Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή
Ο ΠΑΟΚ στα μέσα Φλεβάρη θα αντιμετωπίσει τη Μίντιλαντ στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ, με στόχο την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Ο Δικέφαλος του Βορρά θα βρίσκεται εν μέσω συνεχόμενων αγώνων, με τη δανέζικη ομάδα να προέρχεται από διακοπή χειμώνα.
Το Metrosport.gr μίλησε με τον πρώην γυμναστή της Μίντιλαντ και νυν γυμναστή του ΟΦΗ, Γιώργο Ερμείδη. Ο Γιώργος εργάστηκε για περίπου δύο χρόνια στη δανέζικη ομάδα και μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του στη σκανδιναβική χώρα, τον τρόπο λειτουργίας της πρώην ομάδας του, τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ για να πάρει την πρόκριση αλλά και τους παίκτες-κλειδιά της δανέζικης ομάδας.
-Καλησπέρα Γιώργο τι κάνεις; Πως ήταν τα πράγματα με τον κορωνοϊό στη Δανία;
«Ηταν πολύ ελεγχόμενα, πολλά τεστ συνεχόμενα, ανά τρεις ημέρες. Το ίδιο το κράτος προσφέρει μοριακό τεστ σε όλους τους κατοίκους της χώρας, πηγαίνοντας απλά στο νοσοκομείο. Κλείνεις ένα ραντεβού 2-3 μέρες πριν μέσω ίντερνετ και μέσα σε 6-7 ώρες βγαίνει το αποτέλεσμα. Εγώ σαν εγγεγραμμένος κάτοικος μπορούσα να κάνω κάθε τρεις μέρες Pcr δωρεάν. Υπήρχαν κάποια μέτρα στη Δανία, οι άνθρωποι εκεί τα ακολουθούσαν και τα ακολουθούν. Η Δανία φαινόταν ως ελεύθερη χώρα, αλλά υπάρχει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού. Αλλά μεταξύ τους έχουν εμπιστοσύνη και σεβασμό, οπότε προσέχουν και κάνουν τεστ».
-Σπούδασες στην Κομοτηνή, στην Ιταλία και στην Αγγλία. Τι διαφορές είδες στο κομμάτι των σπουδών σου στις τρεις χώρες;
«Πήρα το πτυχίο και το μεταπτυχιακό μου στην Κομοτηνή και στο δεύτερο πήρα υποτροφία για την Αγγλία. Γνώρισα κάποιους Δανούς και μου είπαν να πάω στην Ιταλία για το διδακτορικό μου και μαζί με τη συνεργασία που είχε με Πανεπιστήμιο του Οντένσε, πήγα στη Δανία για να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου. Εμεινα δύο χρόνια στη Δανία για να τελειώσω το διδακτορικό μου και έψαχνα κάτι για να μείνω στη χώρα. Ημουν μαζί με έναν διδακτορικό φοιτητή και φίλο μου, τον πήρε τηλέφωνο ο πρώτος γυμναστής της Μίντιλαντ και έψαχναν έναν άνθρωπο σαν και μένα. Και πήγα. Τόσο απλά. Τα πρώτα δύο χρόνια έμενα στο Οντένσε, μετά πήγα στο Χέρνινγκ που εδρεύει η Μίντιλαντ.
Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε επίπεδο πανεπιστημίων. Το επίπεδο είναι σε απίστευτα αξιόλογο και οι έρευνες που γίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από άλλες που γίνονται στο εξωτερικό. Η διαφορά είναι στην οργάνωση, ένα κράτος που επενδύει πολύ στην παιδεία και στην εκπαίδευση των ανθρώπων. Στην Αγγλία και στην Ιταλία είχα υποτροφία, αλλά η εκπαίδευση είναι ιδιωτική. Στη Δανία από τη στιγμή που μπαίνεις στη διαδικασία του μεταπτυχιακού, πρέπει κάτι να προσφέρεις».
Αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι στον ΟΦΗ ως γυμναστής. Την ίδια θέση είχες και στη Μίντιλαντ;
«Είμαι δεύτερος γυμναστής στον ΟΦΗ. Αυτά που μπορεί να κάνει ο δεύτερος γυμναστής είναι τεστ φυσικής κατάστασης, να ασχολείται με τα gps που έχουν όλες οι ομάδες, αποκατάσταση τραυματιών που δεν εμπλέκονται με την ομαδική προπόνηση που πρέπει να ασχοληθεί ο πρώτος γυμναστής. Και ο,τιδήποτε μπορεί να χρειαστεί η ομάδα. την ίδια θέση είχα και στη Μίντιλαντ».
