Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τη Δευτέρα (16/10) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτήν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.
Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους ο Ερντογάν
«Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση'».
«Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος», δήλωνε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Κάνουν σφαγή και όχι πόλεμο» συμπλήρωσε, τηρώντας μια στάση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδίσει ηγετικό ρόλο στη διένεξη και να καταστεί εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στον κόσμο.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Όταν κόβεις την παροχή νερού, ρεύματος αλλά και την πρόσβαση μιας πόλης και καταστρέφεις τις υποδομές, όταν καταστρέφεις τα τζαμιά, τις εκκλησίες και τα σχολεία, εμποδίζεις τις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων, καταστρέφεις κτιρια γεμάτα με αμάχους, μια σύγκρουση που γίνεται με κάθε ντροπιαστικό τρόπο δεν είναι πόλεμος, αλλά είναι σφαγή. Oι ασύμμετρες και ανήθικες επιθέσεις εναντίον της Γάζας θα φέρει το Ισραήλ σε ανεπιθύμητη θέση στην παγκόσμια κοινότητα. Ο βομβαρδισμός των περιοχών που ζουν άμαχοι, η εσκεμμένη δολοφονία των αμάχων η παρεμπόδιση των οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και η παρουσία τους ως κατόρθωμα, δεν είναι αντανακλαστικά κράτους αλλά μιας οργάνωσης. Αν το Ισραήλ δεν συμπεριφερθεί ως κράτος αλλά ως οργάνωση, τότε πρέπει να ξέρει πως θα του συμπεριφέρονται σαν οργάνωση».
«Χειρότερες τραγωδίες»
Μάλιστα ο Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ πως «ίσως ζήσει χειρότερες τραγωδίες» και παρουσιάζοντας χάρτες υποστήριξε την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους.
«Όπως βλέπετε η εικόνα είναι αυτή. Αυτή είναι η Παλαιστίνη του 1947, η κατάσταση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης του 1947. Δείτε το από το 1949 έως και 1967 πώς είναι το Ισραήλ. Δείτε το σήμερα, σε τι κατάσταση είναι η Παλιστίνη αλλά και το Ισραήλ. Για να μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει να υπάρχει ως κράτος και για να μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του είναι εφικτή μόνο με αυτόν τον τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση τα επεισόδια που ξέσπασαν απο το περασμένο Σαββατο δεν θα έχουν τέλος και θα ακολουθήσουν χειρότερες τραγωδίες» είπε ο Ερντογάν.