Τα χθεσινά γεγονότα στην «Arena Nationala» του Βουκουρεστίου κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της Ρουμανίας με το Κόσοβο για το Nations League ξύπνησαν και πάλι το «φάντασμα» του εθνικισμού γύρω από το ποδόσφαιρο.
Το φαινόμενο κάθε άλλο παρά χθεσινό είναι. Ειδικά σε ό,τι αφορά την «εύφλεκτη» και πολιτικά ταλαιπωρημένη την τελευταία 30ετία περιοχή των Βαλκανίων, τα περιστατικά είναι ουκ ολίγα και αποτυπώνουν περίτρανα τη σύνδεση πολιτικής και ποδοσφαίρου που πολλοί «ξορκίζουν», ωστόσο, δεν κάνουν και κάτι για να διαρρήξουν.
BREAKING NEWS: Romania vs Kosovo on hold after "Kosovo is Serbia" chanting and banners at the Romania ultras end. pic.twitter.com/JLhah3FWhc
Είναι θεμιτό, θα υποστηρίξουν πολλοί, πως το ποδόσφαιρο ως το δημοφιλέστερο άθλημα στην θα αποτελούσε το ιδανικό όχημα τόνωσης της εθνικής υπερηφάνειας για κάθε λαό της περιοχής μας και όχι. Ως εδώ ουδέν μεμπτό.
Τα προβλήματα αρχίζουν από τη στιγμή που οι ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες χρησιμοποιούνται για να αναδεικνύονται εθνικιστικά πάθη, εθνικοί ανταγωνισμοί και πολλές φορές να έρχονται στο προσκήνιο τραγωδίες του παρελθόντος.
Το περιστατικό με τα συνθήματα των Ρουμάνων φιλάθλων υπέρ της Σερβίας που προκάλεσαν την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών του Κοσόβου και τη διακοπή του αγώνα στο Βουκουρέστι είναι απλώς το τελευταίο χρονικά περιστατικό εκδήλωσης εθνικιστικού μίσους που έχει τις ρίζες του στις πιο πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια.
Αυτές που προκάλεσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία του σημερινού χάρτη των δυτικών Βαλκανίων.
Déjà vu με τους Κοσοβάρους στο Βουκουρέστι
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αγώνας ανάμεσα στη Ρουμανία και το Κόσοβο έχει επεισοδιακή εξέλιξη. Ανάλογο περιστατικό έγινε και σε αγώνα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023 ανάμεσα στις δύο ομάδες για τα προκριματικά του Euro 2024 αυτή τη φορά. Και τότε οι Ρουμάνοι είχαν προκαλέσει τους Κοσοβάρους με πανό «Το Κόσοβο είναι Σερβία», ο αγώνας είχε διακοπεί προσωρινά, όμως εν αντιθέσει με τη βραδιά της 15ης Νοεμβρίου 2024, ολοκληρώθηκε κανονικά.
Το Σάββατο (15/11) το σκηνικό ήταν παρόμοιο. Οι Ρουμάνοι οπαδοί στις εξέδρες φώναξαν φιλοσερβικά συνθήματα, οι Κοσοβάροι ένιωσαν προσβεβλημένοι και αποχώρησαν για τα αποδυτήρια λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση και του επιπρόσθετου χρόνου των καθυστερήσεων και με το σκορ στο 0-0. Το ματς δεν έμελλε να ολοκληρωθεί και, πλέον, το Κόσοβο εκτός από την απώλεια του αγώνα στα χαρτιά κινδυνεύει και με επιπλέον τιμωρία.
🇷🇴🇷🇸 Kosovo players start chimping out and leave the field before the match ends as Romanian fans start chanting "Serbia, Serbia, Serbia!" pic.twitter.com/2gvH53y8qA
Από την πλευρά τους, πάντως, οι Ρουμάνοι καταγγέλλουν τους ποδοσφαιριστές του Κοσόβου για προβοκάτσιες εντός γηπέδου.
Είναι χαρακτηριστικές, εξάλλου, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν Κοσοβάρους ποδοσφαιριστές να σχηματίζουν δείχνοντας προς την εξέδρα το σχήμα του αετού της «Μεγάλης Αλβανίας».
PROVOKING THE ROMANIAN FANS, THIS WILL END IN A 3-0 WIN FOR ROMÂNIA!
Όπως έχει ήδη καταγραφεί το φαινόμενο δεν είναι χθεσινό, έχει παρελθόν. Ιδιαίτερα στα Βαλκάνια τα περιστατικά είναι απανωτά.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το πρόσφατο Euro στα γήπεδα της Γερμανίας. Η κοινή συνύπαρξη Σερβίας, Κροατίας και Αλβανίας έδωσε αφορμή για πολλά περιστατικά.
Στον αγώνα Κροατίας - Αλβανίας, οι οπαδοί των δύο ομάδων φώναζαν από κοινού (!) αντισερβικά συνθήματα.
Μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής της Αλβανίας Μίρλιντ Ντάκου πιάστηκε να εκστομίζει μπροστά στην αλβανική κερκίδα συνθήματα κατά της Σερβίας αλλά και των Σκοπίων.
🇦🇱⚽️ UEFA has banned Albania's forward Mirlind Daku for two games at Euro 2024 after he led fans in anti-Serbian and anti-Macedonian chants following the match against Croatia.
He won't play in Albania's game against Spain, which is crucial for Albania's qualification into the… pic.twitter.com/BBQzMqf76n
Σε άλλο παιχνίδι, αυτό της Σερβίας με την Αγγλία, αναρτήθηκε από τους οπαδούς της Σερβίας πανό με τον χάρτη του Κοσσυφοπεδίου «ντυμένο» στα χρώματα της σερβικής σημαίας και την επιγραφή «No Surrender».
Despite UEFA telling Serbian Federation of Football no other but Serbia national flags are allowed into the stadium the hate mongering "No Surrender" with Kosovo map flag is seen at the game vs England. pic.twitter.com/V6UMyJidld
Πολλά χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, στην ιστορία έμειναν όσα έγιναν στον αγώνα που διεξήχθη στο Βελιγράδι ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία τον Οκτώβριο του 2014.
Άγνωστοι εμφάνισαν drone με τον χάρτη της «μεγάλης Αλβανίας» πάνω από το γήπεδο προκαλώντας την οργή των Σέρβων με αποτέλεσμα τη συμπλοκή ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, την εισβολή των Σέρβων φιλάθλων στο γήπεδο και τη διακοπή του αγώνα.
H «καρατιά» του Μπόμπαν
Μιλώντας για εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφερθεί στον διαβόητο αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα τον Μάιο του 1990 στο «Μάξιμιρ». Πολλοί αναφέρονται στον αγώνα ως το παιχνίδι που «άρχισε τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία».
Μπορεί η συγκεκριμένη αναφορά να θεωρηθεί ως υπερβολική, ωστόσο, όσα συνέβησαν γράφτηκαν με μελανά χρώματα.
Η σύγκρουση των «Delije» του Ερυθρού Αστέρα με τους «Bad Blue Boys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προοίμιο ενός πολέμου που έβαψε στο αίμα τη Γιουγκοσλαβία τα επόμενα χρόνια.
Η πιο παραστατική εικόνα από το συγκεκριμένο ματς ήταν η «καρατιά» του μετέπειτα άσου της Μίλαν, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν εναντίον ενός Γιουγκοσλάβου αστυνομικού, η οποία θεωρείται ακόμη και σήμερα στην Κροατία ως σύμβολο της αντίστασης και της ανεξαρτησίας της χώρας.