Πώς αλλάζουν οι καιροί… Ομάδες στη Μακεδονία ισχυρές, ομάδες κραταιές, ομάδες με δυναμική και κόσμο, που άλλοτε έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βρίσκονται πλέον στα αζήτητα. Και… δεν είναι μόνο αυτό.
Γράφουν οι Δημήτρης Μπασμπαρέλας, Αχίλλειος Έξαρχος
Α’ Μέρος
Μία ματιά να ρίξει κανείς στους πίνακες των ομάδων ανά κατηγορία θα διαπιστώσει κανείς, ότι η κατάσταση γίνεται απογοητευτική. Στη Super League για παράδειγμα πέρα από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Ηρακλή πλέον, που επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, μόλις μία ομάδα εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο της Μακεδονίας! Η Βέροια. Κι αυτή δεν είναι ακόμη σίγουρη. Απίστευτα πράγματα.
Στη Football League, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Μόλις δυο ομάδες έμειναν να εκπροσωπούν την Μακεδονία. Κι απ’ αυτές, μόλις η μία είναι από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη ανέβηκε φέτος. Ο Πανσερραϊκός, που για δυο χρόνια βολόδερνε στη Γ’ εθνική.
Ολες οι υπόλοιπες ομάδες, στην πλειοψηφία τους, ομάδες ιστορικές, ταλαιπωρούνται στην ερασιτεχνική Γ’ εθνική, αντιμετωπίζοντας πάσης φύσης προβλήματα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει;
Από την Καβάλα και τη Δόξα Δράμας, με θητείες στην Α’ εθνική ή τη Super League τέλος πάντων; Τον Απόλλωνα 1926, φυσικά, που κι αυτός μετά από δυο χρόνια, δεν μπόρεσε να αντέξει και υποβιβάστηκε στη Γ’ εθνική; Ο Πιερικός δεν συμμετείχε καν σε όλη τη διαδικασία των play out.
Φυσικά, το τρανταχτό παράδειγμα της μεγάλης κρίσης, είναι ο Αρης. Η ομάδα των «κιτρίνων» υποβιβάστηκε κατ’ αρχάς, ελέω προβλημάτων στη Γ’ εθνική και το χειρότερο είναι ότι δεν μπόρεσε να πάρει αγωνιστικά την άνοδο στη Football League.
Υπάρχουν κι άλλα. Ομάδες, όπως η Καστοριά, Κυπελλούχος Ελλάδας, δεν υπάρχει καν στις εθνικές κατηγορίες. Απίστευτο, αλλά αληθινό. Μαζί της ομάδες, που κάποτε έφτασαν μέχρι και τα σαλόνια της Α’ εθνικής, ενώ έβγαλαν και ποδοσφαιριστές, που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Νάουσα και ο Εδεσσαϊκός για παράδειγμα. Πάμε να τις δούμε, πιο αναλυτικά:
SUPER LEAGUE
ΗΡΑΚΛΗΣ
«Αχτίδα» αισιοδοξίας και επιστροφή στη φυσική του θέση. Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, ο Ηρακλής επανέρχεται δριμύτερος. Πιο οργανωμένος, πιο δυνατός. Δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ αγωνιστικά. Πλέον, όμως, μπόρεσε να ξεπεράσει τα εμπόδια, αφού δεν έχασε ποτέ τη στήριξη του κόσμου του. Με την έλευση του Παπαθανασάκη κάλυψε τα χρέη, έφερε ισορροπία στα οικονομικά με την αξιοπιστία του και πλέον μπαίνει ο Ηρακλής σε επίπεδα αγωνιστικής και διοικητικής ανάπτυξης.
ΠΑΟΚ
Εκανε μία από τις χειρότερες σεζόν των τελευταίων ετών. Το όνειρο για τα προκριματικά του ChampionsLeague χάθηκε για μία ακόμη χρονιά και μάλιστα από νωρίς. Κατετάγη στην τελευταία θέση των play off, χωρίς μάλιστα να σημειώσει νίκη, αποκλείστηκε πρόωρα από το Κύπελλο, δεν πέρασε στους «32» του Europa. Απογοήτευσε τον κόσμο του. Από την άλλη πλευρά, διοικητικά, ωστόσο παρουσιάζει σταθερότητα με τον Ιβάν Σαββίδη να πληρώνει τα χρέη και να είναι αυτός που καθοδηγεί την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα, αλλά αγωνιστικά ακόμη ψάχνεται. Πλέον, έχει νέο προπονητή, τον Ιγκόρ Τούντορ. Η έλευση του Αρνεσεν αφήνει μία νότα για κάτι διαφορετικό τη νέα χρονιά.
ΒΕΡΟΙΑ
Η παρουσία της ακόμη δεν είναι σίγουρη στη μεγάλη κατηγορία. Οι Ημαθιώτες περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για το μέλλον τους. Σώθηκαν αγωνιστικά, αλλά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη κρίθηκε ύποπτο χειραγώγησης. Σχεδόν όλη η ομάδα πέρασε από τον ανακριτή διαφοράς, ωστόσο η ομάδα αθωώθηκε Πρωτοβάθμια, αλλά ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση. Στις αρχές της εβδομάδας θα γίνει γνωστή η απόφαση.
FOOTBALL LEAGUE
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
Χρειάστηκε να μείνει δυο χρόνια στη Γ’ εθνική, μέχρι να επιστρέψει και πάλι δριμύτερος στη Football League. Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών λειτούργησαν ανασταλτικά για την μεγάλη ομάδα του Νομού Σερρών, μέχρι να βρει και πάλι τον ίσιο δρόμο. Πλέον, είναι ο ένας εκ των δυο εκπροσώπων του ποδοσφαίρου της Μακεδονίας στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Πάλι, καλά για τα «λιοντάρια», που ευελπιστούν να μη ζήσουν ξανά τα «πέτρινα χρόνια» του πρόσφατου παρελθόντος.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Απόλυτα πετυχημένη η πορεία του για δεύτερη σερί σεζόν. Επέστρεψε δυναμικά από τη Γ’ εθνική στη Football League και μάλιστα κατάφερε να σωθεί, αφού την τελευταία αγωνιστική νίκη στην Καλαμαριά τον Απόλλωνα, ενώ κατετάγη στην πρώτη θέση των play out. Είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στην κατηγορία. Η γενικότερη παρουσία του τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι έχει ξεφύγει από τις δύσκολες καταστάσεις, ενώ ο μεγαλομέτοχος του, Ηλίας Θεοδωρίδης, βοηθάει σημαντικά.
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ
ΑΡΗΣ
Από το ζενίθ, στο ναδίρ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να αγωνίζεται από την Ευρώπη στη Γ’ εθνική. Από την Ατλέτικο Μαδρίτης, στο Βυζάντιο Κοκκινοχώματος. Εγκληματικά λάθη, διοικητικές παραλείψεις οδήγησαν την ομάδα στο χείλος του γκρεμού. Η κωλυσιεργία και η καθυστέρηση του περασμένου καλοκαιριού, οι αλλαγές μεσούσης της χρονιάς επηρέασαν σημαντικά, έτσι ώστε ο Αρης να μην ανέβει αγωνιστικά από τη Γ’ εθνική στη Football-League. Ισως επιτευχθεί μέσω των μπαράζ η άνοδος, αν όμως διεξαχθούν τελικά…
ΑΠΟΛΛΩΝ 1926
Πριν δύο χρόνια επέστρεψε στην Football League με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες επανόδου στην φυσική του θέση, την Super League, οι οποίες, όμως, διαψεύστηκαν. Ειδικά η περσινή χρονιά αποδείχθηκε καταστροφική για τον Απόλλωνα, ο οποίος ελέω λαθών και παραλείψεων σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο οδηγήθηκε εκ νέου στην ερασιτεχνική Γ' Εθνική, γνωρίζοντας τον απευθείας υποβιβασμό χωρίς να προλάβει, τουλάχιστον, το... τρένο των πλέι άουτ.
ΚΑΒΑΛΑ
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που ο ΑΟΚ χτυπούσε την πόρτα της Ευρώπης. Για την ακρίβεια ήταν η σεζόν 2010-11 που οι «αργοναύτες» έφτασαν πολύ κοντά στην συμμετοχή τους στα πλέι οφ και συνεπακόλουθα στην έξοδό τους στην Ευρώπη. Η δικαστική εμπλοκή του Μάκη Ψωμιάδη στην υπόθεση των στημένων αγώνων, όμως, στοίχισε στην ομάδα, η οποία βρέθηκε εξωαγωνιστικά στην Δ' Εθνική. Η επαναφορά της στην Football League το 2012 δεν είχε τα ποθούμενα αποτελέσματα, αφού η ομάδα όχι απλά δεν έκανε το βήμα προς την Super League, αλλά από πέρσι βρίσκεται στην Γ' Εθνική.
ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ
Το όνειρο της συμμετοχής στη Super League τη σεζόν 2011-12 κατέληξε σε εφιάλτη για τη Δόξα Δράμας, η οποία προετοιμάζεται για τη δεύτερη διαδοχική σεζόν της στη Γ' Εθνική. Η αποτυχία εξεύρεσης διοικητικής λύσης το περσινό καλοκαίρι και η πτώχευση της ΠΑΕ οδήγησε τους «μαυραετούς» στα κακοτράχαλα μονοπάτια της τρίτης κατηγορίας. Το ξεκίνημα ήταν απογοητευτικό, ωστόσο, γρήγορα τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και η Δόξα ολοκλήρωσε τη σεζόν με αξιοπρέπεια και χωρίς περιπέτειες. Με διοικούσα επιτροπή επιφανών Δραμινών στην ηγεσία και τον φίλαθλο κόσμο σταθερά αρωγό υπάρχει, πλέον, η αισιοδοξία πως η Δόξα σύντομα θα βγει από το τέλμα και θα επανέλθει τουλάχιστον στην Football League.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Αγωνιζόμενος την τελευταία οκταετία στην Β' Εθνική, ο, έχων 16ετή παρουσία στα «σαλόνια» της Α' Εθνικής, Πιερικός δεν κατάφερε ούτε αυτός να μείνει ανεπηρέαστος από τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που πλήττουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα τις χαμηλές κατηγορίες. Τα οικονομικά προβλήματα και οι οφειλές σε ποδοσφαιριστές οδήγησαν στον μηδενισμό του και την πρόωρη αποχώρησή του από τα πλέι άουτ μη επιτρέποντάς του να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την παραμονή. Αχτίδα φωτός η εμφάνιση στο προσκήνιο του επιχειρηματία Χρήστου Μανώλα που έχει εκφράσει την επιθυμία να ηγηθεί της επιχείρησης – αναγέννησης του ιστορικού συλλόγου από την Γ' Εθνική.
