Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός νέου γύρου λουκέτων, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα, καθώς η αγορά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο με τους εμπόρους να βλέπουν τους καταναλωτές συχνά... με τα κιάλια.
Μπορεί μία γρήγορη βόλτα στο κέντρο της πόλης, ένα μήνα μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, να δίνει την αίσθηση, κάποιες ώρες της ημέρας, ακόμη και της… κοσμοπλημμύρας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική κοιτώντας στο εσωτερικό των καταστημάτων. Και αυτό γιατί οι Θεσσαλονικείς περιορίζονται σε αναγνωριστικές ματιές στις βιτρίνες, ή καλύτερα σε περαντζάδα έξω από τα καταστήματα στο πλαίσιο της εσωτερικής τους ανάγκης για να ξεσκάσουν.
Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και τα παγκάκια που βρίσκονται επί της οδού Τσιμισκή συχνά γεμίζουν από πολίτες που θέλουν να πιουν τον καφέ τους, να ανταλλάξουν δύο κουβέντες, η απλά να χαζέψουν τις βιτρίνες…καθήμενοι.
«Ο τζίρος των καταστημάτων, είναι μειωμένος σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα κατά 50 έως 70%» λέει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως την πρώτη εβδομάδα που επαναλειτούργησαν τα καταστήματα ήταν σαν να μην είχαν ανοίξει. «Είναι κάπως καλύτερα πλέον τα πράγματα σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική. Πολύ φοβάμαι πως από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης με την κορύφωσή τους να αναμένεται το φθινόπωρο. Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις, πώς να τα βγάλουν πέρα οι έμποροι, την ώρα μάλιστα που τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ελλιπή;» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ λέγοντας με νόημα «όταν ο όμιλος Inditex ανακοίνωσε πως θα κλείσει 1200 καταστήματα παγκοσμίως, πώς να αντέξει ο μικρός επιχειρηματίας;».
Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο ζοφερή αν κανείς περπατήσει σε δρόμους εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σε αρκετές περιπτώσεις έμποροι μιλούν και για μηδενικούς τζίρους κάποιες ημέρες. «Είναι τραγικό να είσαι όλη την ημέρα στο κατάστημα και να μην μπαίνει ούτε ένας πελάτης. Είναι νεκρά τα πάντα. Ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια για τα οικονομικά του, για το τι θα του ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Το σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι δεν έχουν διάθεση για αγορές που σχετίζονται με ρούχα και παπούτσια» σημείωνει έμπορος που δραστηριοποιείται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας.
Στον καθημαγμένο τζίρο των εμπορικών καταστημάτων σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η απουσία τουριστών όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ακόμη και αν τα σύνορα άνοιξαν από χθες οι έμποροι κρατούν μικρό καλάθι για την όποια ζήτηση μπορεί να καταγραφεί από τουρίστες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί η πορεία το κορωνοϊού είναι απρόβλεπτη με συνέπεια κανείς να μην μπορεί να κάνει προβλέψεις για το αν τελικά ο τουρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα που κάποιοι εκτιμούν.
Προσφορές και δώρα
Στο μεταξύ στη συνήθη τακτική καταφεύγουν αρκετοί μικρομεσαίοι έμποροι αλλά και αλυσίδες πολυεθνικών στην καρδιά της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τονώσουν τα μειωμένα έσοδα τους. Κάποιοι προχωρούν σε προσφορές σε συγκεκριμένα είδη ενώ άλλοι προχωρούν σε μείωση τιμής στο δεύτερο προϊόν που θα επιλέξει ο καταναλωτής.
Πάντως όπως λένε πολλοί επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει αυτή την οδό, από την ώρα που άνοιξαν εκ νέου τα καταστήματα τους, οι πελάτες δεν φαίνεται να δελεάζονται, αντιθέτως αγοράζουν μόνο όσα και προπάντων αν χρειάζονται κάποια είδη.
Voria.gr