Η προετοιμασία της Εθνικής αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και δεν αποκλείεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, να έχει να επιλέξει ανάμεσα όχι σε δύο, αλλά σε τρεις νατουραλιζέ παίκτες για την μια θέση ρόστερ. Λίγο πολύ αυτό ήταν γνωστό, μετά την αλλαγή δεδομένων γύρω από τον Ναζ Μίτρου Λονγκ και την ελληνοποίηση του Τόμας Ουόκαπ.
Μπήκε ωστόσο και το κερασάκι στην τούρτα, με την (αρνητική) εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση Ντόρσεϊ: εν τέλει δεν βρέθηκε τρόπος ώστε ο παίκτης της Φενέρ να αποκτήσει την ελληνική μπασκετική ιθαγένεια, όπως για παράδειγμα ο Νικ Καλάθης, ή ο Κώστας Κουφός και να αποτινάξει από πάνω του την «ετικέτα» του νατουραλιζέ.
Το πάλεψε η ΕΟΚ
Μετά την «προσθήκη» του Ουόκαπ, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας προσπάθησαν να βρουν τρόπο ώστε να «περάσει» ο νυν παίκτης της Φενέρ ως Έλληνας, για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν ταυτόχρονα με τον Ουόκαπ ή τον Λονγκ. Υπενθυμίζουμε πως κανονισμός της FIBA επιτρέπει μονάχα έναν παίκτη με τέτοιο στάτους στη 12αδα. Ο Ντόρσεϊ είχε αγωνιστεί για πρώτη φορά ως νατουραλιζέ στην Εθνική εφήβων στο Παγκόσμιο του 2015 στο Ηράκλειο, πλην όμως δεν ήταν δυνατόν μετά από οκτώ χρόνια να αλλάξει μπασκετικό νομικό καθεστώς, έστω κι αν το ήθελε και ο ίδιος και η ΕΟΚ.
Πλέον απομένουν λεπτομέρειες ώστε να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και ο Λονγκ και το καλοκαιρινό κάλεσμα του Δημήτρη Ιτούδη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κλήση του Γουόκαπ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να συμβεί το αντίθετο έπειτα από την διαδικασία-εξπρές που ακολουθήθηκε για να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο.
Από εκεί και πέρα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα μιλήσει τόσο με τον Ντόρσεϊ, όσο και με τον Λονγκ για να δει αν είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν τη θέση του νατουραλιζέ για το Παγκόσμιο της Κίνας, μέσα από την παρουσία τους στην προετοιμασία. Για παράδειγμα,μετά το «κόψιμο» του από το προολυμπιακό του 2016 (δεν είχε ικανοποιήσει τον Φώτη Κατσικάρη με την παρουσία του στην προετοιμασία), ο Ντόρσεϊ έκανε δύο χρόνια μέχρι να ξαναφορέσει την φανέλα με το εθνόσημο (στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 2018) και έξι μέχρι να παίξει σε επίσημο τουρνουά (στο Ευρωμπάσκετ του 2022).
Έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις, το βέβαιο είναι πως ο Ιτούδης έχει έναν… τριπλό ευχάριστο “πονοκέφαλο” μπροστά του και σχεδόν δύο μήνες για να βρει την λύση.