ΟΙ... ΑΛΛΟΙ
Αιγινιακός και ΠΑΕ Σέρρες (αρχικά ως Εθνικός Γαζώρου) αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια τις νέες δυνάμεις του μακεδονικού ποδοσφαίρου στο χώρο της Β' Εθνικής χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να μακροημερεύσουν στην κατηγορία. Η περσινή εντυπωσιακή πορεία του Αιγινιακού ως νεοφώτιστος που έφτασε μέχρι τα πλέι οφ δεν είχε ανάλογη συνέχεια με την ομάδα της Πιερίας να συνεχίζει στην Γ' Εθνική, μαζί με την ομάδα των Σερρών, η οποία σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν κατάφερε να σωθεί. Δυναμική επανεμφάνιση στο προσκήνιο για τον Εορδαϊκό, ο οποίος επανέρχεται στην τρίτη κατηγορία μετά από τέσσερα χρόνια. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η ιστορική Κοζάνη που βολοδέρνει μεταξύ Γ' και (πάλαι ποτέ) Δ' Εθνικής από το μακρινό 1983.
ΤΟΠΙΚΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Σε πλήρη ανυποληψία η πάλαι ποτέ Κυπελλούχος Ελλάδος του 1980 Καστοριά. Η περσινή σεζόν στη Γ' Εθνική θα γραφεί με τα μελανότερα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος βυθισμένος στα πολλά και αξεπέραστα προβλήματα δεν κατάφερε καν να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα και αποχώρησε μεσούσης της σεζόν. Έτσι, οι «θρυλικοί» γουναράδες, την φανέλα των οποίων φόρεσαν κάποτε ποδοσφαιριστές όπως ο Νίκος Σαργκάνης, ο Γιώργος Παράσχος, ο Τάκης Τσιρώνης και πολλοί άλλοι θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα της Καστοριάς.
ΝΑΟΥΣΑ
Η περίοδος των... παχέων αγελάδων φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί για τη Νάουσα. Η ιστορική ομάδα της Ημαθίας που στα μέσα της δεκαετίας του '90 έφτασε στο απώγειό της, αγωνιζόμενη έως και στην Α' Εθνική (1993-94) αναλώνεται πλέον σε... διαδρομές μεταξύ της εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας και της μεγάλης τοπικής κατηγορίας της Ημαθίας. Εκεί θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν, αφού δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα μπαράζ ανόδου στη Γ' Εθνική.
ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ
Από την πενταετή παρουσία στην Α' Εθνική (1992-97) και το Βαλκανικό Κύπελλο (1993) στα τοπικά πρωταθλήματα της Πέλλας. Οι ιστορικές «τρίαινες» που αποτέλεσαν πριν μια 20ετία το καμάρι της Έδεσσας έχουν περιοριστεί από το 2010, όταν και υποβιβάστηκαν από την Δ' Εθνική στα στενά όρια του νομού Πέλλας, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς προς το παρόν, να βρουν κάποια από την χαμένη αίγλη του παρελθόντος.
ΟΙ... ΑΛΛΟΙ
Σε καθεστώς ελεύθερης πτώσης η Αναγέννηση Γιαννιτσών. Οι δύο διαδοχικοί υποβιβασμοί έφεραν την ομάδα της Πέλλας μέσα σε μια διετία από την Football League στα τοπικά πρωταθλήματα. Εντός των τειχών του νομού του θα αγωνίζεται και ο Πυρσός Γρεβενών, η διετής παρουσία του οποίου στη Γ' Εθνική ολοκληρώθηκε άδοξα με την αποχώρησή του από το πρωτάθλημα στα μέσα της σεζόν. Δεύτερη διαδοχική χρονιά στην μεγάλη τοπική κατηγορία για Μακεδονικό (θητεία στην Α' Εθνική τη σεζόν 1982-83), και Κιλκισιακό οι οποίοι ευελπιστούν βάσιμα σε άμεση επιστροφή του στις εθνικές κατηγορίες. Στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας (και μάλιστα στη δεύτερη κατηγορία) αγωνίζεται και η ΑΕ Ποντίων Βέροιας, που πριν μια 20ετία έγραψε αρκετές συμμετοχές σε Β' και Γ' Εθνική.