Έρχονται τα ελληνικά drone MQ-9 με Spike NLOS όταν η USAF πραγματοποιήσει την εκτεταμένη απόσυρση 20 Reaper;
Η USAF χρειάζεται ανανέωση, έτσι οι Αμερικανοί σκέφτονται μέσα στο 2022 την απόσυρση τουλάχιστον 200 αεροσκαφών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροποριάς, μεταξύ των οποίων F-16C, C-130 ακόμη και MQ-9.
Συνολικά 20 drone MQ-9, οι γνωστοί «θεριστές», έχει προγραμματιστεί να αποσυρθούν.
Για τα συγκεκριμένα drone είναι δεδομένο πως όταν αποφασιστεί η απόσυρσή τους θα δείξει ενδιαφέρον και η Αθήνα.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 5 έως 6 MQ-9 (σ.σ. τα έξι θεωρούνται ο ιδανικός αριθμός).
Τα συγκεκριμένα drone έχουν πιστοποιηθεί για χρήση αντιαρματικών βλημάτων AGM-114 Hellfire, κατευθυνόμενων βόμβων λέιζερ GBU-12 Paveway II, βόμβων GBU-38 καθώς και για τα βλήματα αερομαχίας μικρού βεληνεκούς AIM-9 Sidewinder.
H συζήτηση που θα ανοίξει με τους Αμερικανούς αφορά και στον οπλισμό των «ελληνικών» MQ-9, αφού είναι δεδομένο πως η Αθήνα θα θελήσει την πιστοποιησή τους και για τους ισραηλινούς Spike NLOS.
Το ισραηλινό όπλο έχει εμβέλεια από αέρος άνω των 50 χλμ. (σ.σ. στα 32 χλμ είναι η εμβέλειά του από πλατφόρμα εδάφους).
Αναφορικά με τα προς απόσυρση αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και KC-10 η Ελλάδα δεν αναμένεται να δείξει ενδιαφέρον, λόγω του κόστους πτήσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.
Όμως, η Αθήνα θα ενδιαφερθεί σφοδρά όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αποφασίσουν την απόσυρση των αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ KC-130 της Lockheed Martin που χρησιμοποιεί το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα KC-130 θεωρούνται από την Αθήνα ιδανικά για τον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με το κατάλληλο κόστος πτήσης ανά ώρα.
Enoplos.gr