-Ποιες ήταν οι αρμοδιότητές σου;
«Ναι τις ίδιες είχα και στη Μίντιλαντ, εκεί υπάρχουν πολλά άτομα για να κάνουν άλλα πράγματα, στον ΟΦΗ έχω περισσότερες αρμοδιότητες. Σκεφτείτε πως τώρα στη Μίντιλαντ υπάρχουν 15 άτομα που κάνουν πρακτική. Επίσης, 5-6 στελέχη της ομάδας που είναι πολλά χρόνια στην ομάδα, ο πρώτος προπονητής μπορεί να αλλάξει ανά δύο χρόνια. Είναι ένας από τους λόγους που η ομάδα διαπρέπει γενικότερα. Το πλάνο στηρίζεται σε αυτά που έχουν θεσπιστεί ανεξαρτήτως προπονητή που είναι στην πρώτη ομάδα. Ο βοηθός προπονητή είναι πέντε χρόνια στην ομάδα και είναι ένα από τα στελέχη που δεν αλλάζει εύκολα. Η Μίντιλαντ έχει βάλει πολλά πράγματα στη σειρά για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Στη Μίντιλαντ έχουν τη δική τους νοοτροπία και προσπαθούν να τη διατηρήσουν, είτε σε τεχνικό επιτελείο είτε σε παίκτες. Χτίζουν την ομάδα γύρω από συγκεκριμένες ιδέες και θέλουν τα μέλη του συλλόγου να έχουν ήδη ή να έχουν αποκτήσει το dna της ομάδας.
Εγώ ήρθα στον ΟΦΗ και η ομάδα προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά εδώ και 2-3 χρόνια. Δεν υπήρχαν κάποια πράγματα, αυτά που έχει καταφέρει είναι τρομερά. Είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες να έχουν ένα σταθερό τεχνικό επιτελείο».
«Παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο η Μίντιλαντ, στη Δανία μετράει η φυσική κατάσταση»
-Πως είναι στο Χέρνινγκ η ζωή; Πως αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο;
«Γενικά στη Δανία παίζουν ποδόσφαιρο, είναι αγαπητό άθλημα. Είναι σημαντικός ο αθλητισμός για την καθημερινότητά τους. Το ποδόσφαιρο είναι μέσα στα σχολεία, είναι παντού γι’ αυτούς. Στη Δανία αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κίνημα που λέγεται ποδόσφαιρο και υγεία. Το ποδόσφαιρο υπάρχει σαν άσκηση, σαν θεραπεία για ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».
-Τι σε έκανε να επιστρέψεις στην Ελλάδα και δεν συνέχισες στη Δανία;
«Δεν βρέθηκε η σωστή τομή για να γίνει η συνεργασία και να συνεχίσω. Είχα πρόταση από τη Μίντιλαντ να συνεχίσω, υπήρχε και πίεση για να παραμείνω».
-Με τη Μίντιλαντ είχες την ευκαιρία να βρεθείς σε ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ. Πως ήταν αυτή η εμπειρία και πόσο μεγάλωσε τη δανέζικη ομάδα ως σύλλογο αυτή η συμμετοχή;
«Προσωπικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ίσως η μεγαλύτερη που έχω ζήσει ποδοσφαιρικά μέχρι την επόμενη. Ο σύλλογος μεγάλωσε απίστευτα και απότομα, έκανε το μεγάλο βήμα, το μομέντουμ για την ομάδα ήταν το καταλληλότερο. Εκεί που ήταν κοντά σε ομάδες όπως η Κοπεγχάγη και Μπρόντμπι, μπήκαν γερά οι βάσεις για να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, ίσως και από πάνω τους. Ηταν δύσκολη η πορεία για να μπει στους ομίλους. Πέρασε πρώτα τη Λουντογκόρετς, έπειτα τη Γιουνγκ Μπόις θριαμβευτικά και στο τέλος της Σλάβια σε διπλά παιχνίδια. Το σημαντικότερο παιχνίδι από εκείνη την πορεία δεν ήταν στους ομίλους, αλλά στα πλέι οφ και το 4-1 κόντρα στη Σλάβια Πράγας».
-Τι στυλ ποδοσφαίρου έχει η Μίντιλαντ; Την θεωρείς κλασική δανέζικη ομάδα;
«Προσπαθεί να ξεφύγει από το σκανδιναβικό στυλ, αλλά κάτι την κρατάει εκεί κοντά. Στη Δανία αλλά και στην Ευρώπη, παίζει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Στόχος είναι η πίεση ψηλά, η φυσική κατάσταση. Αρκετή δουλειά γίνεται στις στατικές φάσεις, όπως πλάγια άουτ».
-Η Μίντιλαντ βασίζεται πιο πολύ στα δεδομένα παρά στους ανθρώπους που βλέπουν ένα παιχνίδι. Τι σημαίνει αυτό για την ομάδα;
«Σίγουρα τα δεδομένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην Μίντιλαντ αλλά και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Τα δεδομένα δείχνουν την προδιάθεση για το αν θα πάρει έναν παίκτη ή όχι».
-Τι διαφορές έχει το ελληνικό με το δανέζικο ποδόσφαιρο;
«Στο δανέζικο ποδόσφαιρο κυριαρχεί η φυσική κατάσταση, στην Ελλάδα δίνουμε περισσότερο σημασία στην τακτική».
-Πιστεύεις πως μπορούν οι Δανοί παίκτες να έρθουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί έχουμε και μια προϊστορία με μεγάλους παίκτες που έχουν παίξει εδώ (Χένρικσεν);
«Το πιστεύω πως μπορούν να έρθουν οι Δανοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έρχονται με μια νοοτροπία φυσικής κατάστασης και αν καταλάβουν το τεχνικοτακτικό κομμάτι των ελληνικών ομάδων, τότε σίγουρα μπορούν να διαπρέψουν. Για παράδειγμα στη Μίντιλαντ, ο Εβάντερ είχε μεταγραφεί έξι μήνες πριν πάω εγώ εκεί. Εχει ποιότητα αλλά φαινόταν πως του έλειπε η φυσική κατάσταση. Δούλεψε όμως και πλέον είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Ηρθε ως κλασικό δεκάρι και η ομάδα τον χρησιμοποιεί ως 6αρο-8άρι. Αν δεν κάνω λάθος, στο Γιουρόπα Λιγκ η Μίντιλαντ δήλωσε 16 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες της».
«Αν είναι σοβαρός ο ΠΑΟΚ, μπορεί να προκριθεί»
-Μπορεί κάποια ομάδα στην Ελλάδα να αντιγράψει το μοντέλο της Μίντιλαντ;
«Εννοείται. Απλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει η υπομονή για να γίνει αυτό. Αυτό το πρότζεκτ της Μίντιλαντ στηρίζεται εδώ και μια 10ετία για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Το να κάνεις βιαστικές κινήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι κάτι που δεν κάνει καλό. Ο Ράσμουν Ανκερσεν αποχώρησε και από τη Μίντιλαντ και από τη Μπρέντφορντ, που ήταν ο άνθρωπος του ιδιοκτήτη, και έφυγε για να ξεκινήσει κάτι δικό του. Ηταν τεχνικός διευθυντής στην αγγλική ομάδα και πρόεδρος στη Μίντιλαντ. Υπό την καθοδήγησή του και οι δύο ομάδες κατάφεραν τρομερά πράγματα τα τελευταία χρόνια».
-Η Μίντιλαντ είναι μια ανερχόμενη δύναμη στη Δανία. Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ;
«Ο ΠΑΟΚ αν είναι σοβαρός, μπορεί να εκμεταλλευτεί πολλά πράγματα. Η Μίντιλαντ βρίσκεται σε διακοπή χειμώνα, επιστρέφουν σε λίγες μέρες. Στο πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, θα είναι το πρώτο επίσημο για τους Δανούς για το 2022. Θα την επηρεάσει η διακοπή χειμώνα, όπως και να το κάνεις χάνεις τον ρυθμό σου. Πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να φέρει βαθμούς στην Ελλάδα με την πρόκριση. Η Μίντιλαντ έχει νεαρούς ποδοσφαιριστές και θα έρθουν με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και θέλοντας τις μονομαχίες, για να διεκδικήσουν την πρόκριση. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα η Μίντιλαντ, ίσως είναι η καλύτερη κλήρωση που θα μπορούσε να είχε. Με ένα καλό αποτέλεσμα στη Δανία, στην Τούμπα αν είναι σοβαρός ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει την πρόκριση. Δεν θα αλλάξουν πολλά στη χειμερινή προετοιμασία».
-Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά;
«Ο Εβάντερ σίγουρα. Στην επίθεση δυσκολεύονται μετά τον τραυματισμό του Μπρουμάδο. Ισως κάνει μεταγραφή στην επίθεση τον Γενάρη. Και ο Σίστο μπορεί να κάνει την διαφορά με τις κινήσεις του. Ο Παουλίνιο είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Η πιο δυνατή γραμμή της Μίντιλαντ είναι η μεσαία της γραμμή».
-Ποιο είναι το σημείο που θα πρέπει να εστιάσει ο Δικέφαλος για να πάρει την πρόκριση;
«Η ταχύτητα της Μίντιλαντ. Ο ΠΑΟΚ έχει πιο έμπειρους παίκτες για να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Θα το ξαναπώ, αν είναι σοβαρός ο ΠΑΟΚ πιστεύω πως μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Θα παίξει ρόλο και σε τι κατάσταση θα βρεθεί η ελληνική ομάδα. Σίγουρα η Μίντιλαντ θα είναι πιο ξεκούραστη από τον ΠΑΟΚ που θα προέρχεται από συνεχόμενα παιχνίδια».
-Εχεις δει καθόλου τον φετινό ΠΑΟΚ; Πιστεύεις πως ο τρόπος παιχνιδιού της Μίντιλαντ του ταιριάζει για να την αντιμετωπίσει;
«Θα το ξαναπώ. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ έμπειρους παίκτες και μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλά κάποιους αντιπάλους τους, που θα έρθουν με αυθορμητισμό. Η Μίντιλαντ θα έρθει πολύ δυναμικά για να περάσει στην επόμενη φάση. Ο ΠΑΟΚ αν είναι έτοιμος και προσηλωμένος στο παιχνίδι θα περάσει. Ο Κούρτιτς είναι πολύ πιο έμπειρος από τον Ονιεντίκα της Μίντιλαντ που παίζει πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο. Επίσης, ο Ακπομ πάει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της Μίντιλαντ. Εχει την ταχύτητα και τη δυναμική να τελειώσει τις φάσεις».