Τώρα που τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία, κάθε «μέσο» και τρόπος για να μάθουν ευκολότερα είναι χρήσιμος.
Η ευφυία αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Η επιστημονική σύμπραξη ερευνητών από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, ερευνητών ψυχολογίας από το ίδιο πανεπιστήμιο και εθνικών και διεθνών εξωτερικών συνεργατών, έδειξε ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη νοημοσύνη.
Είναι γνωστά τα οφέλη της γυμναστικής στη σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία σε κάθε ηλικία. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η τακτική άσκηση κατά τους έξι μήνες του πειράματος, βελτίωσε:
- τη συνολική νοημοσύνη και ιδίως η αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη (crystallized intelligence), η οποία προκύπτει από το σύνολο της εμπειρίας και των νοητικών δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν μέσα από την άσκηση όπως στο σχολείο, και εκδηλώνεται στις ειδικές ικανότητες και επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς σκέψης
- σημαντικά τη γνωστική ευελιξία (cognitive flexibility), η οποία αποτελεί την ικανότητα του εγκεφάλου ενός ατόμου να προσαρμόζει τη συμπεριφορά και τη σκέψη σε νέες, μεταβαλλόμενες ή απρόβλεπτες καταστάσεις και να συγκρατεί ταυτόχρονα πολλαπλές έννοιες ενώ μετατοπίζει την προσοχή μεταξύ διαφορετικών καθηκόντων/ κανόνων
- τις ακαδημαϊκές επιδόσεις συνολικά, με το μεγαλύτερο όφελος να εντοπίζεται στα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε έναν ελάχιστο χρόνο καθημερινής σωματικής άσκησης, ιδανικά 60 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης ημερησίως, τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα με προπόνηση υψηλής έντασης καθώς και δραστηριότητες που διεγείρουν την ενδυνάμωση των μυών και των οστών, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)» σχολίασε ο Δρ Francisco Ortega, συστήνοντας στους γονείς παιδιών που δεν τα πηγαίνουν περίφημα στις σχολικές επιδόσεις να τα εγγράψουν σε εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάδειξη της γυμναστικής ως αποτελεσματικό εργαλείο κατά της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, ανησυχτικές καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τις οποίες πρόσφατες μελέτες συνέδεσαν αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο εγκεφάλου και γνωστικής ικανότητας.
Όπως ανέφεραν καταληκτικά, το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολούθησαν τα παιδιά κατά τη μελέτη μπορεί να εφαρμοστεί και στο σχολικό περιβάλλον, καθώς δεν απαιτούσε ιδιαίτερο εξοπλισμό αλλά βασιζόταν σε ομαδικές δραστηριότητες που περιελάμβαναν τρέξιμο σε ένα υπαίθριο γήπεδο και ασκήσεις δύναμης με το βάρος του ίδιου του παιδιού ή του παρτενέρ του, με σχετικά υψηλή ένταση -μέση ένταση της ολοκληρωμένης προπόνησης στο 70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού των παιδιών. Τα παιδιά πραγματοποιούσαν τρεις 90λεπτες προπονήσεις κάθε εβδομάδα, συνολικά δηλαδή 4,5 ώρες άσκησης εβδομαδιαίως.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook