Είναι αμέτρητες οι φορές που είστε έξω και βλέπετε την μπαταρία του κινητού σας να αδειάζει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Έχετε βρεθεί σε κατάσταση που εν τέλει το smartphone σας κλείνει από μπαταρία σε σημείο που δεν έχετε πρόσβαση σε πρίζα ή σας λείπει ο φορτιστής ή δεν υπάρχει power bank κοντά σας.
Εκείνες είναι οι στιγμές που αναπολείτε τις παλιές εποχές των... feature phones και των "αθάνατων" Nokia που οι μπαταρίες τους κρατούσαν δύο εβδομάδες και δεν επισκεπτόσασταν την πρίζα τόσο συχνά όσο και την τουαλέτα σας. Θα σκεφτήκατε όμως κάποια στιγμή που έσβησε το κινητό σας από μπαταρία πώς θα ήταν εάν κρατούσε η διάρκειά τους όπως τα features phones, ή ακόμη καλύτερα αν μπορούσαν να κρατάνε ένα μήνα χωρίς φόρτιση.
Ακριβώς πάνω σε αυτή την τεχνολογία εργάζονται οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι μαζί με την Vaire συνεργάζονται για την κατασκευή ενός chip που θα φέρει την επανάσταση στα smartphones. Η Vaire είναι η startup εταιρία που φημισμένου Πανεπιστημίου, το οποίο χρηματοδοτεί η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ως μια από τις 12 πιο ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις ημιαγωγών στη χώρα, με την ελπίδα να τη βάλουν στον χάρτη της παγκόσμιας βιομηχανίας chip.
O Υπουργός Τεχνολογίας της Μ.Βρετανίας, Paul Scully, χαρακτήρισε ως "θεμέλιο" του σύγχρονου κόσμου τους ημιαγωγούς, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας επίσης.
Το μικροτσίπ της Vaire θα μπορέσει να βελτιώσει δραματικά την διάρκεια μπαταρίας των smartphones, καθώς θα απαιτείται επί της ουσίας μηδενική ενέργεια για να λειτουργεί. Έτσι δε θα απαιτείται ρεύμα από την μπαταρία για να τροφοδοτείται ο επεξεργαστής και έτσι ευελπιστούν ότι μια μέρα θα έχουμε κινητά που θα διαρκούν ένα μήνα χωρίς άλλη φόρτιση.
Στην επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για το επαναστατικό αυτό μικροτσίπ μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για το πώς θα λειτουργεί ή και για την τεχνολογία του γενικότερα. Ο Sean Redmon, διευθύνων σύμβουλος της SiliconCatalstUK και επικεφαλής του project ανέφερε:
Αν μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτόν τον εξωφρενικό ισχυρισμό, σημαίνει ότι θα έχετε ένα κινητό τηλέφωνο που θα διαρκεί ένα μήνα και όχι μια μέρα."
"Καμία άλλη εταιρία πάνω στον πλανήτη δεν έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα ένα τέτοιο τσιπ ημιαγωγών και εάν κάποιος μπορεί, τότε είναι αυτή η ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία." είπε επίσης στις δηλώσεις του.
Πολλές εταιρίες στον κόσμο προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να λύσουν αυτόν τον γρίφο με διάφορες μεθόδους αλλά απέχουν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να υλοποιηθούν πόσο μάλλον να περάσουν στα χέρια των καταναλωτών.
Το ίδιο ισχύει και για το φιλόδοξο chip των επιστημόνων του Cambridge, το οποίο δε γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί για να έχουμε στα χέρια μας κινητά που θα τα φορτίζουμε... κάθε 1η του μηνός.
Οι μπαταρίες και οι περιορισμοί στη διάρκειά τους είναι μια από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές που θα πρέπει να λύσουν οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να έχουμε συσκευές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δε θα απαιτούν να φορτίζονται κάθε τρεις και λίγο.
Πηγή: Unboxholics.com