Η Τουρκία είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση την περιοχή των Ιμίων φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.
Αναφερόμενος στα Ίμια, ο Ερντογάν δήλωσε πως '«αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα υπάρξει διαφορετική απάντηση από την Τουρκία».
«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την τουρκική ορολογία Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια, δε θα γίνει και από την πλευρά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά».
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στα πλαίσια συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας, όπως μεταδίδει το ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αναζητείται ημερομηνία από 17 έως 21 Φεβρουαρίου για τη συνάντηση των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να γίνει συνάντηση εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα μεταφερθεί για τις αρχές Μαρτίου.
Ο στόχος της ελληνικής πλευράς κατά τις συνομιλίες είναι τριπλός:
- Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
- Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
- Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο υπουργοί, συνομίλησαν και για την ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 12 -13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: capital.gr