«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του, σημειώνοντας πως η Άγκυρα «δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος».
Υπάρχει κίνδυνος βέτο;
Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως και στο παρελθόν, η απόφαση της Άγκυρας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις οποίες η Ρωσία έχει απειλήσει, θα καθοριστεί από τις σχέσεις των διμερών σχέσεων που έχει η Τουρκία με την καθεμία χώρα, δηλαδή τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως εκτιμά η εφημερίδα που βρίσκεται πολύ κοντά στο προεδρικό, η ψήφος ενδέχεται να είναι θετική για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση της Τουρκίας η «συμπάθεια» που δείχνει η Στοκχόλμη σε αυτό που η Άγκυρα ονομάζει κουρδική τρομοκρατία.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά ενοχλεί τη Ρωσία κι η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα να μην διαταράξει αφενός τη δομή του ΝΑΤΟ και αφετέρου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.
«Όρος» της Άγκυρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ο διάλογος για την ασφάλεια, που έχει παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, να αυξηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία.
Οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει από τις δυτικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος της Άγκυρας, κάτι που μπορεί -όπως αφήνει Yeni Safak να υπονοηθεί- θα φέρει θετικά ανταλλάγματα. «Η ψήφος αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και για εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ».
Πηγή: ethnos.gr