Νέου τύπου επίδομα κατά της ακρίβειας εγκαινιάζει το 2023 η κυβέρνηση, το οποίο θα χορηγείται με βάση αμιγώς εισοδηματικά κριτήρια και όχι έτοιμες «λίστες» δικαιούχων από διάφορους οργανισμούς (πχ ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ) όπως γινόταν κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα με τις «οριζόντιες» επιδοτήσεις για «μποναμάδες», «μερίσματα» και «επιταγές».
Με 10% πληθωρισμό, το κράτος θα καλύπτει το 10% του μέσου κόστους κάθε νοικοκυριού, για ένα ευρύ φάσμα βασικών ειδών διαβίωσης. Το σχέδιο που από το καλοκαίρι ήδη αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προβλέπει αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Θα το παίρνουν έτσι, για παράδειγμα, ακόμα και μακροχρόνια άνεργοι που μέχρι σήμερα αποκλείονταν από τέτοιες ενισχύσεις. Η αρχή θα γίνει από τον Φεβρουάριο θα δίδεται σε μόνιμη βάση για έξι μήνες. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα επίδομα για το οποίο δεν απαιτείται να υποβληθούν αποδείξεις.
Οι πληρωμές θα γίνονται με δύο τρόπους:
1. Πίστωση χρημάτων κάθε μήνα σε ψηφιακή άυλη κάρτα. Απαιτείται smartphone κινητό με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC. Η πληρωμή θα γίνεται δεκτή μόνο σε POS καταστημάτων τροφίμων: σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεωπολεία κλπ. Δεν θα «περνούν» αγορές από καταστήματα που έχουν άλλο κωδικό δραστηριότητας (πχ πρατήρια καυσίμων,καταστήματα ρούχων κλπ).
Ωστόσο:
· πληρωμές θα γίνονται δεκτές και σε λαϊκές αγορές, εφόσον οι έμποροι και παραγωγοί που δέχονται τις πληρωμές με POS έχουν Κωδικό Δραστηριότητος σχετικό με τρόφιμα
· καλύπτονται αγορές κάθε είδους, από τα καταστήματα που έχουν κωδικό εμπορίας τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αγοραστούν επίσης, μεταξύ άλλων, χαρτικά, απορρυπαντικά, καθαριστικά από παντοπωλεία, σχολικά είδη, έπιπλα ή ρούχα από σούπερ μάρκετ κλπ.
2. Κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό. Ο δικαιούχος που θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο θα λάβει το επίδομα σε 2 τριμηνιαίες δόσεις στο ΑΤΜ. Δεν θα ελέγχεται πού δαπανά τα χρήματα. Μπορεί να τα κρατήσει στο λογαριασμό του ή να τα ξοδέψει για ταξίδια, betting ή ό,τι άλλο θέλει. Το ποσό όμως θα είναι 20% μικρότερο από όσο θα έπαιρνε αν είχε επιλέξει την άυλη κάρτα.
Παραδείγματα μηνιαίας ενίσχυσης
Όπως είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο το Πρώτο Θέμα, το νέο σύστημα θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και στόχευση από όσο επιτρέπουν οι «οριζόντιες» επιδοτήσεις σε νοικοκυριά από τις λίστες των συνταξιούχων ή δικαιούχων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ. Για παράδειγμα, αντί να λάβουν μεθαύριο με την επιταγή ακρίβειας εκατομμύρια δικαιούχοι το ίδιο ποσό όλοι (250 ευρώ ο καθένας) με το "super market pass" άλλοι θα μπορούν να λάβουν περισσότερα χρήματα, ενώ άλλοι λιγότερα.
Έτσι, σε άυλη κάρτα θα δικαιούνται:
· Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 132 στο εξάμηνο (105 αν μπει σε ΙΒΑΝ)
· Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 αν μπει σε ΙΒΑΝ)
· Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 σε ΙΒΑΝ)
· Μονογονεϊκή με 2 παιδιά: 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)
· Ζευγάρι με 1 παιδί: 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)
· Ζευγάρι με 2 τέκνα: 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 312 στο εξάμηνο (250 σε ΙΒΑΝ)
· Ζευγάρι με 3 εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 372 το εξάμηνο (298 σε ΙΒΑΝ)
· Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 432 το εξάμηνο (345 σε ΙΒΑΝ)
· Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 100 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 600 το εξάμηνο (480 σε ΙΒΑΝ)
Τα ποσά αυτά σχεδιάστηκαν ώστε να αντιστοιχούν στο 10% μιας μέσης δαπάνης για σούπερ μάρκετ που υπολογίστηκε, για παράδειγμα, για 4μελή οικογένεια σε περίπου 500 ευρώ το μήνα, ή 1.000 ευρώ για 9μελη οικογένεια κλπ.
Από το νέο σύστημα δεν εξαιρούνται όσοι θα πάρουν φέτος επιταγή ακρίβειας. Αντιθέτως θα λάβουν και άλλοι που αποκλείστηκαν (πχ συνταξιούχοι άνω των 800 ευρώ, άνεργοι μη εγγεγραμμένοι σε ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κλπ).
Όλα θα εξαρτηθούν από την αίτηση και την φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.
Συγκεκριμένα δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται:
· έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό
· 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης
· 29.000 με 3 μέλη
· 34.000 με 4 μέλη
· 39.000 με 5 μέλη
· 44.000 με 6 μέλη
Το όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Αυτομάτως έτσι αποκλείονται όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση Ε1 φέτος. Ωστόσο λαμβάνεται πρόβλεψη (πρσαύξηση 5.000 ευρώ) και για όσους δηλώνουν φιλοξενία.
Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ από τον Αύγουστο ήδη, ειδικά για ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση της τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών εξ αποστάσεως μέσω κινητού (NFC), εξετάζεται να τους δοθεί απλή πλαστική κάρτα (αντί της ψηφιακής) όπως όλοι έχουν και συναλλάσσονται στα ΑΤΜ. Προβλήματα όμως στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις α΄ υλών (κυρίως στα μικροτσίπς) δεν επιτρέπουν επί του παρόντος τη μαζική προμήθεια και διάθεση πλαστικών καρτών προς εκατομμύρια νοικοκυριά που θα τις χρειάζονταν.
Εναλλακτικά εξετάζεται και άλλη λύση: να κατατίθεται το επίδομα κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό για να εξαργυρώνεται με την «κλασική» πλαστική χρεωστική κάρτα που έχουν όλοι, χωρίς smartphone. Αλλά το συγκεκριμένο ποσό να δεσμεύεται προς εξαργύρωση μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα και για προκαθορισμένα είδη ή συναλλαγές, αλλιώς να μένει σαν αδιάθετο «λογιστικό υπόλοιπο» στο λογαριασμό, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά, ούτε καν να αναληφθεί σε γκισέ ή ΑΤΜ. Και αν δεν δαπανηθεί σε χρόνο που τυχόν οριστεί προς ανάλωση (πχ 3 μήνες όπως στο fuel pass) τότε θα αφαιρείται από τον λογαριασμό του δικαιούχου που θα το χάνει αν δεν το χρησιμοποιεί για το σκοπό που του δόθηκε.
Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον έκτακτο φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων.
Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook