Στην τελευταία πρόγνωση καιρού των μετεωρολόγων αποκαλύπτεται ότι τις προσεχείς ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 ή και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.
Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας -τις ημέρες του καύσωνα- θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό, θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.
«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Εχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα», τόνισε αρχικά ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».
Οπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Οπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Μιχαλόπουλος.
«Θεριεύει» τους καύσωνες η καραντίνα;
Στη σχέση που έχει η καραντίνα και τα μέτρα -ιδίως για τα κλιματιστικά- για τον κορωνοϊό με τους καύσωνες αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι «είναι σημαντικό το θέμα των κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία ασφυκτιά από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ακούω και διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντόλογους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το “απαγορευτικό”, επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτινών του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ από ό,τι διαβάζω, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κλιματισμού και είναι και πολύ λεπτό».
Για το ίδιο ζήτημα, ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «η πανδημία είχε επιπτώσεις κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Είδαμε μια μείωση της ρύπανσης. Στην Αθήνα ήταν της τάξης 30 με 35%. Η μείωση στα αιωρούμενα σωματίδια, ωστόσο, που είναι αυτά που φιλτράρουν την ακτινοβολία, η μείωση ήταν της τάξης του 10%» σημείωσε.
Πηγή: iefimerida.gr