Aντίθετα με τις πεποιθήσεις πολλών, όλα όσα κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν βασίζονται σε αληθινά στοιχεία. Ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι πρόσφατο «αυτόματο τεστ» για τον κορωνοϊό, που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, είναι εντελώς παραπλανητικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Γραμμένο με την εφαρμογή notes του iPhone, το τεστ αποτελείται από τρεις σημειώσεις και ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαγνώσει τον κορωνοϊό σε χρήστες που θα κρατήσουν την αναπνοή τους για τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα. Αν μπορέσουν να κρατήσουν την αναπνοή τους για τον χρόνο αυτό χωρίς να βήξουν, το τεστ ισχυρίζεται ότι δεν έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό. «Αν πάρεις μια βαθιά ανάσα και κρατήσεις την αναπνοή σου για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να βήξεις ή να αισθανθείς δυσφορία, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, άρα ούτε και μόλυνση», υποστηρίζει το αυτοσχέδιο τεστ.
Το «τεστ», που άρχισε να κυκλοφορεί στο Twitter και στο Facebook και μέσω μηνυμάτων email την περασμένη εβδομάδα, αποδίδεται ψευδώς σε μέλος του «διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στάνφορντ». Εκπρόσωπος του νοσοκομειακού ιδρύματος αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση του πανεπιστημίου με το δήθεν τεστ, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνη παραπληροφόρηση», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN, για να εξηγήσει ότι η ικανότητα να κρατήσεις την αναπνοή σου δεν σημαίνει τίποτα, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να μην έχει ερεθίσει στα πρώτα στάδια την αναπνευστική οδό.
Αλλος μύθος που διακινείται ευρέως στο Διαδίκτυο λέει ότι, αν πίνετε πολύ νερό θα προστατευθείτε από τον κορωνοϊό. Ο «συντάκτης» του δημοσιεύματος αυτού στο Ιντερνετ συστήνει μάλιστα να πίνουμε ένα ποτήρι νερό κάθε 15 λεπτά, τουλάχιστον, οδηγώντας τον ιό στο πεπτικό σύστημα, όπου θα σκοτωθεί από τα οξέα του στομάχου. «Αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση, καθώς οι άνθρωποι αναπνέουν κυρίως από τη μύτη και ο ιός διεισδύει στον πνεύμονα και όχι στο στομάχι», λέει ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Μπέιλορ, δρ Ρόμπερτ Λεγκάρε Ατμαρ.
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι μια απλή γαργάρα με ζεστό υφάλμυρο νερό αρκεί για την προστασία από τον ιό. «Οι μελέτες σε άλλα αναπνευστικά νοσήματα έδειξαν ότι αυτό είναι εντελώς ανακριβές», επισημαίνει ο δρ Ατμαρ.
Αλλος μύθος που διακινείται ευρέως θέλει τον κορωνοϊό να προκαλεί οπωσδήποτε πνευμονία. Τα στάδια της νόσου διαφέρουν όμως από ασθενή σε ασθενή, καθώς πολλοί μολυσμένοι με κορωνοϊό μπορεί να μην αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως πονόλαιμο και να μην εμφανίσουν πνευμονία. Ο δρ Ατμαρ διαψεύδει επίσης την αβάσιμη θεωρία, που θέλει όσους μολύνονται με τον κορωνοϊό και νοσηλεύονται να υφίστανται ίνωση των πνευμόνων. «Η πληροφορία αυτή είναι κινδυνολογική και αβάσιμη. Η ίνωση εμφανίζεται σε πολύ μικρή μειοψηφία ασθενών, ενώ 80% των μολυσμένων ασθενών περνούν τη νόσο στην ελαφρά μορφή της.
Επιστημονικά έγκυρη μέθοδο προστασίας από τον κορωνοϊό προτείνει, πάντως, ερευνητής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις. Πρόκειται για φορητό καυστήρα, ικανό να σκοτώνει αυτοστιγμεί τον ιό, καθώς αυτός εκτοξεύεται από το στόμα ασθενών οι οποίοι βήχουν ή φταρνίζονται.
Τα περισσότερα νοσοκομεία διώχνουν τον μολυσμένο αέρα προς τα έξω, διασπείροντας τον ιό στον χώρο. «Ορισμένα πτηνοτροφεία το 2015 μετέδιδαν τον ιό της γρίπης των πουλερικών χάρη στα ισχυρά συστήματα εξαερισμού τους, που διέσπειραν τον ιό σε αποστάσεις της τάξης των 160 χλμ.», λέει ο δρ Χονσί Γιν, συντάκτης της μελέτης. Η επιστημονική ομάδα σχεδίασε σύστημα αποστείρωσης του αέρα με καυστήρες, που θυμίζουν υπερμεγέθεις σόμπες. «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της διασποράς είναι η θανάτωση του ιού πριν αυτός βγει στον εξωτερικό χώρο. Ο μολυσμένος αέρας περνάει μέσα από τον καυστήρα και απολυμαίνεται, χωρίς να χρειαστεί δαπανηρή μετατροπή του κλιματισμού των θαλάμων ασθενών», τονίζει ο δρ Γιν.
πηγή: kathimerini.gr