμικό στίγμα του ανθρώπινου σώματος στους αισθητήρες των drone και η εκπαίδευση του προσωπικού στην αποφυγή της παρατήρησης των drones κινούμενα όσο το δυνατόν περισσότερο σε σκιερά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
πηγή: enoplos
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook