Τη βοήθεια της ισπανικής αστυνομίας για την εξάρθρωση κυκλώματος στημένων αγώνων στην Κύπρο ζήτησε η UEFA.
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Confidencial» αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θεωρεί πως η Υπηρεσία Ελέγχου των Παιχνιδιών της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας έχει τα κλειδιά για να σταματήσει τη δράση του κυκλώματος.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει απευθύνει έκκληση στην Αστυνομία να ζητήσει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων «Πιζάρο» και «Κόρτες», δύο υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο του Μπανταχόθ τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2018 , αντιστοίχως, με τη σύλληψη περισσότερων από πενήντα παικτών, εκπροσώπων και μεσαζόντων για εμπλοκή τους σε χειραγώγηση αγώνων στην Ισπανία.
Ισπανός ποδοσφαιριστής ο φερόμενος ως «σύνδεσμος»
Η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει και στο εξωτερικό. Η άρση των τηλεφωνικών κλήσεων οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι ηγέτες του κυκλώματος είχαν επαφή στην Κύπρο που τους παρείχε στοιχεία. Αυτό είναι και το κομμάτι που ενδιαφέρει την UEFA. Ο σύνδεσμος του δικτύου φέρεται να ήταν ο Χόρχε Λαρένα, πρώην παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης (2001-2006), που το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ο Λαρένα παρέμεινε στην ομάδα αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2019.
Σύμφωνα με τους Ισπανούς, η σύνδεση του κυπριακού ποδοσφαίρου με το διεθνές κύκλωμα στημένων αγώνων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ του «Πιζάρο» και του «Κορτές» και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους πράκτορες του Τμήματος Ελέγχου Ύποπτων Παιχνιδιών, υπεύθυνοι για την επιχείρηση «Οίκος» με επίκεντρο την Ουέσκα και φερόμενους ως εγκεφάλους τους Ραούλ Μπράβο και Κάρλος Αράντα, έδειξαν πως στην Κύπρο υπήρχε οργανωμένο δίκτυο.
Διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο
Η πηγή της «El Confidencial» ανέφερε πως: «αυτό που έχει ανακαλυφθεί ξεπερνά τους απλούς παίκτες που αφήνουν να μπουν τέρματα για να κερδίσουν κάποια χρήματα με στοιχήματα. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο, όπου οι σύλλογοι, οι διαιτητές και ακόμη και οι επίσημοι φορείς διανέμουν θριάμβους και θέσεις στη βαθμολογία για να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες και στη συνέχεια να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους πράκτορες στοιχημάτων».
Οι πληροφορίες έφθασαν στην Ισπανία πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Υπολογίζεται ότι κέρδισαν, μαζί με τους ισπανικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από το ίδιο δίκτυο, τουλάχιστον 840.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, αλλά απέχει πολύ από τα χρήματα που κινούνται στην Κύπρο.
Συλλήψεις παραγόντων, αναφορά και για Κοβάσεβιτς
Η «El Confidencial» σημειώνει πώς οι αρχές της Κύπρου αποφάσισαν στις 20 Ιανουαρίου να αναστείλουν προσωρινά τα Πρωταθλήματα στη χώρα μετά την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το περιστατικό δείχνει την κλιμάκωση της βίας που ταλανίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο, λόγω της διείσδυσης εγκληματικών οργανώσεων. Η βόμβα ήταν η 16η που τοποθετήθηκε εναντίον ενός διαιτητή την τελευταία δεκαετία και πιθανότατα σχετίζεται με τη χειραγώγηση τριών αγώνων δεύτερης Κατηγορίας και δύο παιχνιδιών Κυπέλλου, αλλά το φαινόμενο έχει ήδη εξαπλωθεί στη χώρα και έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς πυροβολήθηκε στο δρόμο στις 6 Ιανουαρίου.
Λίγες μέρες αργότερα, ο διαιτητής Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας συνελήφθησαν από τις κυπριακές αρχές όπως και .
Παρά την αναστολή των κύριων πρωταθλημάτων στην Κύπρο ως απάντηση της βομβιστικής επίθεσης τις επόμενες μέρες το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών. Το τμήμα ελέγχου τυχερών παιχνιδιών της Ισπανικής Αστυνομίας έχει ήδη υποβάλει τις έρευνες στην UEFA.